Kde všude necháváte spropitné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@g.sandova píše:
Koukám, že jsme dost velkorysi. Já a muž. V hospodách, službách.
Jj, podle téhle diskuze vidím, že i když snížím dýška, co obvykle dávám, na půlku, pořád dám dvakrát víc než většina národa ![]()
Jdu si přenastavit Rohlík ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obecně tam kde vím že to dostane ten kdo mě obsluhuje - už vím podniky kde zpropitné přivlastňují, tak tam nedávám.
Celkově:
- restaurace - vždy 15% z ceny a celé zaokrouhlím na desetikoruny
- u holiče - vždy 20% z ceny a celé zaokrouhlím na desetikoruny
- na trzích - podle situace, už jsem dal i 50% podle toho jak je prodejce příjemný
- ve specializovaných obchodech, kde mi komplexně poradí - třeba v elektru, nebo lokálním hobbymarketu.. 50, 100.. v případě koupě zvukové izolace do místnosti mi poradili fakt komplexně a do hloubky, nechal jsem tomu člověku 500. Vždy v hotovosti a mimo platbu za zboží. Někde varují že nemohou přijímat spropitné, takže pak píšu děkovný email jeho nadřízenému… apod..
- v obchodech s oděvy - pokud se mi prodavačka věnuje - 10% z ceny nákupu
- v obchodech s ubuvi - pokud mi prodavačka např. nosí boty ze skladu - 10% z ceny nákupu
Zaokrouhlení na desetikoruny, aby mi nemuseli vracet drobné mince nepovažuju za spropitné, to dělám i v supermarketu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HornyHippo píše:
Obecně tam kde vím že to dostane ten kdo mě obsluhuje - už vím podniky kde zpropitné přivlastňují, tak tam nedávám.Celkově:
Zaokrouhlení na desetikoruny, aby mi nemuseli vracet drobné mince nepovažuju za spropitné, to dělám i v supermarketu.
- restaurace - vždy 15% z ceny a celé zaokrouhlím na desetikoruny
- u holiče - vždy 20% z ceny a celé zaokrouhlím na desetikoruny
- na trzích - podle situace, už jsem dal i 50% podle toho jak je prodejce příjemný
- ve specializovaných obchodech, kde mi komplexně poradí - třeba v elektru, nebo lokálním hobbymarketu.. 50, 100.. v případě koupě zvukové izolace do místnosti mi poradili fakt komplexně a do hloubky, nechal jsem tomu člověku 500. Vždy v hotovosti a mimo platbu za zboží. Někde varují že nemohou přijímat spropitné, takže pak píšu děkovný email jeho nadřízenému… apod..
- v obchodech s oděvy - pokud se mi prodavačka věnuje - 10% z ceny nákupu
- v obchodech s ubuvi - pokud mi prodavačka např. nosí boty ze skladu - 10% z ceny nákupu
Jako když si koupíš boty nebo kabát za dva tisice, das prodavače dvě stovky?
![]()
To jsem ještě neslysela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@freeport píše:
Jako když si koupíš boty nebo kabát za dva tisice, das prodavače dvě stovky?![]()
To jsem ještě neslysela.
Já většinu věcí nakupuju online, ale když už do obchodu jdu, např. kupovat košile, tak se nechávám prodavačkou obskakovat, a při posledním nákupu za 8500 jsem ji nechal 700 (víc jsem neměl v hotovosti). Ale vždy se musím zeptat zda to mají povolené přijímat a je to jen pro ně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
10% dávám v restauraci, u kadeřníka.
Na masáži dávám cca 200 KČ té asijské masérce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nedávám upřímně nikde. Důvod je ten, že tohle hrozně křiví trh práce ve službách. Já třeba taky dělám s klienty, ale všechny peníze jdou přes firmu. Nikdy se mi po jednání s klientem, nebo po zrealizované zakázace nestalo, že by mi někdo z klientů dával nějaké dýško. Nebo se ani nestává, že by někdo psal na firmu děkovný email. A není to tím, že bych klienty odbýval, prostě tohle v našem oboru není zvyklostí. V případě spokojenosti klienta je velká šance, že naše služby využije znova, nebo nás bude doporučovat.
A totéž v podstatě čekám v jakýchkoliv jiných službách. Každý, kdo chce něco takového provozovat, tak by si měl spočítat náklady, aby mu to vycházelo. Hrozně mě mrzí to, že někteří zaměstnavatelé dávají zaměstnancům minimální mzdu a zbytek ať si zaměstnanec nechá na dýšku. Jednak je to nefér vůči ostatním, protože z dýška se logicky neodvádí žádná daň, nikam se neeviduje, takže jde o černé peníze. Zaměstnanci tak mají nižší odvody na sociálním a zdravotním (protože mají minimální mzdu). Při výpočtu důchodu pak mají nižší důchod.
Tohle chování mi pak prostě přijde nefér vůči těm, kteří nemají možnost, aby jim někdo nějaké dýško dal. Je to i nefér vůči těm lidem samotným, ale chápu, že peníze na prvním místě.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?
Dávám i prostitutkám podle toho jak sou dobrý, jak se mi věnovaly…
Zkratka když si spokojená se službou, nevidím důvod proč nedat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neuveritelne, kolik lidi nezna zaklady etikety a jeste se svym buranstvim chlubi
Nedat dysko treba aspon 50, kdyz v hospode platim 800, to je az bizar. V restauraci davam dysko vzdy s vyjimkou, kdy je jidlo nepozivatelne nebo obsluha neprijemna, u holice atd rovnez, v autoservise rovnez a za zcela samozrejme beru dat aspon dvacku i kuryrovi, ktery nema uplne snadnou praci a az tolik si nevydela a dysko mu zlepsi den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevim, zda jsem do stejne (podobne)diskuze uz nepsala.
Spropitne davam v restauracich a kavarnach.do 50 Kc podle spokojenosti.
Drive jsem davala i vice, ale co jsem na RD, tak kdyz uz nahodou nekam zamirim, tak se snazim proste setrit, takze spise 10-20 Kc.
U kadernice jen zaokrouhlim.
Kuryrovi nic, jen pri platbe v hotovosti taky zaokrouhlim.
Nic jineho nenavstevuji, kde by se dalo dat spropitne ☺️
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petrosek tohle není etiketa a povinnost, dávno ne.
To je ocenění služby a DOBROVOLNOST a vzhledem k chování těch obsluhujících není tak nějak co ocenit.
A hlavně: je všechno jejich PRÁCE čili není důvod jim sypat do kasy ještě bokem.
- Citovat
- Upravit
Davam tam kde se mi chce, kdyz nejsem spokojena, nedam ani tam kde se bezme dava (restaurace..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Cely je to zastaraly system, maji mit platy a hotovo, ne byt zavisli na tom, co daji hoste. V cem je rozdil, ze nekdo roznasi jidlo a nebo prodavacky prodavaji obleceni, venuji se ti, nosi jinou velikost apod..ty spropitne nemaji. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když jdu do cukrárny, a koupím větrník a likérovou špičku zabalit domů - celkem třeba 80kč, mám dávat tuzer? A kolik?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit