Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
zdravím všechny hospodařící lidičky. Ráda bych v této diskusi pokecala o chovu mého milovaného zvířete - krávy
.
Zrovna bych měla jeden dotaz hned pro začátek - nevíte někdo, kam se mám obrátit, pokud budu chtít otestovat mléko na případnou klíšťovou encefalitidu? Bude to aktuální až za rok, Červinka má mít tele až v říjnu a mléko bude tudíž až někdy v příštím roce, ale zajímá mě to. Krávu chci mít 100% zdravou, klasické „kraví“ nemoce má samozřejmě testované, ale tohle bych taky ráda měla ošéfované, protože není nad to nadojit čerstvé mlíčko a hned ho vypít
A nejen pro chuť, vím, že je takové mléko i mnohem zdravější, čerpala jsem info např. odsud: http://vyzivujicitradice.cz/uvod-k-blogu/
No ale třeba včera si holka z pastviny zrovinka přinesla 2 klíšťata ![]()
Tak jen chci mít jistotu.
No ale rozhodně nejde jen o tento dotaz, v téhle diskusi bych prostě chtěla diskutovat o všem, co se krav a mléka týká ![]()
Krávu nemáme, ale smekám, že ses do toho pustila
musí kolem toho být spousta běhání a starostí. Mlíko přímo od krávy je jedno z nejlepších. Pamatuju se, jak babička měla krávu Jitku a pily jsme jako děti mlíko hned ![]()
Občas dneska, když mám příležitost, tak si ho koupím a to je něco super ![]()
Jinak krav je tu na emimi dost a občas se chovají šíleně
Ale to jsem ti moc nepomohla, tak se omlouvám za plevelení diskuze ![]()
Ahoj. Já bych se domluvila se svým veterinářem, měl by to vědět, popřípadě by si to měl zjistit na Státní vet. správě. Další možnost je přímo zeptat se v laboratoři pro rozbor mléka. A ještě mě napadá zeptat se na vysoké škole veterinární, tam se tímto zabývají také.
Ahoj já myslim, že by ti ji měl otestovat tvůj veterinář
Jinak já kravičky taky miluj až bude baráček tak si ji taky pořídím ![]()
@Ariadne teda, já nestačím zírat, co to tady píšeš. A vy jste měli Jitku krávu? To je hezký. ![]()
Vzorek na státní vet. ústav a je to. výsledek přijde domů na dobírku. jinka mlíko, ketrý nadojíš a zároveň od krávy pije tele, je pěknej humus…
Je opravdu lepší krávu podojit a odlít teleti, než aby tele pilo od krávy, která by byla i dojená.
Ahoj, tak jsem napsala dotaz na krajsou veterinární správu, tam mi určitě poradí, čekám na odpověď. Náš veterinář mi prostě řekl, že tenhle test nedělají
. Asi myslel test přímo krávy, ale mě by stačilo otestovat mléko. Nebo tu krávu, to je fuk ![]()
Poslední dvě přispivatelky, prosím o vysvětlení, proč je mléko od krávy, od které pije tele, humus
![]()
My chceme nechat tele u krávy půl roku, po tu dobu ani pro sebe dojit nebudeme a tak potom už možná by mohlo telátko se odstavit úplně co myslíte?
Mě původně napadlo ráno nechat mléko teleti a pro nás dojit odpoledne/kvečeru, ale nevím, jestli to je reálná představa.
Budu ráda za každý postřeh a radu.
@Evulina reálůná představa to je, a le krávu, kterou dojíš a zároveň cucá tele.. to mlíko je plný somatickejch buněk a pod, prostě bych to nepila…
@Krrysa píše:
@Evulina reálůná představa to je, a le krávu, kterou dojíš a zároveň cucá tele.. to mlíko je plný somatickejch buněk a pod, prostě bych to nepila…
Somatických buněk? Prosím můžeš být konkrétnější? ![]()
Já nejsme žádný cimprlich, ale samozřejmě mléko bych ráda zdravotně nezávadné.
