Kde všude necháváte spropitné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.9.23 22:08

Kde všude necháváte spropitné?

Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3457
6.9.23 22:12
@Anonymní píše:
Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?

No s tím jak se obecně celé české gastro letos v létě předvedlo (platby jen v hotovosti, smažák za 250,– k tomu kyselý ksicht a pomalá obsluha atd), tak spropitné nechám jen tam, kde se mi skutečně hodně líbí. A takových míst v Česku moc není. Raději si zajedu mimo ČR.
Kurýrovi balík platím jen kartou a vlastně všude platím kartou. Ale kromě gastra spropitné nedávám. U kadeřnice a kosmetika také platby kartou. Není prostor pro spropitné. A ceny mají snad jasně dané. Taky mi v práci šéf nepřinese 10,– jen proto, že jsem se na něj usmála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
6.9.23 22:16
@Anonymní píše:
Spropitné nechávám, když jdu na jídlo do restaurace, v kadeřnictví. Nedávno jsem si byla v jedné asijské restaurací pro nudle, které jsem si nechala zabalit. Pokladní mi předložila účet, já jsem jí dala peníze a ona se mě zeptala, jestli chci vrátit. Měla mi vrátit 54,– Kč. Tak nějak jsem byla zvyklá dát spropitné v restauraci, když si tam jdu posedět, jídlo mi chutná a personál je ke mně slušný… Když jsem se o tom bavila s kamarádkou, tak mi řekla, že dává spropitné i třeba ve stánku, kam si chodí pro párek v rohlíku. Co myslíte? No a co třeba, když platíte kurýrovi balík? Taky dáte? Kolik je běžné?

Vážně se zeptala, jestli chceš vrátit? 8o
Dávám dýško, kde chci. Kde jsme spokojení. Jelikož nemíváme problém, tak většinou u kadeřníků, kosmetických služeb, v restauraci i u Vietnamců atd. Protože chci. Pokud je tam viditelně arogantní a drzý člověk, tak nedostane ani korunu k dobru. A víc nejdu, kde se mi nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
6.9.23 22:19

Dávám tam, kde jsem spokojená. Je mi nepříjemné, když si obsluha řekne o dýško. Taky pracuji v provozu a větu: Dýško bude? Kolik si můžu zadat? Bych si nikdy k zákazníkovi nedovolila. Marže všude takové, že kdyby to zákazník tušil, už by nic navíc nedal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
6.9.23 22:19

Ono není problém zaplatit kartou a k tomu přidat něco k dobru na ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.23 22:44

Dávám všude, kde jsou služby. Kadeřnice, kosmetika, kurýr, květinka… jediné, kde nedávám, jsou velké obchody typu Kaufland atd. Ale tam nechám stříbrný, když vrací. Pracuji sama v gastronomii 17 let a v životě bych si o spropitné neřekla. Nikdy. Pravda, že mi přijde, že se od spropitného hodně opouští a spíš už se setkáváme, že nic nedají. Zákazníky, kteří dají něco od cesty si hýčkáme

• Citovat
  • Upravit
4496
6.9.23 23:05

Tak přímo spropitné dávám asi jen v restauracích, jinak v ostatních službách jako kadeřnice, nebo v obchodě spíš zaokrouhlím, aby mi nemuseli vracet nějaký drobný, takže jde jen o pár kaček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
6.9.23 23:11

Patřím k těm, kteří maximálně zaokrouhlí o pár korun, dysko jako takové nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
6.9.23 23:25

Například ve službách, restauracích a zábavním průmyslu dávám dýška cíleně. Jinak většinou zaokroiuluju + - 10 - 20 Kč. Když platím kartou, tak jak kde, ale u cílených dýšek mám připravenou nějakou hotovost v peněžence právě pro tyto případy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
7.9.23 06:25

To se odvíjí od spokojenosti. Dyško není povinnost. Jinak k některým reakcím. Dovedu si představit smažák za 250,– v Praze, nebo v turistických centrech. Jinak reálná cena se v restauracích zaměřených na stravování mimo tato centra pohybuje okolo 135,– Kč a rostoucí ceny v gastronomii jsou bohužel jenom odrazem rostoucích vstupů a to od potrvin - surovin, přes ceny energií, odvody až třeba po rostoucí ceny poplatků OSA za TV nebo rádio v provozovně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24572
7.9.23 06:28

V restauraci ano, ve službách podle spokojenosti. U stánku max zaokrouhlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21483
7.9.23 07:06

Spropitné dávám v restauraci, kurýrům od Rohlíku či Košíku, u kadeřnice i kosmetičky nebo na masáži. U stánků většinou zaokrouhluji na nějakou rozumnou částku, stejně tak na farmářských trzích. Ale zeptat se, zda chceš vrátit 54 Kč je dost drzost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
7.9.23 07:07

Nikde, od toho mají plat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
7.9.23 07:14

Dýško nechávám v restauraci, na pedi, u kadeřnice. Jinam s tělem nechodím.
Když si beru kafe do ruky, jídlo s sebou, tak někdy dám, někdy ne, rozhodně to neberu automaticky, že dám dysko.
V krámě taky nedávám, většinou.

Příspěvek upraven 07.09.23 v 08:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1044
7.9.23 07:20

Nedávám nikde mě taky nikdo nic navíc nedá. A už mě vytáčí všude sklenice s TIPS nebo si o to rovnou řeknou..děkuji nechci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat