Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
kalkulačky mi uvádějí nejpravděpodobnější termín početí 14-15.9.
Nejpravděpodobnější ano, ale do 100% budou vždy nějaká procenta chybět. Na tomto principu je založena antikoncepce plodných a neplodných dní, tj. že se souloží jen v neplodné dny. Tato antikoncepce je nejméně spolehlivá. Takže měla-li jsi sex se dvěma, může být pravděpodobnost třeba 95 : 5, ale niky nebude 100 : 0. Jinak ze zákona bude otcem manžel. U nás dost otců vychovává kukačky a velká část o tom ví. Kromě toho nechat to být, jsou další možnosti: popření otcovství, pak určení otcovství, s tím je spjeno svěření do péče, výživné (možná si advokáti namastí kapsy).
Příspěvek upraven 16.11.23 v 15:32
Z největší pravděpodobností to bude partnerovo, ale udělala bych si po porodu test DNA.
Vychovávat cizí dítě v manželství rozhodně nechci a nebudu. V případě, že by se nejednalo o dítě manžela, tak se mu přiznám a odejdu a nechám ho vymazat z rodného listu. Je mi velmi líto, že se to stalo, bohužel čas zpátky nevezmu.
Zjistila jsem, že existují neinvazivní testy otcovství v těhotenství, které se zjišťují z krve, ale jsou opravdu drahé (cca 35-40 tis). Nevím, zda má smysl se jít testovat, když už jsem v 11 týdnů a případný potrat od 12. týdne není možný. Také netuším do jaké míry jsou spolehlivé.
@Barevné klubíčko píše:
Jakože to schvaluješ?
Ne. To jen rikam, ze mi prijde pravdepodobnejsi, ze je to z toho uletu.
@Anonymní píše:
Vychovávat cizí dítě v manželství rozhodně nechci a nebudu. V případě, že by se nejednalo o dítě manžela, tak se mu přiznám a odejdu a nechám ho vymazat z rodného listu. Je mi velmi líto, že se to stalo, bohužel čas zpátky nevezmu.
Zjistila jsem, že existují neinvazivní testy otcovství v těhotenství, které se zjišťují z krve, ale jsou opravdu drahé (cca 35-40 tis). Nevím, zda má smysl se jít testovat, když už jsem v 11 týdnů a případný potrat od 12. týdne není možný. Také netuším do jaké míry jsou spolehlivé.
Jakpak se maze z rodneho listu? To bys musela zapsat jineho tatinka. Ten milenec bude chtit?
@Anonymní píše:
Nikoho nemůžeš vymazat z rodného listu a pokud jste manželé, tak v rodném listu bude vždy napsán manžel, i kdybys dítě měla s mimozemšťanem.
@Tarena píše:
Jakpak se maze z rodneho listu? To bys musela zapsat jineho tatinka. Ten milenec bude chtit?
Otcovství se dá u soudu jen popřít (bez určení jiného), tedy potom dítě nebude mít žádného tatínka.
Příspěvek upraven 16.11.23 v 16:34
@Anonymní píše:
Děkuji za informaci, toto jsem nevěděla.
Otcovství se dá u soudu popřít, potom ale budeš na dítě sama.
Pokud jsi počala dítko během manželství, je automaticky „připsáno“ manželovi, čili bude v RL. Vymazat někoho z RL nejde - jenom „jméno za jméno“. To by se musel ten milec aktivně brát o své otcovství a současný manžel by s tím souhlasil. Pro stát je to jednoduché - jsi vdaná, tak je to manželovo.
@Kfětoslava píše:
Myslím, že je malá šance na otěhotnění s milencem. O tom, že nerozumím, proč z manžela děláš paroháče v době, kdy se snažíte o dítě a tudíž by váš svazek na takové rozhodnutí měl být pevný, pomlčím.
Je to obyčejná kurva, jen to napiš.
@Labužník mirabelka02 píše:
Pokud jsi počala dítko během manželství, je automaticky „připsáno“ manželovi, čili bude v RL. Vymazat někoho z RL nejde - jenom „jméno za jméno“. To by se musel ten milec aktivně brát o své otcovství a současný manžel by s tím souhlasil. Pro stát je to jednoduché - jsi vdaná, tak je to manželovo.
Není to pravda, otcovství lze popřít bez náhrady a dítě nebude mít v RL nikoho. odkazuji na § 777, §785 a následující OZ, kde nic takového není. Jinak prosím o odkaz na zákon.
Příspěvek upraven 16.11.23 v 16:32
@Labužník mirabelka02 píše:
Pokud jsi počala dítko během manželství, je automaticky „připsáno“ manželovi, čili bude v RL.
Ani toto není pravda. Dítě se narodí týden po uzavření manželství, tak otcem dítěte bude manžel i když nebylo počato během manželství.
@mado píše:
Nikoho nemůžeš vymazat z rodného listu a pokud jste manželé, tak v rodném listu bude vždy napsán manžel, i kdybys dítě měla s mimozemšťanem.
Tak jsem se podíval pro jistotu do zákona: při popírání (a určování) otcovství podle § 777 je nutný rozvod. Při popírání otcovství podle § 785 a 789 a souvisejících nic o rozvodu není, tedy popřít otcovství lze i za trvání manželství.
@Anonymní píše:
Tak jsi měla držet kolena u sebe, když chceš mít 100% jistotu, z rodného listu jen tak manžela nevymažeš. Stejně to vypadá na tvého manžela. Být tebou tak se v tom neštourám. A hlavně to dítě za to nemůže, takže větší ubohost by byla jít na potrat.