Ze své zkušenosti vím, že pokud tele pije od krávy, tak ta kráva zadržuje mléko při dojení-aby jí zbylo pro tele-prostě ho nespustí všechno-je tp hormonální záležitost. A to mléko, které se nevydojí-ted nemyslím půl deci, ale třeba i několik litrů-zůstane ve vemeni a tam se počet somatických buněk zvyšuje. Víš co jsou somatické bunky??Ty jsou přítomny v každém mléce, ale záleží na jejich počtu. Mlékárny berou standartně vzorky a somatické bunky jsou jedním z ukazatelů kvality mléka. Čím méně, tím lépe. Každá kráva má počet SB jiný, ale zdravé zvíře by mělo mít do 100.Ale jsou takové, které mají např. jen 8.
Kráva, která není zdravá takovýchto buněk produkuje více-vzdáleně to lze přirovnat k bílkovině v moči.
Počet somatických buněk v mléce se neustále mění v závislosti na kvalitě krmení, vody, ustájení a zdravotním stavu. Projeví se i říje.
Poud má kráva mastitidu-zánět, je počet SB třeba i 2500.Po vyléčení se opět upraví. Dá se říct, že zvíře, od kterého bude pít tele a bude zároven zadržovat mléko při dojení bude mít počet SB zvýšený.
Ve špičkových chovech v praxi se to dělá tak, že tele se po olízání a osušení dá do boudky a pět dní-dokud kráva produkuje mlezivo, se tele napájí jejím mlékem.
TElátko lze napájet kravským mlékem třeba i rok, ale běžně se to dělá u masných plemen na pastvě ![]()
Telatům je dobré od osmi dnů přidávat tzv. startér-granule, které napomáhají rozvoji předžaludků a pomáhá teleti přecházet na rostlinnou potravu, která je přirozená od 60-80dnů stáří telátka ![]()
Mléko přímo od krávy miluju. Nikdy jsem ho nepřevářela. A ta smetana-ta nemá chybu.
Ted jsem si to přečetla ještě jednou a nenechávala bych tele půl roku pod krávou, protože pak nebudete mít mléko pro sebe-tele se začne pást a pít vodu a odstaví se, krávě se mlékoo přestane tvořit. A kráva má nejvíc mléka 3-4měsíce po otelení, potom to klesá. A klesalo by ještě víc, kdyby jste ji zapustili a ona zabřezla
.Opravdu bude lepší ji dojit dvakrát denně, nakrmit telátko a zbytek vypít ![]()
Děkuji vám velice za další info. Popravdě tady v tomhle hospodářství se na to nikdy nešlo moc „vědecky“, nějaké odstavovací granule apod. a nikdy nebyl problém, ale je také pravda, že se mléko převářelo. Pokud budu chtít používat, a to pro celou rodinu, mléko nepřevařené, už na to asi trochu vědecky jít musím ![]()
Já jsem takový příznivec spíš přirozeného a nenásilného vývoje…takže já prostě to telátko chci nechat cucat, když ne půl roku, tak ty 3 měsíce určitě. Jezdíme nyní pro mléko na ekofarmu, kde má pán 60 kusů skotu a cca polovina z toho jsou dojnice a nechává telata u krav právě 3 měsíce, tak já se pak zeptám i jeho. Mléka pak mají i nadále krávy dostatek, dodává i do místní mlékárny. A popravdě, my právě nepotřebujem hromadu litrů, stačilo by nám klidně pro vlastní potřebu 5 litrů denně, bohatě…
Ale jsem moc ráda za ty informace o těch somatických buňkách, kombinovat tedy kojení a dojení nebudem ![]()
Co mate za plemeno? Pokud nejake mlecne, tak je blbost nechavat pit tele 3mes a pak ji dojit pro vas
krava pak ztrati vetsinu mleka, pac tele treba 30litru denne nevypije
nejlepsi je ihned ji zacit dojit a teleti davat z kyble, budete mit i prehled, kolik toho telatko vypije, po mesici se mu muze uz mleko trochu redit a po 2mes. muze byt bez mleka, kdyz bude na mleku dele, tim lepe, ale neni potreba. Od pateho dne bych pridavala starter-granule jak uz tu bylo receno a seno.