Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zdravím..nejdřív bych chtěla poprosit všechny odpurce vyrvavaci metody at me tady neodsuzuji,vim,ze jsou dve skupiny,jedna je pro,druha razantne proti..toto je tema pro ty,co s tim maji zkusenost.malymu je 9 mesicu,je nocni nespavec..od jeho narozeni jsem nespala v kuse vic jak 3 hodiny,nekdy mam pocit,ze to fakt nedam.chodim s nim spat pres den,ale to se kolikrat citim jak zmlacena.k veci..do dnes jsem v noci kojila,vetsinou prumerne tak 6×.moje chyba,naucila jsem si ho tak.budi se kazdou chvili,spusti plac,okamzite beru k sobe,davam prso.ale k dnesku jsem si rekla,ze to dal takhle nechci.dneska nastava noc,kdy s malym bude spat tatka a ja jsem v obyvaku a pisu prispevek aen doufam,ze mi napisete,ze to co delame,prinese ovoce.je mi malyho desne lito,ale uz to fakt musime zlomit..holky,opravdu to pomuze???zitra se mu budu cely den omlouvat,ze jsme ho nechali plakat ![]()
Kdysi jsem to synka nechala jednou vyřvat, na „dobrou“ radu chytré kamarádky
Neměla jsem to dělat, potom se to jen zhoršilo a chytal hysteráky.
Dělám to tak : když pláče, přijdu k postýlce, ukonejším (neberu z postýlky) a odejdu a takhle tam chodím pořád dokola, dokud neusne.
Kdysi jsem to synka nechala jednou vyřvat, na „dobrou“ radu chytré kamarádky
Neměla jsem to dělat, potom se to jen zhoršilo a chytal hysteráky.
Dělám to tak : když pláče, přijdu k postýlce, ukonejším (neberu z postýlky) a odejdu a takhle tam chodím pořád dokola, dokud neusne.
To víš, že to pomůže a třeba ani tolik plakat nebude, je ještě malý. U nás to byla otázka 2-3 dnů a ani to nebyl velký řev, spíš tak kňourala, první noc 40min, druhou noc chvilku, celou tu dobu ležela u mě přitulená v posteli a až dokňourala a usnula, vrátila jsem ji do postýlky.
No a teď se to střídá - má období, kdy spí bez mlíka a bez buzení do rána, ale jak rostou zuby, tak se pochopitelně budí, ale mlíko už se snažím dávat jen vyjímečně.
Nepomohlo.
Nehledě na to, že to bylo pro mě mučení… (jak moc to bylo pro malou, to nevim, ona si to nepamatuje, ale já to zkusila jednou a dost)
- potom se pozvracela, strašně se rozrušila, a byla potom ještě víc nervní než předtím…
Myslim že každý dítě je jiný a každá máma má jinou resistenci.
Někdo tvrdí, jak to pomohlo, ale nám to nepomohlo - ani jedné z nás (a ani nemluvim o tom, že z toho šílel i manžel, malá uměla vyvinout decibely hodné vřešťana)
Nechala jsem syna vyřvat, bylo mu 11m. První noc řval asi 3/4 hodiny, další noc asi 10 minut a třetí noc se jen převalil a zavrzal a spal dál.
JInak je mi tě krijono líto, protože noční nespaní plus k tomu řev to je teda „žůžo“.
Člověk se snad může utěšovat jen tou vzdálenou představou, že prostě ten řev jednou přestane a dítě bude spát.
Moje máma mi vždycky řekla „ty jsi v noci řvala rok a další dva roky sis v tý postýlce hrála, tak mlč!“
ach jo…
Ano-praktikováno u obou trvalo to u první den u druhého asi týden a od té doby klídek do dnes spí oba celou noc a v pohodě,následky nenesou.
Upozorňuji nebyl to hysterický řev!
hele krijono - víš co ti řeknu?? že my mámy máme takový výčitky a dětem se omlouváme, že jsme je nechaly řvát, a ony nám to taky vobčas dělaj naschvál
potvůrky jedny.
Od určitýho věku si to spočítaj, že máma nevydrží a přijde.
Jenže já mlčim, protože já jsem pudink a nevydržim
a přijdu! A pak padam na hubu.
Estivillova metoda nám pomohla - trvalo to tři večery a tři noci.
S jediným rozdílem. Dceři bylo skoro dvacet měsíců…
V devíti měsících bych do toho nešla ani omylem, což je samozřejmě věc názoru. Takže moje odpověď na zakládající otázku je: ano, pomohlo to.
Příspěvek upraven 02.02.11 v 21:28
Sorac, ze sa takto naburavam do konverzacie, ale mame rovnaky problem - sice stale kojim (mame 8 mes. dievcatko). Zo zaciatku spinkala celkom dobre ale teraz sa budi 4-5 krat za noc - jasne, ze sa to podpisuje na mojom psychickom aj fyzickom vykone. Ale otazka - skusala som ju nechat trosku poplakat - niekedy to pomohlo - niekedy sme skoncili pri kojeni, nikdy som si ju ale nenechavala vedla seba v posteli, lebo sa bojim, ze si na to zvykne a to by bola posledna kvapka - ako reagovali Vase mimina. Pokus s tatinkom a flaskou caju u nas nedopadol - mala velmi rychle zistila, ze sa ju snazime oklamat a tatino to po 15 min. vzdal - takze zasa kojime a kojime. Hladna nebude - o 7 vecer krasne spapa kasu a dorazi sa pri kojeni. Dik moc a zakladatelke drzim palec.
katarinka7233 píše:
Sorac, ze sa takto naburavam do konverzacie, ale mame rovnaky problem - sice stale kojim (mame 8 mes. dievcatko). Zo zaciatku spinkala celkom dobre ale teraz sa budi 4-5 krat za noc - jasne, ze sa to podpisuje na mojom psychickom aj fyzickom vykone. Ale otazka - skusala som ju nechat trosku poplakat - niekedy to pomohlo - niekedy sme skoncili pri kojeni, nikdy som si ju ale nenechavala vedla seba v posteli, lebo sa bojim, ze si na to zvykne a to by bola posledna kvapka - ako reagovali Vase mimina. Pokus s tatinkom a flaskou caju u nas nedopadol - mala velmi rychle zistila, ze sa ju snazime oklamat a tatino to po 15 min. vzdal - takze zasa kojime a kojime. Hladna nebude - o 7 vecer krasne spapa kasu a dorazi sa pri kojeni. Dik moc a zakladatelke drzim palec.
snad u nas tatka vydrzi,pac ja na to nemam…