Kde všude necháváte spropitné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3724
7.9.23 10:08

Dávám spropitné v gastro službách, kadeřník, kosmetika. U stánku záleží na okolnostech, když je fajn obsluha a beru něco malého za 45, nechám 50 atd.

Jinak v restauracích dávám kolem těch 10%. On teda gastro průmysl v ČR pokulhává za Evropou, co do kvality služeb, takže si dovedu představit, proč se někomu třeba nechce dát spropitné v konkrétním případě.

Ale na druhou stranu zase Češi se nepředají. Pokud jdu na večeři, kde jsem spokojená, obsluha byla v pořádku, jídlo chutné, celkem cena třeba 1225,– (plácnu příklad) a někdo dá 1250,– tak fakt to není dýško (o vyrovnání na 1230,– ani nemluvím). V ČR to vidím běžně.

Pokud si ale v asijském rychlo bistru řekne obsluha o dýško stylem, jestli chce zákazník vrátit, tak to je drzost, tam bych nenechala nic. Beru to hodně podle služeb a přístupu obsluhy atd. Někde nechám v řádech desítek, ale i stovek třeba (podle ceny), někde ani 10 kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3457
7.9.23 10:08
@Ivan PPZ píše:
Zrovna cyklisti hodně pijou ředěný džus a na cyklistických místech to problém není. Na druhou stranu- hospoda tak vyrobí 0,5 l. pítí za cenu 2d džusu- taky nic moc byznis.

No když se na to díváš tímhle východním způsobem, tak máš samozřejmě pravdu.

České gastro by mělo vidět příležitosti. Ale to se bohužel skoro neděje. Jediné co umí je napálit ceny za mizernou kvalitu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24750
7.9.23 10:11

Spíš jen zaokrouhluju, velká dýška nedávám, ale do koruny si rozhodně v restauraci, kavárně ani cukrárně vracet nenechám.. některé terminály mají přímo spropitné i rozdělené (při platbě kartou)…
kurýrům obvykle nic neplatím (mívám balíčky zaplacené předem), nebo max. kartou a tam mne dávat dýško teda nenapadlo :mrgreen:
v menších krámech občas (typicky vietnamské krámky a večerky) vídám, že lidi zaokrouhleně mince často nechají… to ale nedělám, nevidím důvod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
7.9.23 10:11

Ja nechávám v restauraci, výše se odvíjí od utracené částky, 20-50Kč. Když si dám ale třeba jen kafé nebo něco na pití, tak se mi moc nechávat nechce, někdy zaokrouhlím na 10-20Kč. Pod 10 Kč dýško mi přijde trapné, to už pak raději nic.. V samoobslužných restauracích nenechávám. Kurýrům taky nedávám.. A pak nemám problém ještě u kadeřnice, klidně i vyšší, ale tam jsem pravidelně nadstandardně spokojená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.9.23 12:16

Ale je to stejně divný- tak kadeřnice zase dostane dooost zaplaceno. Ale kurýr se třeba tahá s těžkým balíkem, nebo 10 taškama nákupu, ale „kurýrům nikdy nedávám“. A placení kartou je někdy spíš taková berlička. Co komu brání mu dát 20,– do ruky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
7.9.23 12:59

@Ivan PPZ rozumím myšlence, ale asi záleží na situaci… U nás vyleze kurýr z auta, já už čekám na chodníku, vytáhne z kufru, předá do ruky a valí dál… Mám zaplaceno předem, tipla bych tak 5-10 sekundový kontakt… Rohlík objednávám výjimečně, tam jsem naposled dala…Kadeřnice vychází vstříc mým časovým možnostem, uvaří kafe, přihodí třeba malou čokoládku, nabídne vodu… Malý syn u ní dostane taky vždy malou odměnu, tak mi to přijde adekvátní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
7.9.23 13:29
@Ivan PPZ píše:
Ale je to stejně divný- tak kadeřnice zase dostane dooost zaplaceno. Ale kurýr se třeba tahá s těžkým balíkem, nebo 10 taškama nákupu, ale „kurýrům nikdy nedávám“. A placení kartou je někdy spíš taková berlička. Co komu brání mu dát 20,– do ruky…

on nedostává za to mzdu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
7.9.23 13:31
@roba18 píše:
To je problém udělat? 8o v Rakousku/Německu běžná věc na nápojovém lístku. V Česku PROBLÉM. :lol: no jo kubík vody stojí už 100,– chápu vstupy jsou neskutečně drahé.

ano, někde je to problém, někde to naopak mají přímo v nabídce uvedeno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
7.9.23 13:33

Nedávám, nehodlám podporovat šedou ekonomiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
7.9.23 13:41
@Lenkalin píše:
@stinga Hospoda na blbým místě je/byla i v Plzni. Nejsi z Plzně? :mrgreen:

ne, druhý konec republiky, teď tam místo hospody je prodejna židlí už pár let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33190
7.9.23 13:46
@izabe píše:
Mi jednou kadeřnice naučtovala automaticky dýško 100,– :lol: nejprve jsem si myslela, že zdražila a ona, že ne, že to je i s dýškem :lol: :zed:

A nechala jsi jí tu stovku? Jak si to může automaticky naúčtovat, a ještě si určit částku. To mi přijde jako velká drzost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8327
7.9.23 14:45
@arinecka píše:
A nechala jsi jí tu stovku? Jak si to může automaticky naúčtovat, a ještě si určit částku. To mi přijde jako velká drzost.

Nee :lol: jsem ji “poděkovala” a řekla, že si s dovolením budu výši určovat sama. Ale je fakt, že mě zprvu dost zaskočila jak to s klidem řekla. A ona byla možná zaskočená, že já jsem zaskočená :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33190
7.9.23 16:18
@izabe píše:
Nee :lol: jsem ji “poděkovala” a řekla, že si s dovolením budu výši určovat sama. Ale je fakt, že mě zprvu dost zaskočila jak to s klidem řekla. A ona byla možná zaskočená, že já jsem zaskočená :lol:

To se nedivím :mrgreen: Za tohle chování bych jí nedala nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2657
7.9.23 16:26

Dávám tam, kde jsem spokojená a mám pocit, že jsem dostala nadstandartní službu. I když jdu do restaurace, tak to neznamená, že dám automaticky spropitné za to, že někdo dělá svou práci. Byla bych raději, kdyby tohle šmelení s dýšky skončilo. Ať si to započítají do ceny a dají adekvátní mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.9.23 16:31
@stinga píše:
on nedostává za to mzdu?

Ne, tak 95% kurýrů jsou otroci bez práv- rozuměj nuceně OSVČ. A ano, stále je tu to okřídlené „vždyť to nemusej dělat“. Hm- kdyby každý, kdo to v práci nemá super a úžasné to přestal dělat, tak… asi by možná ti „zaměstnavatelé“ něco museli změnit, ale zrovna aktuální situace- vzhledem ke geopolitické situaci - jim poněkud hraje do karet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat