Kdo dědí po manželovi?

Anonymní
16.9.11 21:31

Kdo dětí po manželovi?

Omlouvám se za anonymitu, ale je mi to trochu trapné a podle mě i celkem soukromé téma.
Jsem na mateřské a máme hypotéku (manžel tedy koupil dům ještě před svatbou, a tak je psaný pouze na něj).
Vyčetla jsem manželovi, že občas hazarduje se zdravím a že nevím, co by s námi bylo, kdyby se s ním, nedej bůh, něco stalo. A on mi na to řekl, že má závět´, ve které je dům psaný na jeho rodiče, což mě trochu zarazilo, protože pak byl to znamenalo, že by nám případně mohli jeho rodiče prodat střechu nad hlavou a já musela s dětmi kamsi do pryč?
Uvažuji čistě v teoretické rovině, ale tak trochu mě to mrzí, že místo na manželku a vlastní nezaopatřené děti myslí na rodiče, kteří mají vlastní střechu nad hlavou. Dům koupil on a hypotéku bude platit ještě x let společně se mnou.
Jako nechci vypadat jako že mi jde o majetek, ale zase kam bych probůh s těmi dětmi v takovém případě měla jít?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12889
16.9.11 21:33

Děti jsou neopomenutelní dědicové, musí se jich dostat jejich celého podílu (jsou-li nezletilí, polovina, jsou-li zletilí), ty opomenutelná jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.9.11 21:34

Nechci kecat, ale myslím, že svoje děti obejít nemůže, zvlášť ne malý děti. Já bych teda udělala bugr, kdyby mi tohle oznámil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.11 21:35
mag píše:
Děti jsou neopomenutelní dědicové, musí se jich dostat jejich celého podílu (jsou-li nezletilí, polovina, jsou-li zletilí), ty opomenutelná jsi.

Myslela jsem, že i manželka je neopominutelná.

• Citovat
  • Upravit
mag
12889
16.9.11 21:36
Anonymní píše:
mag píše:
Děti jsou neopomenutelní dědicové, musí se jich dostat jejich celého podílu (jsou-li nezletilí, polovina, jsou-li zletilí), ty opomenutelná jsi.

Není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
16.9.11 21:39

No ale v případě závěti se neopomenutelní dědicové řeší taky???

Jsem myslela, že jen v případě, že zemřelý závět nemá.-

Čili že by třeba babička v závěti měla, že byt připadá vnučce (mně) ale ještě žijí její dva synové.

V tom případě je závět bezcenná nebo jak?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.11 21:42
mag píše:
Anonymní píše:
mag píše:
Není.

Takže děti by tady mohly případně zůstat a já bych šla pod most sama. A kdo by se o ně staral?
Jako je to všechno blbost, ale podle mě se mají manželé starat nejprve jeden o druhého a o své děti. Docela se mě to dotklo.

• Citovat
  • Upravit
mag
12889
16.9.11 21:44
Anonymní píše:
mag píše:
Anonymní píše:
mag píše:
Není.
Takže děti by tady mohly případně zůstat a já bych šla pod most sama. A kdo by se o ně staral?
Jako je to všechno blbost, ale podle mě se mají manželé starat nejprve jeden o druhého a o své děti. Docela se mě to dotklo.

A proč bys nemohla bydlet v domě dětí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12889
16.9.11 21:45
lokofa píše:
No ale v případě závěti se neopomenutelní dědicové řeší taky???

Jsem myslela, že jen v případě, že zemřelý závět nemá.-

Čili že by třeba babička v závěti měla, že byt připadá vnučce (mně) ale ještě žijí její dva synové.

V tom případě je závět bezcenná nebo jak?

Ano, i v závěti a ano, byla by v té části neplatná, pokud byste se jako dědicové nedohodli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.11 21:49
mag píše:
Anonymní píše:
mag píše:
Anonymní píše:
mag píše:
Není.
A proč bys nemohla bydlet v domě dětí??

To bych třeba mohla, ale ony by mě taky třeba mohly vyhodit, až by dospěly, že? Přemýšlím o tom, že si začnu zařizovat bydlení někde jinde.
Naposledy jsem vrazila své našetřené nemalé peníze do potřebné rekonstrukce, protože jsem neměla ani tušení, že by mohlo být zítra třeba všechno jinak.
Prostě jsem žila v domnění, že jsem tady doma a že můj muž to tady dělá pro nás, pro sebe, pro mě a pro naše děti. Zmýlila jsem se.

• Citovat
  • Upravit
Scarlett2011
16.9.11 21:49

A neni to tak, ze pokud by deti dedily, tak jako matka je do jejich plnoletosti jejich opatrovnikem, tudiz by ji stejne nikdo z domu odstehovat nemohl?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.11 21:52
Scarlett2011 píše:
A neni to tak, ze pokud by deti dedily, tak jako matka je do jejich plnoletosti jejich opatrovnikem, tudiz by ji stejne nikdo z domu odstehovat nemohl?

Já nevím, jak to je. Akorát že manžel zaplatí hypotéku a skoro nic mu nezbude. Vlastně to všechno táhnem spolu, ale pokud by se něco stalo, tak se můžu jít klouzat. Proto mě to tak mrzí. Cítím to skoro jako podraz.

• Citovat
  • Upravit
343
16.9.11 21:53

manzelka opomenutelna je deti ne
i v pripade zaveti se nesmi opomenout na neopomenutelne.
Jinak bez zaveti dedi v prvni rade deti ppak rodice a sourozenci.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
16.9.11 21:58

neboj, manželka opomenutelna neni: „V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner1a), každý z nich stejným dílem.“
Pokud by manžel nechtel, aby někdo z vás dědil, musel by vás vydědit v závěti, kde by musel ale uvést závažný důvod, jako třeba váš nezřízený život nebo že jste se o něj nepostarali v době nemoci. Takže klid!

více tu: http://business.center.cz/…k/cast7.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.11 21:59
nielamatka píše:
manzelka opomenutelna je deti ne
i v pripade zaveti se nesmi opomenout na neopomenutelne.
Jinak bez zaveti dedi v prvni rade deti ppak rodice a sourozenci.....

A manželka je tedy na kolikátém místě? Tedy pokud by závět´nebyla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová