Chov krávy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
31.3.14 23:02
@garda píše:
Co mate za plemeno? Pokud nejake mlecne, tak je blbost nechavat pit tele 3mes a pak ji dojit pro vas 8o krava pak ztrati vetsinu mleka, pac tele treba 30litru denne nevypije :D nejlepsi je ihned ji zacit dojit a teleti davat z kyble, budete mit i prehled, kolik toho telatko vypije, po mesici se mu muze uz mleko trochu redit a po 2mes. muze byt bez mleka, kdyz bude na mleku dele, tim lepe, ale neni potreba. Od pateho dne bych pridavala starter-granule jak uz tu bylo receno a seno.

Díky za názor. Plemeno máme českou stračenu, „nepapírovou“, plemeno s označením X, což jsem se dozvěděla, že nemívá tolik mléka jako kráva „značková“. Tady místní mi říkají, že pokud nechám tele u krávy, to tele všechno vycucá, což by zase odporovalo tvému tvrzení, že tele všechno nevypije. Ale možná píšeš o těch extrémně mléčných kravách, myslím si, že ta naše 30 litrů denně nedá, max. 20 a to myslím, že bude opravdu max..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
31.3.14 23:23

Tak cervena straka je kombinovane plemeno, mela jsem ji taky, tak je jasne, ze kdyz nechas tele pod kravou a nebudes ji dojit, tak tele vsechno vypije, protoze krava bude mit takovou vyrobu aby pokrylo potrebu telete. Je ale preci skoda, kdyz uz se tesite na mleko, tak ji nedojit hned po oteleni, tak budete mit pro sebe i pro tele. Ta moje na vrcholu laktace davala i 28l denne, ale zalezi i hodne na krmeni, genetice atd.,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
31.3.14 23:26
@garda píše:
Tak cervena straka je kombinovane plemeno, mela jsem ji taky, tak je jasne, ze kdyz nechas tele pod kravou a nebudes ji dojit, tak tele vsechno vypije, protoze krava bude mit takovou vyrobu aby pokrylo potrebu telete. Je ale preci skoda, kdyz uz se tesite na mleko, tak ji nedojit hned po oteleni, tak budete mit pro sebe i pro tele. Ta moje na vrcholu laktace davala i 28l denne, ale zalezi i hodne na krmeni, genetice atd.,

Já to tak neberu, že mi jde jen o mléko, jde mi i o pohodu krávy a telátka, je to můj mazlíček :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
31.3.14 23:36

Taky jsem ji mela jako mazlicka, ale to neznamenalo, ze ji nebudu dojit :mrgreen: myslim ze se u me mela dobre, kdybych se nestehovala, nikdy bych ji nedala :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.3.14 23:47

Brali jsme mléko od krávy, co měla pod sebou tele. Nevidím to jako problém :nevim:. Vždyť somatické buňky jdou taky jednoduše otestovat, co jiného dělají mlékárny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.4.14 07:23

Výšený počet somatických buněk u krávy, od ketrý cucá ele, je, jak už tu někdo psal, hlavně při zánětu.. ve chvíli, kdy od ní cucuá tele, má kráva ve vemeni mírný zánět pořád, tele struk hmoždí atd… je to zánět nepodstatný, a le počet somatických buněk hodně zvyšuje… já bych to nepila. voda z kaluže je taky nezávadná, vždyť je to jenom bahno, že jo, nic se neděje.. a tyk bych ho nepila :mrgreen: :mrgreen: a co se množství mlíka týče, záleží i na tvý pravidelnosti atd, stresu, žrádle.. to všecko ovlivní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.4.14 08:28

To je jasný, že jde o jejich pohodu.Ale ta může být, i když tele bude pít z kyblíku.
Když telátko saje od krávy, tak chodí pít často. Krávě se pokaždé spustí mléko. A tele ho nevycucá všechno. Co s tím zbytkem, když se to takhle bude opakovat šestkrát za den? Zůstane ve vemeni.
Problém je, že telata často preferují jeden, maximálně dva struky. Většinou přední. K zadním se blbě dostávají a některé krávy kopou. A když to bude takhle, tak budeš doji nervozní zvíře, které to mléko v těch zadkách bude tlačit. Spouštění mléka je reflex. A pokud kráva spustí mléko x-krát za den a to mléko ji ve vemeni zůstane, tak to pro ni fakt příjemný nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.4.14 08:31

Jak starou tu kravičku máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.4.14 11:24
@ves. píše:
Jak starou tu kravičku máte?

8 let, už je to zkušená mamina. Je to kráva pana domácího, ale on je teď po mrtvici a tak nějak se tady o něj s mužem staráme a i o tu jeho kravku a hospodářství a moc mě to začlo bavit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.4.14 14:12

@Evulina to už má svoje vrcholný laktace dávno za sebou :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.4.14 15:39
@ves. píše:
To je jasný, že jde o jejich pohodu.Ale ta může být, i když tele bude pít z kyblíku.
Když telátko saje od krávy, tak chodí pít často. Krávě se pokaždé spustí mléko. A tele ho nevycucá všechno. Co s tím zbytkem, když se to takhle bude opakovat šestkrát za den? Zůstane ve vemeni.
Problém je, že telata často preferují jeden, maximálně dva struky. Většinou přední. K zadním se blbě dostávají a některé krávy kopou. A když to bude takhle, tak budeš doji nervozní zvíře, které to mléko v těch zadkách bude tlačit. Spouštění mléka je reflex. A pokud kráva spustí mléko x-krát za den a to mléko ji ve vemeni zůstane, tak to pro ni fakt příjemný nebude.

Mě přijde ale prostě ujetý a proti přírodě, nehledě na psychiku krávy a telete, abych po porodu dala tele pryč od mámy a odstříkávala mu do kyblíku. To už bych rovnou mohla kupovat mléko z velkochovu, kde to tak dělají..já do toho prostě tahám i ty city no.. :roll: :kytka: To prostě z mého přesvědčení rozhodně neudělám, ty minimálně tři měsíce určitě chci, aby telátko u mámy bylo :pankac: Jak říkám, primárně mi nejde o produkci, když by byly třeba klidně jen 2 litry mléka denně pak pro nás, tak zaplaťpánbůh za ně a bude to stačit..vždyť to bude jen pro naši potřebu a nějakou velkovýrobnu sýrů apod. opravdu nechystám :mrgreen:

Ještě by mě zajímalo k dojení, co je myslíte lepší - 1 krávu jsem si myslela, že bude lepší dojit růčo, anebo máme i ten „přístroj“, tak by jste radily radši ten? :think: Pokud ten stroj, víte prosím, jak a čím se vymývá, dezinfikuje apod.? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.4.14 15:40
@Krrysa píše:
@Evulina to už má svoje vrcholný laktace dávno za sebou :mrgreen: :mrgreen:

No jo, to jo :mrgreen:
Ale zas to není žádný janek, nechá na sebe v pohodě sáhnout a i porody má lehčí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.4.14 15:41

@Evulina tak pokud nehodláš mlíko prodávat, nebo vyrábět sýry nebo tak, tak je asi trochu jedno, kolik nadojí :mrgreen: :mrgreen: 20 litrů denně nevypiješ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.4.14 15:43
@ves. píše:

Jinak si právě také říkám, že pokud to není kráva na vrcholu laktace (kvůli věku), i to není nějaká špičková dojnice vyšlechtěná na produkci, tak by to to telátko snad mohlo v pohodě vypít ne? Mě prostě nejde na rozum, že by byla příroda „tak blbá“. Pořád si říkám, když jde kojení u člověka, proč se dělají takovéhle obstrukce kolem krávy a telete? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.4.14 15:43

Jo a já taky zastávám názor, že tele má bejt u mamky… my teda máme masňačky, tam je to jasný, a le já zastávám názor nechat a tele a u toho oddojovat a pak po odsatvu dojit už jenom.. produkce se výrazně nesníží a ikdo netrpí :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný