První svaté přijímání

1068
14.5.14 20:22

první svaté přijímání

Ahoj-potřebovala bych radu-syn má 25.5 první svaté přijímání. Jsem věřící ale tak nějak po svém-chodím se synem pravidelně na mši ale ne ke zpovědí byla jsem u ní jen jednou a to už je dávno-pak už ne.Syn má samozdřejmně nervy a já bych mu ráda pomohla jak zpověď zvládnout a ráda bych k ní šla sním-můžete mi prosím poradít jak to probíhá? Co mám říct při vstupu do zpovědnice-pozdravit nebo nic neříkat :oops: a jen se pokřižovat a stručně říct kdy jsem byla naposledy u zpovědi nebo říkáte i jméno atd? Jejich paní katechetka mluví strašně potichu-děti j nerozumí a z náboženství toho moc neví. A pak jak dlouho asi obřad trvá-je to delší než běžná mše svatá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Menora
14.5.14 20:25

@Zacharova
Počkej, jak jako ke zpovědi „s ním“? Asi si jenom myslela ve stejnou dobu, ale každý zvlášť ;).

• Citovat
  • Upravit
7735
14.5.14 20:38

@Zacharova pri vstupu do zpovednice rikam chvala Kristu, knez ti odpovi. Reknes, kdy jsi byla naposledy u zpovedi a reknes ktery hrichy by jsi chtela odpustit. Pak ti da rozhreseni a padis pryc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
14.5.14 20:42

@Zacharova obrad je trosku delsi, nez normalni mse, ale vydrzet se to da ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
14.5.14 20:48

Z hříchů se musí vyzpovídat každý sám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
14.5.14 20:58

Předpokládám, že myslíš, že půjdeš taky ke zpovědi, ale ne společně se synem, že? Přijdeš do zpovědnice, pozdravíš např. zmiňované Chvála Kristu, kněz sám udělá kříž, ty samozřejmě s ním, a pronese krátkou modlitbu, ty pak vyznáš hříchy, on ti něco poví, dá rozhřešení, pokání a je to :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
14.5.14 20:59

A mše s prvním svatým přijímáním bývá delší, zvlášť pokud je dětí víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
14.5.14 21:32

Doporučuji zajít za knězem předem a domluvit se na postupu. Není nutné, aby zpověď probíhala přímo ve zpovědnici. Klidně si můžete popovídat u kávy. Určitě Ti rád pomůže a poradí, jak se správně na zpověď připravit. Něco jako cvičná jízda v autoškole pro někoho, kdo dlouho neřídil :mrgreen: Neboj se, bude určitě rád :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
14.5.14 21:34

@Zacharova na svátost smíření musí syn určitě sám ;) Kněz bývá v takové situaci obvykle milý a trpělivý… Takže se vším synovi pomůže. Myslím, že je zbytečně se stresovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
14.5.14 21:41

@Zacharova asi se chceš zpovídat ty, co? Je toho trošku víc, než holky píšou…
Takže vejdeš dovnitř, klekneš, pozdravíš (chvála Kristu), uděláš znamení kříže (nahlas) a začneš ;)
Doporučuji začít např.: Je mi 30 let, jsem 10 let vdaná, mám 3 děti. Jsem v domácnosti. U zpovědi jsem byla naposledy před 20 lety. Teď přicházím u přiležitosti synovamprvního svatého přijimání. Ráda bych se vyznala ze svých hříchů.
(Ono je důležité trošku o sobě něco říct, kněz pak přizpůsobí promluvu přímo tobě na tělo).
Tady vyjmenuješ hříchy a nějak to zakončíš, např. To jsou mé hříchy.
Pak kněz něco řekne, uloží ti pokání = co se máš potom pomodlit.
Bude chtít, abys vzbudila lítost. Tady je to na tobě, co řekneš. Doporučuji něco ve smyslu: Pane Bože, prosím, odpusť mi mé hříchy…
Dá ti rozhřešení - natáhne k tobě ruku a zakončí to křížem (Ty se budeš křižovat, jak on bude říkat…) a Amen řekneš spolu s ním…
Pak se můžeš rozloučit a poděkovat - Bohu díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
14.5.14 23:00

