Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jojo, stele se, po žních víc a před méně
Mlékárny naštěstí platí množstevní příplatek a ani složky nebyly špatné.
Já třeba nemůžu pochopit, jak někdo-nemyslím vás tady na diskuzi, ale všebecně, může tvrdit, že v mléce jsou antibiotika. Protože kdyby ty antibiotika někdo podojil, tak na to v mlékárně přijdou ještě než to pustí do výroby. A to mléko s antibiotikama vracejí a neplatí za něj-je to nestandat.To si prostě nemůže dovolit nikdo, kdo potřebuje peníze za mléko.
Roboti jsou fajn, je to šetrnější a zvíře se nestresuje a chodí si na dojení jak chce. Vždycky jsme je dávali dojičkám za příklad, když měli potřebu dělat něco, co těm kravám nedělá dobře ![]()
@ves. jo to já vím,, že atb nemaj šanci se dostat do mlíka, to je kravin, a ta kontrola je taková, navíc krávu se zánětem vyšáhnou hnedka.. mě všeobecně vadí, jak krávy ve vkk žijou.. tady v těch velkých se nestele, jezdí tam to shrnovadlo, ty lepší stelou max separátem. ty gumový postýlky jsou malý, když vidím, jak an tom ležej.. prostě mlíko z velkochovu já nekupuju. mě se nelíbí, jak žijou… radš si koupímk mlíko od rakušana, co má ty dojící roboty…
@ves. a za jak dlouho se jí to tele sebere
takhle je to lepší..
@Krrysa Ahoj.Telata se berou po olízání, uschnutí a napojení mlezivem. Prostě to jinak na VKK u mléčného skotu nejde. Já vím, že zvířata chovaná na pastvě se mají o hodně líp.
My máme postýlky široké, v pohodě v ní téměř rozpažím. Naše krávy neleží ani na separátu a ani na gumách-ty jsou naprosto šílený
.Leží na 40cm vrstvě štípané slámy, která se každý týden desinfikuje, rovnají se postýlky ručně, hnůj se vyhrnuje třikrát denně traktorem s radlicí v dobu, kdy jsou krávy na dojírně. Takže žádné přeskakování shrnovací lopaty a holky přijdou do čistého a suchéhoa už je nic neruší
.Napajačky se taky čistí třikrát denně, máme ty se špuntem, takže žádný vylévání vody kravám pod nohy.
@ves. tak to je docela luxus, to zas jo. Já jsem měla pocit, že brát krávě tele ihned úpo porodu je daleko lepší, že ta kráva si k němu ani nečuchne, pak ztrácí ten mateřskej pud a u dalších telat už ní moc nzajímá.. přijde mi, že když se nechá nacucat a olízat, že to pro tu matku musí bejt dalko horší, ale asi se pletu…
Asi je to horší pro krávu, ale lepší pro tele-prokrví se a přirozeně oschne.Ale nenapájí se přímo od krávy, ale lahví bud mlezivem od mámy nebo rozmraženým. U nás se mrazí kvalitní mlezivo, protože jalovice mají mlezivo většinou slabé.
I když kráva, která má to tele u sebe, tak se líp zčistí a tele se bere ve chvíli, kdy jde žrát. Ona ho pak chvilku hledá, ale že by nějak vyšilovala, to zas nee.
@Krrysa píše:
@Evulina ne, jede v klasickém režimu, že tele se bere od krávy ihned po otelení… v postatě každej, kdo má krávy na mlíko ve velkým to tak musí dělat…
No ale my jezdíme také k ekofarmáři a ten nechává telata 3 měsíce u krav - jak to ale dělá s mlékem nevím. Až tam zas pojedeme, vyzpovídám ho..Má celkem 60 krav, z toho asi polovinu dojnic, takže ve velkém jede..
@Krkael píše:
Jak to tak čtu tak fakt i jsemPsovi dám granule, vodu, když zašterchám vodítkem tak ví, že jdem ven, vyvenčí se venku, poslechne…
Škoda že ale nedává mlíko.. ![]()
@Evulina píše: Škoda že ale nedává mlíko..
Ale dává… Dvakrát do roka
![]()
@ves. píše:
Jojo, stele se, po žních víc a před méněMlékárny naštěstí platí množstevní příplatek a ani složky nebyly špatné.
Já třeba nemůžu pochopit, jak někdo-nemyslím vás tady na diskuzi, ale všebecně, může tvrdit, že v mléce jsou antibiotika. Protože kdyby ty antibiotika někdo podojil, tak na to v mlékárně přijdou ještě než to pustí do výroby. A to mléko s antibiotikama vracejí a neplatí za něj-je to nestandat.To si prostě nemůže dovolit nikdo, kdo potřebuje peníze za mléko.
Roboti jsou fajn, je to šetrnější a zvíře se nestresuje a chodí si na dojení jak chce. Vždycky jsme je dávali dojičkám za příklad, když měli potřebu dělat něco, co těm kravám nedělá dobře
Robot na pastvě…musím se vzdělat o co jde.. ![]()
@Evulina 60 krav není moc ve velkým
buď má telení na dvě party, nebo má ty 3 měsíce pauzu..
@ves. pro tele určitě, a to zčištění taky chápu, vypalví se oxytocin, to všecko chápu, jen mi je jich pořád tak nějak líto, no..
@Krkael hovězí od vymazlený domácí krávy je úplně nejlepší, maj spokojený maso ![]()
@Krrysa píše:
@Evulina 60 krav není moc ve velkým![]()
buď má telení na dvě party, nebo má ty 3 měsíce pauzu..
@ves. pro tele určitě, a to zčištění taky chápu, vypalví se oxytocin, to všecko chápu, jen mi je jich pořád tak nějak líto, no..
@Krkael hovězí od vymazlený domácí krávy je úplně nejlepší, maj spokojený maso
Takže ty budeš denně chodit na pastvu se svojí „Jitkou“, budeš si s ní povídat a mazlit (dělá se to u dobytka?
) a pak si dáš biftek s hranolkama
To já mít takovýho mazlíčka tak teda nevím, jak by dostala jméno tak je konec ![]()