Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme doma fenčku jezevčíka, teď jí je deset měsíců a v půlce února poprvé hárala. Vše proběhlo v pořádku a k nakrytí jiným pejskem nedošlo (to víme na sto procent
). Teď je to asi tři - čtyři týdny co hárání skončilo.
Fenka má ale pořád nateklé cecíky a zdá se mi, že je má natelké víc než na začátku týdne. Okolo cecíků to má takové tvrdší bulky ![]()
Na internetu jsem četla, že je to normální, ale nemělo by to ztvrdnout
. A také rady typu - dlouhé procházky, zabavit hračky, nešahat na cecíky…
Ale je to spíš horší ![]()
Nesetkali jste se s něčím podobným? Nebo nemáte nějakou dobrou radu co s tím?
Taky si říkám, že bych měla zavolat veterinářce a poptat se co a jak ![]()
Falešná březost?
zkonzultovala bych to s veterinářkou. Jestli je to faleška, tak na to fenka zřejmě bude trpět a pokud nemá být chovná, bylo by lepší ji vykastrovat…
Taky jsme měli, byla to falešná březost. Už si bohužel nepamatuju, jak dlouho to trvalo, ale jinak se to už nikdy neopakovalo ![]()
@Etcetera78 To si taky myslím. Prý je to u fen normální a měli by se z toho dostat, ale když to tvrdne, tak nevím nevím. Bojím se, aby se jí nezačalo tvoři mléko ![]()
Nejsem zrovna zastáncem kastrování a určitě bych chtěla, aby nějaký štěňátka měla aspoň jednou, dvakrát ![]()
Takže mi opravdu nezbyde nic jinýho než jí zavolat a domluvit se s ní
Říkala jsem si, že bych tu mohla najít někoho se stejnou zkušeností…
@radkka To je škoda, že si to nepamatuješ… Taky si říkám, že by to mohlo být jen teď a pak by se to třeba vůbec nemuselo opakovat ![]()
@Niiika88 píše:
@radkka To je škoda, že si to nepamatuješ… Taky si říkám, že by to mohlo být jen teď a pak by se to třeba vůbec nemuselo opakovat
Ono to bylo asi její první nebo druhé hárání a to už je fakt dlouho, ale určitě to nebyl žádný extrém. Pro jistotu se porad s veterinářkou, snad to brzo přejde ![]()
@radkka Děkuju
Mám o ní strach
Jsem zvědavá, co mi na to zítra veterinářka řekne ![]()
@Niiika88 píše:
@radkka DěkujuMám o ní strach
Jsem zvědavá, co mi na to zítra veterinářka řekne
Určitě to bude dobrý
Není za co.
@Niiika88 nase fenka jezevcika trpela falesnou brezosti. Po kazdem harani tahala hracky, davala si je na brisko jako stenatka. Veterinar to tehdy neresil. Dnes uz jsou snad pokrokovejsi metody, jak to vyresit. Mozna by pomohla kastrace, porad se s vetem.
Nase fenka to mela po kazdem harani, nikdy nemela stenata.
Příspěvek upraven 30.03.14 v 20:41
Asi tě nepotěším, ale opakovat se to může. Naše mívala falešku dost silnou, kolikrát na zemi pod ní zůstalo kolo mléka. Poprvé jí ještě zesílila tím, že jsem si přivezla z porodnice mimčo. Tenkrát to bohužel skončilo antibiotiky na zánět mléčné žlázy. Dr. radila - kdyby byla možnost, nechat ji kojit - kdyby bylo v okolí kotě nebo větší vrh štěňat. Bohužel nebylo.
Zánět se už naštěstí neopakoval a pokaždé to zvládla v poho, bez bolestí atd. Ona je hodně mateřský typ, když jsme před lety přinesli domů kotě, nastoupilo mléko bez ohledu na hárání. Tak si koťátko odkojila ![]()
To vypadá na klasickou falešnou březost. Jezevčíci na to poměrně trpí, ale normální to není. Jde o to, že opakovaná falešná březost může způsobit i zdravotní problémy. Jak tu už někdo psal, pokud nechcete fenku do chovu, je lepší kastrace. Ještě ji trochu omez přístup k vodě, na noc ji úplně odeber, spíš ji dělej k pití slabý čaj, aby pije opravdu jen nejnutnější. Žádný hračky, mazlení, co nejvíc utahat a zabránit ji v tom, aby si dělala „hnízdo“.
Naší vždycky trvalo cca dva-tři týdny než se srovnala, ale to měla vždycky nasazený opravdu tvrdý režim. Že bude brzo po všem jsem poznala podle toho, že se začala chovat jako fena před porodem, kňučela, klepala se, snažila se někam zalézt. Byla vždycky doslova a do písmene jako magor a zralá na ránu.
Teď už jí je skoro pět a už to není tak hrozný jako dřív, to se jí vždycky spustilo i mléko ![]()
@Sanlitun To doufám, že veterinářka příjde s dobrý řešením ![]()
@levand Jejda, tak to jsem zvědavá, jak to bude zvládat ta naše potvůrka
Bohužel teďka ještě nikde žádný mláďata nejsou ![]()
Naštěstí jsme jí hračky zabavili, takže se nemá o co starat. Jen jí zůstal pelíšek, ale ten snad není na závadu ![]()
@Jaruše Omezit přístup k vodě? To slyším poprvé. Ona nikdy moc nepije, větišnou jen, když příjde z venku a pak občas během dne. Jinak ne. Čaj myslíš asi nejspíš zelený viď? Je to hrozný, čím vším si musí pejsci projít ![]()
@Niiika88 Pokud moc nepije, tak by to neměl být problém, jen hlídej, aby nezačala pít víc, než je u ní obvyklé, jen by tím podporovala tvorbu mléka a ten čaj slabý černý. Alespoň tak mi to doporučil náš vet. a taky jsem to tak dělala.
@Jaruše Tak ten bych jí mohla hned odpoledne udělat
Zkusím to s tím čajem a kdyžtak na konci týdne zavolám veterinářce ![]()
Je to falešná březost. Měla jsem pudlinku a ta to měla také takové ještě ji teklo mlíko. Nechala jsem ji vykastrovat a byl pokoj. Skuste se poradit s veterinářem, třeba jsou na to léky. ![]()