Kdo chová králíky?

657
31.3.14 23:58

kdo chova kraliky?

Zdravim, potrebuji poradit, kdy je mozne pripustit samici, kdyz o cerstva kralicata prisla? Diky a krmite zelenym?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5429
1.4.14 00:14

Nevím, ale zítra ráno se zeptám strejdy-je velký chovatel-zeleným v létě krmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
1.4.14 06:30

Klidně hned, nebo až tak 3. den, pokud nebude chtít, tak to zkoušet ob den až 2, ona si sama řekne - buď podrží nebo bude dělat cavyky :D
Zeleným nekrmím, stále v chovu bojuju s kokcidiózou, takže jsem to odbourala. Brácha i děda dávají zelené na večer, ráno dávají seno. Pokud dávají zelené, nedostanou králíci vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
1.4.14 06:54

Ahoj taky doporučuji připustit hned je větší pravděpodobnost zabřeznutí a zelený nedáváme jen seno a jádrovinu občas granule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
1.4.14 07:47

Děda krmil zeleným, ale nesmělo být mokré

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
1.4.14 11:30

Dekuji za postrehy, ja prave slysela ze kdo krmi zelenym bojuje s kokcidiozou, davam seno, granule s lecivem, jablka, obcas mrkev. Tu samici budu zkouset, pak tu mam druhou po odstavu, je 2mes po porodu, myslite ze uz ji taky mohu pomalu zkouset? Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
1.4.14 21:03

Tak již poradily jiní.
Strejda říkal za 14dní, nebo prostě až se bude ramlovat.
Zeleným krmí, problémy s nemocemi nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
1.4.14 21:19

@Sunnny dekuji :mavam: samici budu zkouset. Me vsichni prave strasi, ze kdyz budu krmit zelenym, tak mi zdechnou :roll: ale zkusim to. Stryc dava neco preventivne na kokcidiozu? A ockuje mor a myxomatozu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.4.14 21:38

Králík je kámoš,ne žrádlo :-)

Na jaře dáváme čerstvou travičku ale jen z kraje, než vypuknou komáři, pak už jen seno, protože oni ty mrchy komáří nakladou vajíčka do trávy a pak se právě přenáší nemoci…jinak mrkvičku, jablíčka, tvrdé rohlíky nebo chleba(ale ne moc)jo a neočkujeme, ani nedáváme nic proti koksidioze, zatím se nám to vyplatilo a krásně nám vždy prospívají, tedy zatím :) já razím heslo, čím více se s hovnem mažeš, tím víc smrdí :mrgreen: sousedka měla naočkované všechny králky a stejně jí chudákovi pochcípali :? Tak říkala, že dá na mě a očkovat letos také nebude ale prý běda mě, jestli pochcípou :cert: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
2.4.14 22:58
@garda píše:
Dekuji za postrehy, ja prave slysela ze kdo krmi zelenym bojuje s kokcidiozou, davam seno, granule s lecivem, jablka, obcas mrkev. Tu samici budu zkouset, pak tu mam druhou po odstavu, je 2mes po porodu, myslite ze uz ji taky mohu pomalu zkouset? Diky.
@garda píše:
@Sunnny dekuji :mavam: samici budu zkouset. Me vsichni prave strasi, ze kdyz budu krmit zelenym, tak mi zdechnou :roll: ale zkusim to. Stryc dava neco preventivne na kokcidiozu? A ockuje mor a myxomatozu?

Myslím, že mor a myxomatózu očkuje, nevím přesně. Něco očkuje určitě, ale nejsem si jistá co.Na tu kokcidiózu se zeptám, zda tomu nějak předchází.
Také jsem slyšela od jednoho starého pána, že jeho bratr, když se mu zdál králík divný, že na něj něco leze, že jim dával stříkačkou do tlamy cca 1cm slivovice-Prý to pomáhá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
2.4.14 23:09

@Sunnny jeste ze tu mam litr slivovice, tak aspon vim, cim je lecit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
3.4.14 07:41

@garda většinou se píše 2-3dny, ale osobně bych jí dala 14dní (možná i 3týdny), aby se dala trochu dohromady a druhý vzh byl v pořádku. Začni dávat trochu celeru, tím se i nastartuje říje. Ač ovulaci mají provokovanou, tak období říje mívají taky a údajně pak lépe zabřeznou. V dětství jsme měli králiky pořád, teď mám jen jednu samičku, protože nemám prostory, ale připouštěla jsem v době říje a měla 11 mladých, všechny zvládla odchovat. Očkuji mor a myxomatozu, krmím i zeleným a žádný problém - musí být suché, nespařené a nasmí ho podupat (aby ho hned snědli a nezapařilo se) a nikdy žádný problém. Dávám cca hrst zeleného na králika, soused krmí taky zeleným. Seno jinak mají pořád, i vodu, dostávají i zrno (ječmen a oves), kousek chleba a na přilepšenou sem tam jablka, mrkev, sem tam i nějaký kus salátu ze zahrady, list kedlubu (ale ten jen malinko) atd. V dětství si pamatuju, že babička krmila jen zeleným a žádný problém, jen se muselo hlídat, aby nebylo vlhké od rosy, zmoklé nebo zpařené. Jinak osobně se raději granulím s léčivem vyhýbám, asi bych spíš pak dala léčbu (třeba Acidomid K, Sulfacox) přímo těm králíkům, co mají problém. Slivovice je asi vtip :) tím bych králika fakt netrápila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
10.4.14 19:25

@jowana diky za rady :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
10.4.14 19:34

Ted mam dalsi otazku: dnes mi porodila jina samice-prvnicka. Nasla jsem 6 mladych, ale vsechny se narodily mrtve, nektere mely jakoby vodnatelnost bricha, nektery vypadally malinke-mrtve uvnitr tak aspon tyden a 2byly jakoby poloshnile-spis macerovane, stava se to? Tyto problemy znam pouze od psu, jinak samice je od chovatele, ktery v chovu nema zadne problemy a samec je uz dlouho vyzkouseny-pripustil uz snad 20samic a nikdy se nic podobneho nevyskytlo, mam nechat samici odpocinout a zkusit jeste pripustit nebo nema to cenu a dat samici do trouby? :think: co byste udelaly? Diky moc za odpovedi. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
10.4.14 19:40

@garda jestli byly obě samice připuštěné stejným samcem, je to přinejmenším divné :think: u králiků jsem to neslyšela, kdyby jsi psala o psech, často za to může herpes virus, který se šíří krytím. Netuším, jestli králici mohou mít něco podobného..možná bych zavolala na veterinu (nějakou kliniku) a zeptala se. A kdybych se rozhodla ještě jednou krýt, tak bych jim dala chvilku odpočinku a zvolila jiného samce. Jen u těch virů je problém, že už bývají infikované, tedy dost možná by se to mohlo opakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný