Chov krávy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
1.4.14 15:45
@Krrysa píše:
@Evulina tak pokud nehodláš mlíko prodávat, nebo vyrábět sýry nebo tak, tak je asi trochu jedno, kolik nadojí :mrgreen: :mrgreen: 20 litrů denně nevypiješ :mrgreen:

No právě. Já právě ani 20 litrů nechci, co pak s tím? Ofiko prodávat to člověk může jen pokud má aparaturu za milion, normální nerez kýbl a lednice nestačí no a na nějaký ten bochníček sýra z 5 litrů, jako to dělám nyní, určitě zbude :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.4.14 16:10
@Krrysa píše:
Jo a já taky zastávám názor, že tele má bejt u mamky… my teda máme masňačky, tam je to jasný, a le já zastávám názor nechat a tele a u toho oddojovat a pak po odsatvu dojit už jenom.. produkce se výrazně nesníží a ikdo netrpí :mrgreen: :mrgreen:

Ano, takhle by se to taky dalo :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
1.4.14 17:58

K tomu dojeni, zalezi jak je clovek sikovny, kdyz to zvladne rucne, tak staci i rucne, pokud neni zvykly, je lepsi strojem, dezinfekci na dojacku a vemeno koupis v nejake farmarske prodejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.4.14 21:22
@Evulina píše:
8 let, už je to zkušená mamina. Je to kráva pana domácího, ale on je teď po mrtvici a tak nějak se tady o něj s mužem staráme a i o tu jeho kravku a hospodářství a moc mě to začlo bavit :)

to už je fakt v nejlepších letech :lol:
Měla jsem krávu, která se dožila 17let.Taky to byla kříženka.
Když ti stačí pro svoji potřebu dva litry, tak bych oddojila ručně, pokud je na to kravka zvyklá a bude se dobře dojit.Jen opravdu pozor na nateklé plné čtvrtě. A neoddojovala bych dva litry, ale vydojila bych zbytek, který tam tele nechá.
Ruční dojení je šetrnější a určitě je to rychlejší, než pak pracně dvakrát denně vymývat dojačku +elektrika, voda a desinfekce.
V hospodářských potřebách se na vymývání dojení prodávají speciální preparáty. Vždycky jsou potřeba dva, které se střídají. Jeden je zásaditý a druhý kyselý. Fungují až od teploty 35stupnů. Jsou to přípravky dost agresivní, tak pozor.Ale bez nich to nejde. Stojí-nebo stával :mrgreen: jeden litr kolem 35KČ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.4.14 21:31

Manžel měl čtyři krávy a lidi se mohli strhat, aby měli mléko :lol: Tchýně měla rozpis, kdo kdy přijde a kolik litrů si koupí. Ale nechal toho pro nedostatek času a ustájení bylo vazné, takže naprd.
Já krávy miluju, dělám u nich-ted teda ne, mám miminko, přes dvacet let.
Fascinují mě doted porody a to, jak se kráva o to telátko stará.
Jenže pracuji ve velkém chovu 850 krav, tak tam musí být jednotný funkční systém.
Stejně bych telátku dávala z kyblíka, ale to je můj názor a ty si dělej, jak uznáš za vhodné :D, hlavně aby to fungovalo.
Když jsem jako studentka chodila přes léo na brigádu ještě do starého kravína, tak jsme telata k matkám třikrát denně vodili, aby se napili. Krávy mi pak při dojení většinou nechtěly spouštět mléko, potvůrky. A když se brali vzorky, tak zrovna ty s teletem měl vyšší počet somatických buněk. Ale i hodně tuku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.4.14 21:57

Já nechápu, když je @Evulina ochotná začít mlíko konzumovat až po odsatvu, tak proč dávat pít z kyblíka… já nevím, jesme ovlivněná naším chovem, kde tohle všechno jde a matky nijak netrpí… Alw rozhodě to nejde na vkk, a asi i proto takový věci nekonzumuju :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
2.4.14 08:20

Každý je ovlivněný tím, v čem žije ;). U masného skotu je to něco jiného, než když někdo má doma krávu na mléko. Napsala jsem svůj názor.
Myslím si, že pokud začne krávu dojit AŽ po odstavu telátka, tak to mléko prostě nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
2.4.14 11:52

@ves. ale můžeš mít na mlíko i masňačku,. pokud netlačíš na produkci a máš to jen pro vlastní potřebu, stačí i to, co je z masňačky. a z vlastní zkušenosti vím, že pokud je pod ní tele, a u toho telete se ručně oddojuje, tak potom, co se tele odstaví, není problém přejít jen na dojení v plný míře.. děláme to tady tak normálně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
2.4.14 18:13

@Krrysa Tak tady to tak nikdo s masnačkama nedělá. Zdejší chovatelé je nechávají venku a to i v mrazu a hlavně v těch hicech, kolikrát nemají ani stín a čekají, až se pan majitel uráčí jim dovézt vodu :pocitac:.Často tady chudáci řvou. Do ted jsem přesvědčená, že většina chovatelů si pořizuje masnačky kvůli dotacím a na jejich pohodlí a potřeby se zapomíná :,(
I když vlastně jednoho slušného chovatele masnaček znám. Má na pastvě zdroj vody a přístřešek a na zimu je bere do hospodářství pod střechu, takže nemají ledové chuchvalce na paznehtech :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
2.4.14 19:14
@ves. píše:
@Krrysa Tak tady to tak nikdo s masnačkama nedělá. Zdejší chovatelé je nechávají venku a to i v mrazu a hlavně v těch hicech, kolikrát nemají ani stín a čekají, až se pan majitel uráčí jim dovézt vodu :pocitac:.Často tady chudáci řvou. Do ted jsem přesvědčená, že většina chovatelů si pořizuje masnačky kvůli dotacím a na jejich pohodlí a potřeby se zapomíná :,(
I když vlastně jednoho slušného chovatele masnaček znám. Má na pastvě zdroj vody a přístřešek a na zimu je bere do hospodářství pod střechu, takže nemají ledové chuchvalce na paznehtech :?

Tohle já nemůžu ani číst.. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
2.4.14 19:15

@ves. tak asi spadáme do týhle kategorie, masňačky nemáme kvůli dotacím, nýbrž kvůli masu, máme je na psatvě i úpřes zimu, i v létě, a pokud mají dostatek vody a žrádlo věř. že jim mráz a vedro příliš nevadí. a s tím moíkem to takhle děláme s pár mańačkama, když chche svoje mlíko, nebo potřebujem mlíjko pro další telata, co máme na telecí maso. a pokud onone člověk má na psatvě zdroz vody, jakože potok či něco odovnýho, tak to je nezákonný :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110

@Evulina ono to jinak vypadá a jinak to je, koně mají taky na sobě ledový chuchvalce a není jim zima…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
@Krrysa píše:
@ves. ale můžeš mít na mlíko i masňačku,. pokud netlačíš na produkci a máš to jen pro vlastní potřebu, stačí i to, co je z masňačky. a z vlastní zkušenosti vím, že pokud je pod ní tele, a u toho telete se ručně oddojuje, tak potom, co se tele odstaví, není problém přejít jen na dojení v plný míře.. děláme to tady tak normálně..

Děkuji všem za názory, tenhle je mi nejbližší, asi to tak budem také dělat :pankac:
A na elektrickou dojičku se vykašlu, koukám, že by s tím byla akorát práce a ještě ta chemie, kterou se to musí čistit. Takže se naučím pěkně dojit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
2.4.14 19:16

A chtěla bych vidět ten přístřešek třeba pro 50 kusů.. přístřešek není otřeba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
2.4.14 19:16
@Krrysa píše:
@Evulina ono to jinak vypadá a jinak to je, koně mají taky na sobě ledový chuchvalce a není jim zima…

Já myslela hlavně ten nedostatek vody :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný