Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dnes jsme narazili na téma, jestli má někdo, kdo odpracoval za celý život cca rok, bude mít nárok na starobní důchod. Čistě teoreticky by mě zajímalo, z čeho je lidem, kteří nepracují, celý život jsou buď na pracovním úřadě nebo v invalidním důchodu, starobní důchod vypočítán.
Já jsem žila v iluzi, že na starobní důchod má nárok jen ten, kdo po určitou danou dobu pracoval a byl tak účasten na pojištění.
@eva valoi Tak ti co jsou celý život na UP nárok mít nebudou, a ten kdo měl invalidní důchod, tak záleží jakého stupně, ti s trojkou budou důchod normálně mít, neb ten se počítá jako odpracovaná doba.
@j.a.n.i1 píše:
@eva valoi Tak ti co jsou celý život na UP nárok mít nebudou, a ten kdo měl invalidní důchod, tak záleží jakého stupně, ti s trojkou budou důchod normálně mít, neb ten se počítá jako odpracovaná doba.
A to tedy znamení, že pokud má někdo plný invalidní důchod, tak se ve stejné výši změní na starobní?
Myslím že je na starobní důchod vypočítané nějaké minimum.. 2000kc? Aspoň tak mi to říkal známý, co žije v cizině, ale zde si platí sociální cely život.
@eva valoi píše:
A to tedy znamení, že pokud má někdo plný invalidní důchod, tak se ve stejné výši změní na starobní?
Nemusí být ve stejné výši, přesný postup výpočtu neumím, ono je to složitý jak orloj, ale pokud byl ten ID relativně slušný, tak to bude platit i pro starobní.
Zde výpočet a jak to je
https://www.naseduchody.cz/…lidniho.html
@mackA159 píše:
Myslím že je na starobní důchod vypočítané nějaké minimum.. 2000kc? Aspoň tak mi to říkal známý, co žije v cizině, ale zde si platí sociální cely život.
Sociální celý život si platit nemůže. Může si platit důchodové pojištění, maximálně 15 let.