Kde vybrat rodiče pro své dítě?

21848
17.5.14 14:32

Kde vybrat rodiče pro své dítě?

Ahoj, omlouvám se za takový divný téma, nicméně by mě zajímalo, jestli pokud se žena/pár rozhodne, že svoje dítě nemůžou vychovávat (z vážných důvodů) a zároveň nechtějí na potrat (nebo je na něj pozdě), na jakou instituci se obrátit? Myšleno tak, aby se nepídili po netu, ale budou si moct vybrat na základě nějakých svých požadavků, kterému páru se rozhodnou dítě dát. Je to vcelku čerstvá záležitost, řekla jsem, že se zkusím poptat tady… Je rozhodlá pro přímou adopci páru, který nemůže mít vlastní děti atd… Na co ji odkázat? A jde to vůbec legální cestou??

Podotýkám, že jejich požadavky jsou takové dost specifické, mám i strach, aby nebyli „někde“ za blázny :nevim: Termín má v září.

Díky a prosím slušně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31672
17.5.14 14:34

Tak to podle mě u nás nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21902
17.5.14 14:35

Nejde vybrat komu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.5.14 14:36

Přímá adopce je v ČR nelegální, ale za určitých okolností ji zprostředkovává fond ohrožených dětí. FOD využívá mezery v zákonech, není to legální, ale přímo nelegální - to se málokdy podaří dokázat.
Zákonnými adopcemi se zabývá Orgán sociálně právní ochrany dětí, touto cestou si ale nikdy nemůžou biologičtí rodiče vybrat adoptivní rodiče..Oni se nikdy nesetkají, matka má 6 týdenní lhůtu na to, aby své rozhodnutí o to, dát dítě k adopci, mohla případně odvolat. V této době děti pobývají v kojeneckém ústavu, když mají štěstí, tak v Klokánku, ale do předadopční péče ještě nejdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270

Asi to nejde. Nevím, jestli je to možné, ale zkusila bych si takový pár najít, uvést muže z tohoto páru jako otce RL a pak dát souhlas ženy k adopci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848

@slavuska1 @Eemii Aha :think: Takže pokud vědí, že si dítě po porodu nechat nemůžou, můžou ho nechat v porodnici, podepsat nějaký lejstra a tradá, hotovo?? Aniž by věděli, ke komu dítě jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
17.5.14 14:37

Přímá adopce je možná, ale nevím za jakých podmínek. V tomto případě b bylo dobré se obrátit na pravníka. Nebo mě napadá aby napsala otce páru který si vyprala do RL a pak se dítěte vzdala.Otec si dítě adoptuje a matka pak také…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
17.5.14 14:37

Oficiálně toto nejde, nee. Leda najít nejak ten „vhodny“ par, nechat chlapa zapsat jako otce a matka se pak ditete vzdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
17.5.14 14:38
@maminka189 píše:
Přímá adopce je možná, ale nevím za jakých podmínek. V tomto případě b bylo dobré se obrátit na pravníka. Nebo mě napadá aby napsala otce páru který si vyprala do RL a pak se dítěte vzdala.Otec si dítě adoptuje a matka pak také…

NJ, oni ten pár právě nemají, a mě zajímá, kde ho vyhledat. No koukám, že oficiální cestou (třeba přes nějakou databízi) asi smolík :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607

Přímé adopce kdysi zprostředkovával Fond ohrožených dětí.
Ale většinou to bylo tak, že biologičtí rodiče se už znali s náhradními a FOD jim pomohl vše zařídit.
Jinak ale v ČR není možné si při adopci klást podmínky a vybírat z prověřených rodin adoptivní rodiče. Adoptivní rodiče pro konkrétní dítě vybírají úředníci, nikoliv biologičtí rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
@maminka189 píše:
Přímá adopce je možná, ale nevím za jakých podmínek. V tomto případě b bylo dobré se obrátit na pravníka. Nebo mě napadá aby napsala otce páru který si vyprala do RL a pak se dítěte vzdala.Otec si dítě adoptuje a matka pak také…

Tak to taky radí Fond ohrožených dětí svým klientům - zapsat otce adoptivního páru a sama se dítěte vzdát.
Přímá adpoce nějak jde, ale je to nelegální, pouze mezera v zákonech, které ti „chytřejší“ využijí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
17.5.14 14:39

@Krkael fond ohrožených děti. www.fod.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548

@Krkael To ne no.Leda na internetu nebo někde po známejch :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
@Jana206 píše:
Přímá adopce je v ČR nelegální, ale za určitých okolností ji zprostředkovává fond ohrožených dětí. FOD využívá mezery v zákonech, není to legální, ale přímo nelegální - to se málokdy podaří dokázat.
Zákonnými adopcemi se zabývá Orgán sociálně právní ochrany dětí, touto cestou si ale nikdy nemůžou biologičtí rodiče vybrat adoptivní rodiče..Oni se nikdy nesetkají, matka má 6 týdenní lhůtu na to, aby své rozhodnutí o to, dát dítě k adopci, mohla případně odvolat. V této době děti pobývají v kojeneckém ústavu, když mají štěstí, tak v Klokánku, ale do předadopční péče ještě nejdou.

A jak dlouho touto cestou trvá, než se adoptivní rodiče ujmou dítěte do výhradní péče? Myslím jak dlouho trvá ten kolotoč dokola?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
@Krkael píše:
@slavuska1 @Eemii Aha :think: Takže pokud vědí, že si dítě po porodu nechat nemůžou, můžou ho nechat v porodnici, podepsat nějaký lejstra a tradá, hotovo?? Aniž by věděli, ke komu dítě jde?

jo, jen tak. nebo jak už tu někdo psal, zapsat otce z vybraného páru jako otce dítěte, a pak se dítěte zřeknout. no je jediný způsob, hodně na hraně zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová