Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vše hradí objednavatel pohřbu (nemusí být ani dědic). Ten se o všechno stará a vše vyřizuje, je jedno kdo to je. Náklady spojené s pohřbem jdou pouze na něj. Pokud by šlo o nějaké dělení nákladů tak se musí předem domluvit. Tyto náklady se nezahrnují do dědického řízení (pohřeb, pohřební hostina,…). Takže pokud se všechny strany (dědici) předem nedohodli tak nic neplatí.
Vlastně se to platí z peněz po zemřelém. Já to zaplatila a pak jsem to dostala z peněz po zemřelém, ke svému dílu jakoby navíc. Tady myslím, že by to měli zaplatit přímí dědicové, synové.
Jo a ještě dodám náklady na pohřeb se dělí poměrnou částkou mezi dědice. Uvádíš, že to byl manžela dědeček a on sám má dva syny (dědice). Vůbec bych to neřešila pokud jste se nezůčastnily dědického řízení.
No tak hlavně se měl dopředu poradit a domluvit jak s placením. Nedala bych, je to vůči vám nefér.
@Anonymní píše:
@lasička1Ano jeden ze synů prostě objednal pomník prý za 100 000, s nikým se neporadil nic. Jsou 4 děti a 2 vnoučata a každý má dát zhruba 15 000. Samozřejmě, že jsme po dědovi nic nezdědili. Podle mě je to jen vych. canost ze strany toho syna.
Za prvé při takové investici se musí poradit předem-v případě že počítají s vaší spoluúčastí.
Za druhé-pokud jste nic nedědili, proč od vás požadují peníze za hrob?
A za třetí-děda měl čtyři děti, dvě vnoučata. Jen v teoretické rovině úvahy, ne že máte něco platit-náklady za hrob by se dělily čtyřmi-každé dítě 25 tisíc. A vy jste někdo z vnoučat, tzn. to už by mělo být finanční vyrovnání jen v rovině rodič-dítě. Tam už by přeci strýc neměl právo nařizovat vám jako vnoučatům, kolik máte zaplatit.
A kdo po dědovi dědil? Nebo děla dal majetek či peníze někomu ještě za svého života?
Určitě nic neplaťte-nic jste si neobjednali. Navíc, když peníze by byly citelným zásahem do rozpočtu. Pokud v tomto případě rodina bude říkat že jste nevím co, tak to budou říkat i v jiných oblastech. Taková rodina vám nestojí za to, abyste se zadlužili jen kvůli tomu, že si ostatní hrají na snoby.
No ten jeden syn to argumentoval tím, že zemřelý děda dával mému manžovi taky peníze když byl malý apod. a proto se teď má manžel podílet na jeho hrobu no. Dědili po něm synové, my nee.
@Anonymní píše:
No ten jeden syn to argumentoval tím, že zemřelý děda dával mému manžovi taky peníze když byl malý apod. a proto se teď má manžel podílet na jeho hrobu no. Dědili po něm synové, my nee.
Úhrada nákladů zůstavitelova pohřbu
Povinnost dědice uhradit náklady zůstavitelova pohřbu vyplývá přímo z ustanovení § 470 odst. 1 obč. zák. a jedná se tedy o speciální zákonnou úpravu, která vylučuje použití obecných ustanovení o bezdůvodném obohacení (§ 451, § 454 a násl. obč. zák.). Platila-li náklady zůstavitelova pohřbu osoba, která není dědicem zůstavitele, vznikl jí vůči dědicům nárok z jednostranného kontraktu na jejich zaplacení.
Ať si vážení příbuzní trhnou nohou a platí si to sami. To, že tvůj muž sem tam občas dostal od dědy nějaké kapesné není důvod k tomu, aby platil pohřeb - navíc velmi nákladný a bez předchozí domluvy ![]()
Myslím, že dědovi synové určitě dostali za celý svůj život mnohem více a teď ještě dědictví. Prostě nic neplaťte a tečka. Není to vaše povinnost
Ahoj všem, u nás v rodině se teď dohadujeme na rodinným hrobě,nájemní smlouvu na hrobní místo mám já,příbuzní beze mě vybrali, jak by mě vypadat nový náhrobní kámen a kříž, sdělili mi emailem, že to bude stát jenom prý 50 tisíc, já na to teď nemám, kupuju dům(o tom vědí),řekla jsem jim několikrát, že ještě není nutné ten hrob opravovat, je starý, to vím, jak by to prý vypadalo, před lidmi, že tam máme starý náhrobek.Chci se zeptat,můžou ho opravit i bez mého svolení a požadovat podíl na nákladech?
@elan Tak s opravou nevím, to se zeptej na správě hřbitova, ale na podíl na nákladech fakt nárok nemají, to jej jejich věc, že dělají nový, ať si ho zaplatí. Z jakého titulu by asi tak měli nárok? To by mohli udělat pomník za milion a chtít po tobě podíl též. Bez předchozí domluvy bych jim nedala ani korunu.
No podle mě ne. To je jako kdyby ti někdo vylezl na barák opravil ti střechu bez souhlasu a pak po tobě požadoval náklady. Jestliže chtějí ať si vezmou nájemní smlouvu na sebe a pak tam můžou stavět třeba sněhuláky. Nebo ať to zaplatí na svoje náklady s tvým souhlasem. Pokud jsou ale takový možná bych zvážila i ponechani důkazů ve formě mailu nebo nějaké krátké smlouvicky, že souhlasí s tím, že to opraví ale po tobě nic požadovat nebudou…
No je pravda, že nájemní smlouva je na tebe, takže si tam nemůže dělat kdo chce co chce. A když to bude stát jenom 50 tisíc, tak asi peníze mají, tak nevím, proč je chtějí po tobě.
Byl děda honorace ? Pak měl našetřeno.
Budete v hrobě jednou ležet i Vy ? Ne ? Pak nemusíte platit.
Je to věc jeho dětí, jak si otce uloží.
My máme dvojhrob za cenu 100.000,– a celý ho zaplatila moje máma, abychom jako rodina měli kam jít.
Jenom pomník za tuto cenu je možná zbytečně drahý. Pokud tam ležet nebudete, řekla bych, že ani můj hrob nebude tak drahý, tak to bohužel dědovi nedopřeji. Hrobka je podle finanční situace zemřelého a po smrti netřeba být grófem.
oni hrob chtějí opravit, ale zároveň chtějí podíl na nákladech a že mám souhlasit, co nejdříve, protože na odpověď čeká kamenictví, co vybrali oni. O hrob se starám já už 20 let, platím poplatky celou dobu, nechci přenechávat smlouvu na někoho jiného. Příbuzní se přijedou podívat na hrob jen o dušičkách, ale jinak je nevidíte.
@elan píše:
Ahoj všem, u nás v rodině se teď dohadujeme na rodinným hrobě,nájemní smlouvu na hrobní místo mám já,příbuzní beze mě vybrali, jak by mě vypadat nový náhrobní kámen a kříž, sdělili mi emailem, že to bude stát jenom prý 50 tisíc, já na to teď nemám, kupuju dům(o tom vědí),řekla jsem jim několikrát, že ještě není nutné ten hrob opravovat, je starý, to vím, jak by to prý vypadalo, před lidmi, že tam máme starý náhrobek.Chci se zeptat,můžou ho opravit i bez mého svolení a požadovat podíl na nákladech?
Ty platíš hrobové místo. Jak bude vypadat hrob, je na vás. Pokud oni chtějí hezčí, ať to zařídí. V normální rodině by se o náklady podělili. Ne to šoupnout k úhradě jedné osobě ![]()
@elan No tak bych jim řekla, že já platím už 20 let poplatky a jestli chtějí nový náhrobní kámen,tak ať si ho zaplatí, já že nemám peníze, ale že jim ho tam dovolím teda dát a nazdar.