Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@elan píše:
oni hrob chtějí opravit, ale zároveň chtějí podíl na nákladech a že mám souhlasit, co nejdříve, protože na odpověď čeká kamenictví, co vybrali oni. O hrob se starám já už 20 let, platím poplatky celou dobu, nechci přenechávat smlouvu na někoho jiného. Příbuzní se přijedou podívat na hrob jen o dušičkách, ale jinak je nevidíte.
Ať ho opraví, a Ty svůj dluh za opravu zaplatíš, až budeš moci. Nemáš a hotovo. Respekt musí být, když znají situaci. Pokud platíš hrob 20 let, a oni ne, může se to odečíst (ale to nebývá mnoho peněz), pouze však v případě, že do té hrobky budou uloženi i ostatní přispívající. Pokud do ní nepůjdou a mají hroby jinde, nic bych nepožadovala. Jen bych oznámila, že opravit můžou ale bez mého přispění. Budou muset počkat. A také bych jim dala vědět, že na nikoho hrob nepřepíšu, pokud do něho jednou chceš spadnout.
nikdo z příbuzných už do hrobu nepůjde, oni mají své hroby jinde, v hrobu jsou jejich rodiče a prarodiče a já tam do hrobu chci jednout být uložena, já hrob chci sama opravit, jen né teď hned, protože kupuju dům, hrob si chci pak předělat na jednohrob, nyní je tam dvojhrob, o tom všem vědí,a přesto požadují, aby to bylo takhle.
@Monchichik píše:
@elan No tak bych jim řekla, že já platím už 20 let poplatky a jestli chtějí nový náhrobní kámen,tak ať si ho zaplatí, já že nemám peníze, ale že jim ho tam dovolím teda dát a nazdar.
Přesně. Normálně bych jim napsala, že finančně na to teď prostě nemáš a navíc platíš poplatky což taky není pár korun. Pokud chtějí ať si to uhradí sami. Do podílu tě nutit nemůžou a pokud jim nedáš souhlas jako nájemce tak ani ten nový pomník dát nemohou
Je to napsané na tebe, ty se staráš a ty rozhoduješ. Hrob se předělá až ty budeš chtít a jak budeš chtít. A je jedno jestli máš nebo nemáš ted peníze do toho jim nic není.
Já mám na sebe napsaný hrob, je tam moje matka, já platím nájem a s bratrem jsme zaplatili hrob. A mamčina sestra je schopná koupit ve výprodeji hnusný věnec jít na hřbitov a vyhodit můj věnec.
Nedej se!
@elan No tak požadovat je jediné, co můžou. Prostě bych řekla, že jestli chtějí nový náhrobek, tak že jim dovolím ho tam dát, ale finančně se podílet nebudu. I kdybych se topila v penězích, tak nebudu finančně podporovat rozmary příbuzných.
tak to stále pokračuje s hrobem, byla jsem na správě pohřebiště, a tam mi bylo řečeno, že vlastník hrobu je i nájemce, proto hrob nešel do dědického řízení, smlouva o nájmu byla na mě už 2 roky před smrtí dědy, několikrát sděleno příbuzným a to mluvíte jak do dubu, oprava se musí stihnout do dušiček a bude to stát tolik a tvůj podíl bude tolik.
No tak já bych pořád dokola opakovala, že platit nic nebudu a hotovo. Ty nový náhrobek nechceš, co chtějí oni je jedno. Platíš 20 let poplatky, to se nehlásili, že by ti přispěli. Tak jim řekni, že tvůj podíl už je v těch poplatcích. Nedělej věci, které nechceš. Ať si melou, co chtějí.
hrob navštěvují jenom o dušičkách, mě jenom vadí, že se na ničem nedá dohodnout a také mě vadí, že si sami vybrali,jak má hrob vypadat a mě nikdo neukázal ani obrázek, jak by to mělo pak vypadat, to mě nemusí prý zajímat, zaplatit ano, ale o nic jiného se nemám starat.
@elan nechápu, jak můžou vybírat něco na hrob, který jim nepatří a ještě si diktovat, že chtějí peníze, budeš muset být ráznější
No ja osobne bych jim to zaplatil a pomyslel bych si co to je za kreteny bez urovne, takove prachy co se tykaji pohrbu mi nestoji za hadky. Ale pokud na to ty prachy nejsou, tak holt se jim to musi razne vysvetlit at si to plati sami. ![]()
tady se nejedná o pohřeb, ten jsem celý zaplatila já, oni mi nepřidali nic,že se prý vyrovnáne potom, dodnes k tomu nedošlo,ale o to mi nejde, děda měl velký majetek, který jim přináší hodně peněz a přesto chtějí prodat i hrob, nejdříve ho opravit a pak prodat.
@elan no tak jim spočti, co ti dluží a řekni, ať si to vezmou z toho
proč chtějí dělat nový náhrobek, když to chtějí prodat? a jak můžou prodat něco, co jim nepatří?
@elan píše:
tady se nejedná o pohřeb, ten jsem celý zaplatila já, oni mi nepřidali nic,že se prý vyrovnáne potom, dodnes k tomu nedošlo,ale o to mi nejde, děda měl velký majetek, který jim přináší hodně peněz a přesto chtějí prodat i hrob, nejdříve ho opravit a pak prodat.
Bohužel znám podobné rodiny …
Ale technicky hrob moc prodat nejde, hromové místo nelze takto nárokovat - něco jiného je pokud se jedná o nadzemní hrobku, tam to může být složitější. V každém případě je nutné toto řešit s notářem a případně s právníkem.
Já bych se s něma vůbec nebavila. Ty víš, že nemají čestné umysly, vidíš, že domluva není možná. Tak se s nima nebav, ty jsi majitelka a nemáš čas se s nima vybavovat. Dokud budeš vysvětlovat, oni budou otravovat. Oznam jim, že nic nebude, at dají pokoj nebo nebudeš zvedat telefony.