Děkuji moc za rady-myslela jsem to tak, že chci jít ke zpovědí taky, ne dohromady, ale sama za sebe a synovy poradit co a jak má dělat. Já jsem o to v dětství přišla naši nás do kostela nebrali ani do náboženství jsem nechodila.Byla jsem u přijímání až v 18ci a příprava vesměs žádná. Ještě se zeptám při zpovědi říkáte hříchy podle zpovědního zrcadla to je mi jasné ale řeknete to třeba jako zhřešila jsem v tom a tom přikázání nebo povíte ve zkratce závidím sousedům, lhala jsem v tom a tom, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
15.5.14 06:24

Je slunsosti se predstavit, rict svuj vek, rodinne pomery, kdy jsi byla u zpovedi naposledy. kdyz je to po takove dobe, tak klidne civilne povykladej o sobe, jak jsi to napsala v prvnim prispevku. „Dobry den, ja jdu ke zpovedi po triceti letech, protoze jde muj syn k prvnimu prijimani. Mam z toho desnej nerv, ani nevim, co mam rikat. "
A bud uplne v klidu, pro takovy jako ty se mohou knezi roztrhat, protoze to je presna ta evangelicka "zbloudila ovce“.

A hrichy rikej presne tak, jak je citis. Zrcadlo je orientacni, pro takove ty, co si mysli, ze jsou uplne dokonali. Na poradi nezalezi.
Jo nema se rikat „delam“ (pomlouvam sousedku) ale „delala jsem“ (pomluvila jsem nekolikrat sousedku) - jakoze davas najevo., ze jsi s tim uz skoncila.

A kdyz ti rekne „vzbudte litost“, tak nemusis rikat nic :-) ale v kancionale najdes nejakou modlidbicku pro tu chvili.

kdyz to ze sebe vysypes, tak dostanes male kazanicko, potom pokani - obvykle nejaka modlitba a rozhreseni (Buh, otec veskereho milosrdenstvi…) na konci delate spolecne znameni krize.

Cirkevni obrady sice maji nejaky formalni prubeh, ale vubec nevadi, kdyz se do toho vstupuje, komunikuje, vysvetluje a rada veci je nepovinna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
15.5.14 10:41

@Pudloslava @vendulaaa jak tak vidím tak všude je to jinde…my se na zpovědí u našeho faraře musíme držet přesně popisu jak je to v kancionalu ( i když jsem tam byla před 10 lety tak prý to tak pořád je ) a u nás je důležité mu neříkat že byl člověk na zpovědí před 10 lety, ale nanejvýš před 3 měsící..a kdybych mu začla říkat věk a rod. poměry tak s tím vypalkuje člověka hned, že na to není čas..hold náš kněz je podivín, ale já už se toho naštěstí nezučastnují :dance:

• Citovat
  • Upravit
43034
15.5.14 12:22
@anubis25 píše:
@Pudloslava @vendulaaa jak tak vidím tak všude je to jinde…my se na zpovědí u našeho faraře musíme držet přesně popisu jak je to v kancionalu ( i když jsem tam byla před 10 lety tak prý to tak pořád je ) a u nás je důležité mu neříkat že byl člověk na zpovědí před 10 lety, ale nanejvýš před 3 měsící..a kdybych mu začla říkat věk a rod. poměry tak s tím vypalkuje člověka hned, že na to není čas..hold náš kněz je podivín, ale já už se toho naštěstí nezučastnují :dance:

lhat u zpovedi? to potom neni platna. radej bych sla nekam jinam.
jo, mezi knezi je hodne podivinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
15.5.14 13:57

@Pudloslava jo, taky bych šla raději jinam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová