Kde všude necháváte spropitné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?
Jsem skrt, maxim na pivku nebo na jidle a kadernici do 10 kc. Kosmeticka je hodne draha tak nic..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sadman píše:
Kdyby jsi v restauraci mela utratu 950 Kc, tak das 960 Kc?
Jojo..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak kde… Třeba v té čínské restauraci při take-away jo, protože to je fakt levné a dávají obří porce. V drahé restauraci naopak nechám třeba jen pár korun navíc (a klidně nic, když mě to neuchvátilo), protože jasně vidím, že už si „snahu“ započetli. ![]()
U kurýrů, jak kdy, snažím se to nekomplikovat a pokud nemám přesně, tak nechávám zaokrouhlené (takže to není jako za službu, ale vyloženě kompenzují, že to nemám přesně)… V obchodě ze stejného důvodu taky občas nechám, ale nenazývala bych to dýškem… Jinak služby moc nevyužívám (kadeřníka a kosmetiku zvládám sama), taxi nepotřebuju…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vejilka píše:
@Ivan PPZ Přesně, souhlasím. Nechápu, proč to tedy zákazníci podporují, když zrovna u hospod mají možnost volby. A buď najít levnější restauraci, nebo si uvařit doma. Všechno se zkrátka zdražuje. Je zajímavé, že nikdo nedělá scény v obchodech a nebouří se, jak strašně potraviny zdražily a kvalita přitom absolutně neodpovídá ceně. Jíme předražené hnusy.
Já ti nevím, náklady na potraviny nám stouply asi o 5-10% (jo, víc sledujeme akce, ale to jsme v nějaké menší míře dělali i dřív), zatímco výdaje na stravování venku se skoro zdvojnásobily… Nestěžuju si, kdyby nás to nějak zatěžovalo, tak prostě venku nejíme, jen konstatuju to zdražování… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve službách ne, v restauraci, hospodách a barech vždy max. zaokrouhlím na kulatějši čislo, koruny si vracet nenechavam, ale 20 kč si klidně vrátit nechám, to musí být fakt top jidlo, prostředi a obsluha, abych dala 10% dýško…větší dýško nechávám jen na větších akcích,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kuryrum vubec, ani mě to nenapadlo, ale zas u nas nema zadnou praci, jen zaparkuje u dveří, bydlime v obytné zone.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koukám, že jsme dost velkorysi. Já a muž. V hospodách, službách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 píše:
Asi nemám štěstí na lokalitu. Míst, kde bych nechala doporučených 10-15% z útraty je v Česku skutečně minimum. A zase jsme u cen, když za obyčejný řízek ve dvou i s pitím nechám klidně 1000,– tak jako dávat 100,– spropitné je totální zhovadilost. Fakt ne. Buď se české gastro vzpamatuje a bude za své ceny nabízet kvalitu jak v jídle tak obsluze, prostředí atd a nebo mají smůlu.
No teda, já miluji jídlo a chodím do stále nových restaurací, koukám i na gastromapu Lukáše Hejlíka, různá doporučení na FB a přijde mi, že je jich dost. Furt se někde něco otevírá a obsluha, jídlo, služby, prostředí je čím dál více lepší a lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dávám v restauracích cca 10%, někdy více, když je to fakt bomba. V obchodech si prostě nevezmu tu korunu
Já sama prodávám a fakt mě to překvapuje, někdy tu fakt zákazníkovi radím 30 minut a pak si tu korunu vezme. Žádné služby nevyužívám asi, teď mě nic nenapadá. Nechodím ke kadeřnici, na nehty ani na pedikúru jen ke kosmetičce a té donesu kafíčko, víno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Onehdá jsem nechal dýško v Penny. A paní pokladní teda skoro nevěděla co a koukala divně. Šlo tedy ozávratných 20 Kč při platbě mobilem… Doufám, že nešlo o problém, že kartou se ji neotevře kasa a ona tam má prachy, který tam nemaj co dělat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?
Peníze navíc (spropitné) dávám kurýrovi (v létě třeba pivo v plechu, apod.), v restauraci, drobné někdy i v obchodě (ale v těch malých, ne v supermarketech), ve službách (kadeřnictví, masáže, apod.) a někdy dle nálady i třeba v autobuse, nebo různých okýnkách s jídlem, apod.
Myslím, že dávám často, ne velké částky, páč sama dělám jen částečný úvazek a rekonstruujeme, takže ty peníze sama potřebuju
ale dřív, když jsem dělala full time HPP tak to jsem dávala i vyšší částky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dávám něco málo v restauraci i pošťákovi když je dobírka. Ale třeba 142 Kč nechám 150 Kč, nebo 231 mechám 240.. max. 250 Kč. Záleží kolik u sebe mám zrovna peněz a jak se mi líbí restaurace, ochota obsluhy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My dáváme v restauracích, respektive manžel. Minulý víkend jsme trávili mimo domov a do restaurace jsme chodili na obědy a večeře. Z toho, kolik manžel nechal na dýškách se mi až zatočila hlava. Vůbec bych tolik nedávala, ale on že bonton, no.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My necháváme v restauraci minimálně 10%, nebo zaokrouhlíme..ve stánku, v krámě korunu nechám
u nehtařky to mám 550,– nebo 650,–, tak zaokrouhlím na celou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
Ne, tak 95% kurýrů jsou otroci bez práv- rozuměj nuceně OSVČ. A ano, stále je tu to okřídlené „vždyť to nemusej dělat“. Hm- kdyby každý, kdo to v práci nemá super a úžasné to přestal dělat, tak… asi by možná ti „zaměstnavatelé“ něco museli změnit, ale zrovna aktuální situace- vzhledem ke geopolitické situaci - jim poněkud hraje do karet.
V tom případě má kurýr ode mně dýško v tom, že platím v tomhle státě odvody i za něj ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit