Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@garda píše:
@Evulina tak to nekdo psal prehnane, krava urcite chytrejsi jak pes neni, to uz je chytrejsi prase nez krava. Bohuzel je to tak, ja si taky myslela, ze kun je urcite nejchytrejsi zvire, protoze je miluju a vidim, co se daji naucit a co umi
No tak možná jo..ale ta naše chytrá je..třeba chodí se vykadit na hnůj
..i když mě stačí, že mě prostě poslouchá a vzájemná komunikace nevázne ![]()
@Evulina jo to ke stesti staci
znam to, na moji Adelce jsem dokonce jezdila, na pastvu chodila pres dedinu na volno, prisla na zavolani, umela si otevrit box atd., byla zlata. V tom vkk jsou tez chytre kravy, ale nemaji moznost se projevit, a taky si toho clovek malo vsimne, ono kdyz 2dojicky maji podojit 400krav… ![]()
@ves. já jsem to totiž ani chvilku nemylela jako rejpání, jen jako konstruktivní debatu…
jinak je to kus od kusu. jsou holky, ketrý jsou víc zvyklý a jsou celekm v pohodě, ale i tam se člověk musí mít na pozoru, no a pak jsou kusy, hlavně prvničky a tam si ani neškrtneš.. všeobecně když je stádo matek s telatama, tak cizí člověk tam vlízt ani nem, že, to je o hubu…
@Krrysa
špatně jsem si to vyložila. Omlouvám se.
Tady jeden chovatel měl hodné masnačky, jedna se mu otelila a tele nepilo, tal mu šel pomoct, aby nechcíplo hlady a skončil na několik měsíců v nemocnici.Oni ale i holštýnky to někdy dělají, jsou vystreslé normálně.
Jestli je kráva jedna doma nebo tisíc na VKK, tak je to stejně kus od kusu.Oni hlavně potřebují klid a pevný režim, jako děti.
U nás podojily dvě ženský 700krav a i v tom množství měly oblíbenkyně, poznaly je třeba podle vemena a některé krávy na dojírně chtěly stát první, některé se musely dojit zprava a tak. I v tom množství, pokud je dobrá organizace se dá s těma zvířata zacházet individuálně.
@ves. náš kamarád má kravky na mlíko dole na jihu čech, jede v bio režimu a taky pozná každou jménem, má teda jersejky, a envím kolik ale dost na to, a by se to pletlo.. mě je každopádně nějak blíž ten masňáckej koncept. pevný režim teda nemají, josu an pastvě a nikdo po nich nic nechce, telata se jim neberou, porody se hlídaj hlavně u prvniček. jso tam tak na půl nadivoko, z pastvy na apstvu se přeháněj s pomocí psů, jen bejci se vozej. sice pak skončej v chlaďáku, a le en život mají daleko hezčí, nežli holky z vkk…
Teda holky, projela jsem diskuzi a nestacim zirat
krava na maso na mliko, oznaceni, teleni, dojeni. No wow
ja poznam proste jen kravu a bejka (vetsinou
). Kazdopadne cerstvymu mliku zdar a at vam ty vase kravky delaj radost
ja mam jenom psa ![]()
@Krrysa píše:
@ves. náš kamarád má kravky na mlíko dole na jihu čech, jede v bio režimu a taky pozná každou jménem, má teda jersejky, a envím kolik ale dost na to, a by se to pletlo.. mě je každopádně nějak blíž ten masňáckej koncept. pevný režim teda nemají, josu an pastvě a nikdo po nich nic nechce, telata se jim neberou, porody se hlídaj hlavně u prvniček. jso tam tak na půl nadivoko, z pastvy na apstvu se přeháněj s pomocí psů, jen bejci se vozej. sice pak skončej v chlaďáku, a le en život mají daleko hezčí, nežli holky z vkk…
Prosím tě a jak to dělá ten tvůj kámoš - nechává tele zpočátku pít od krávy a oddojuje jako vy nebo to dělá jinak? Díky
@Evulina ne, jede v klasickém režimu, že tele se bere od krávy ihned po otelení… v postatě každej, kdo má krávy na mlíko ve velkým to tak musí dělat…
@Krrysa píše:
@Krkael buď ráda
Jak to tak čtu tak fakt i jsem
Psovi dám granule, vodu, když zašterchám vodítkem tak ví, že jdem ven, vyvenčí se venku, poslechne… ![]()
@Krkael Kočky jsou ještě lepší
když na ně zapomenu, tak si jdou něco ulovit, ted jsou zrovna v kurzu ještěrky
mám před vchodem každý den přichystanou sváču, včera jsem její část seškrabávala z kolečka od kočárku, tak jsem dneska radši pocivě nakrmila.
@Krrysa tak to má být kráva patří na pastvu. Já dlouho nemohla zkousnout, že jsme přestali pást. A pak jsem nastoupila do VKK -1600ks dobytka, tak jsem se s tím taky vyrovnávala dlouho. Naštěstí se zrovna dělala rekonstrukce a krávy mají fakt pohodu. V létě se sprchujou před i po dojením, je to sranda, jak se strkají, aby na ně taky stříkala voda
Jinak v podniku, kde jsem zaměstnaná se na pohodu zvířat dbá naštěstí hodně.
@ves. píše:Áááá, dobrou chuť
@Krkael Kočky jsou ještě lepšíkdyž na ně zapomenu, tak si jdou něco ulovit, ted jsou zrovna v kurzu ještěrky
mám před vchodem každý den přichystanou sváču, včera jsem její část seškrabávala z kolečka od kočárku, tak jsem dneska radši pocivě nakrmila.
@ves. píše:
@Krrysa tak to má být kráva patří na pastvu. Já dlouho nemohla zkousnout, že jsme přestali pást. A pak jsem nastoupila do VKK -1600ks dobytka, tak jsem se s tím taky vyrovnávala dlouho. Naštěstí se zrovna dělala rekonstrukce a krávy mají fakt pohodu. V létě se sprchujou před i po dojením, je to sranda, jak se strkají, aby na ně taky stříkala vodaJinak v podniku, kde jsem zaměstnaná se na pohodu zvířat dbá naštěstí hodně.
Ty jo to asi nebudou úplně Hoštice co
![]()
@ves. no nevím, dokud se budou dávat za mlíko tak malý prachy, jako se dávaj, enbude to vypadat tak, jak by mělo čím se třeb u vás stele pro mě je top dojící robot na pastvě..