Kde všude necháváte spropitné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Daisy86 píše:
@Ivan PPZ rozumím myšlence, ale asi záleží na situaci… U nás vyleze kurýr z auta, já už čekám na chodníku, vytáhne z kufru, předá do ruky a valí dál… Mám zaplaceno předem, tipla bych tak 5-10 sekundový kontakt… Rohlík objednávám výjimečně, tam jsem naposled dala…Kadeřnice vychází vstříc mým časovým možnostem…
Buď si jistá, že (pravděpodobně) ne každý klient čeká na kurýra. Ne každý ma balíček do ruky, jsou to třeba 2 pneumatiky… Pak jsou taky kurýři s jídlem (oběd a tak), ti to mají jednodušší. A kurýři s nákupama, co jezděj na konkrétní časy. Špička, centrum- zácpa- jejich starost a jejich zpoždění. Navíc my vidíme pouze, že „vyleze z auta“ a dá nám ten „balíček“. Ale ono toho asi bude dost ještě před tím na depu.
Kadeřnice sice vychází vstříc, ale stejně jede podle sebe. Navíc jsem si (skoro) jist, že všechny ty kafíčka a dárečky se jí docela zaplatěj.
Příspěvek upraven 07.09.23 v 21:23
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 píše:
Takových podniků je daleko více. Často se to dává do jednoho balíku a na konci měsíce se to rozpocitava mezi všechny včetně kuchařů a pomocných pracovníků.
A třeba v nejmenovaném luxusním hotelu v Praze byli taky experti. Když jsme jako brigádníci dostali od někoho dýško, protože jsme celou směnu lítali kolem stolu, kde měli extra požadavky, tak jsme si ho nesměli vzít a museli jsme ho nechat číšníkům, co tam byli na plný úvazek. S argumentem, že mi jako brigádníci máme lepší hodinovku. Takže třeba hvězda se tam místo práce na kuchyni vykecávala s kuchařem, a pak shrábla eura, která odmakal brigádník, pro sebe. Třeba už to neplatí, ale fungovalo to tam tak. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
Ne, tak 95% kurýrů jsou otroci bez práv- rozuměj nuceně OSVČ. A ano, stále je tu to okřídlené „vždyť to nemusej dělat“. Hm- kdyby každý, kdo to v práci nemá super a úžasné to přestal dělat, tak… asi by možná ti „zaměstnavatelé“ něco museli změnit, ale zrovna aktuální situace- vzhledem ke geopolitické situaci - jim poněkud hraje do karet.
hm, také to v práci nemám úžasné a super, a nepřestanu to dělat, protože mi upravili směny podle provozní doby školky - a nikdo mi spropitné nedává
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale já nikoho nenutím do tringeltu. Jen se tak „zamyšluji“, že kadeřnice jo (se o mě super stará), hospoda spíš taky (se mi nechce, ale ze zvyku). Kurýrovi proč? Třeba proto, že za mě tahá často těžké věci. Že třeba nemá dovolenou, nemocenskou… Jak by řekl novodobý klasik: Protože chci
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
Buď si jistá, že (pravděpodobně) ne každý klient čeká na kurýra. Ne každý ma balíček do ruky, jsou to třeba 2 pneumatiky… Pak jsou taky kurýři s jídlem (oběd a tak), ti to mají jednodušší. A kurýři s nákupama, co jeděj na konkrétní časy. Špička, centrum- zácpa- jejich starost a jejich zpoždění. Navíc my vidíme pouze, že „vyleze z auta“ a dá nám ten „balíček“. Ale ono toho asi bude dost ještě před tím na depu.
Kadeřnice sice vychází vstříc, ale stejně jede podle sebe. Navíc jsem si (skoro) jist, že všechny ty kafíčka a dárečky se jí docela zaplatěj.
V pořádku, taky píšu za sebe a nezobecňuji
Zase ty u kadeřnice tak trochu vidíš, že vezme nůžky, párkrát střihne, má hotovo a peníze v kapse. Moje není na místní poměry nějak drahá, tak ji to na těch 50+Kč ráda zaokrouhlím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
Ale já nikoho nenutím do tringeltu. Jen se tak „zamyšluji“, že kadeřnice jo (se o mě super stará), hospoda spíš taky (se mi nechce, ale ze zvyku). Kurýrovi proč? Třeba proto, že za mě tahá často těžké věci. Že třeba nemá dovolenou, nemocenskou… Jak by řekl novodobý klasik: Protože chci
no u kadeřnice také zaokrouhluju, ale kadeřnice je velmi výnosný job - minimální vstupy, maximální zisk
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako dneska jsem si dala kafe u pojízdné kavárny za 83 Kč, a byl tam kelímek na tips, ale byla jsem škrt a nic jsem nedala. Už takhle to bylo drahý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, každý podle svýho. Ale: netipuju, protože to kafe bylo drahý…
Já bych se zase „vnitřně“ skoro propadl, kdybych tam nedal 90,–
Nebo bych si kafe za 83,– nedal, protože je drahý… opravdu to má každý jinak a asi nic z toho není vysloveně špatně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
Buď si jistá, že (pravděpodobně) ne každý klient čeká na kurýra. Ne každý ma balíček do ruky, jsou to třeba 2 pneumatiky… Pak jsou taky kurýři s jídlem (oběd a tak), ti to mají jednodušší. A kurýři s nákupama, co jezděj na konkrétní časy. Špička, centrum- zácpa- jejich starost a jejich zpoždění. Navíc my vidíme pouze, že „vyleze z auta“ a dá nám ten „balíček“. Ale ono toho asi bude dost ještě před tím na depu.
Kadeřnice sice vychází vstříc, ale stejně jede podle sebe. Navíc jsem si (skoro) jist, že všechny ty kafíčka a dárečky se jí docela zaplatěj.Příspěvek upraven 07.09.23 v 21:23
Kurýrům Rohlíku, Košíku, Woltu dávám pokaždé 30 korun dýško. DPD a PPL občas zaplatím v hotovosti a dobírku zaokrouhlím třeba o 50 korun, ale to teda ne pokaždé
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ Přesně, souhlasím. Nechápu, proč to tedy zákazníci podporují, když zrovna u hospod mají možnost volby. A buď najít levnější restauraci, nebo si uvařit doma. Všechno se zkrátka zdražuje. Je zajímavé, že nikdo nedělá scény v obchodech a nebouří se, jak strašně potraviny zdražily a kvalita přitom absolutně neodpovídá ceně. Jíme předražené hnusy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vůbec nezpochybňuju cenu kafe. Klidně to může být labůžo. A prostě věřím, že zrovna v těhle „stáncích“ to i dělaj technologicky správně a i se na ně dobře kouká. Navíc bych tušil, že to asi nebylo presičko, ale třeba kapučko. Takže (když to přeženu!!! ) plakat, že jsem si dal už takhle drahé kafe, že mi nezbylo na tipek… ale znova- je to můj personální (skoro HR) postoj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dýško dávám, právě proto že jsem z oboru a vím že je to dřina za pár korun. Ale i já, když nejsem spokojená, tak nedám. Naposledy zastaveno cestou z výletu u hospůdky z bývalých kabin fotbalu, vypadala krásně, to ano. Ale jinak tragedie, místo vybraných opečených brambor přinesli vařené, jídlo ač jsem předem prosila že prosím ne ostré, tak samý pepř, až pálila pusa jak v ohni, muži přinesli pět knedlíků ačkoli žádal a platil za šest, zklamání veliké. Bych se za takovou gastronomii styděla. Nedali jsme ani korunu navíc, jinak dáváme.
Edit : a to ještě místo avizované hamburské muž dostal bratislavskou pečeni, ani neznají co vlastně vaří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spropitne davam v restauracich, u kadernice, u obcerstveni, kam chodim casteji. Kuryrovi nic nedavam
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?
Jsem skrt, maxim na pivku nebo na jidle a kadernici do 10 kc. Kosmeticka je hodne draha tak nic..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lilith1 píše:
Jsem skrt, maxim na pivku nebo na jidle a kadernici do 10 kc. Kosmeticka je hodne draha tak nic..
Kdyby jsi v restauraci mela utratu 950 Kc, tak das 960 Kc?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit