Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
No, a proč si to necháš líbit? Milá je, jen když chceš odejít. Tak odejdi a nejlépe se nevracej. Pochybuju že se změní, má takovou povahu.
Máme spolu dceru a ženu mám upřímně rád a asi nedovedu logicky vysvětlit jak moc mi na ženě záleží, ikdyz život s ní je jedno velké „trápení“. To asi pochopí jen ten, kdo si tím prošel a poradí snad ten, komu se to povedlo vyřešit.
@JancaS84 píše: Více
Tvrdi mi, že narcista jsem já.
Ale že jestli domluvím nějakého psychologa, tak klidně půjde. Tak mě napadlo se zeptat, zda někdo neví o někom hodně dobrém ideálně z okolí Brna. Třeba se nakonec skutečně dozvím, že narcista jsem já.
@JancaS84 píše: Více
Mám v hlavě takový guláš, že už si myslím, že v hlavě to nemám v pořádku já. Sebevědomí nula, strach ze samoty, strach z rozchodu, nejistota, psychika na dně, neustále se ubíjím myšlenkami co bude dál…to se to pak radí odejít. Je to jak udělat krok ze skály do tmy a doufat, že došlápnu pevně
Sebevědomí nula? A to jsi tak měl vždy? Strach ze samoty atd, proč se toho bojíš? Psychika na dně…Tyhle pocity máš kvůli tomu, jak se k tobě žena chová?
Psychologa pořebuješ ty, ne ona. Ty se sebou necháš manipulovat, a ona toho náležitě využívá ![]()
Moje máma je manipulativní narcista. Dětství a výchova vážně stály za to. Nejdříve jsem chodila na terapii, abych se „vyléčila“ a nyní už protože mě baví se posouvat a rozvíjet. Ona stále uvízla v pozici ublíženého dítěte.
Doporučuji začít chodit na terapii sám, najít v okolí dobrého vztahového kouče a začít reagovat na narcistické praktiky jinak než tomu bylo doposud. Změnit úhel pohledu, změnit sebe. Jinak ne, ona se nezmění, dokud nebude chtít. A oni obvykle nechtějí, protože oni přece problém nemají.
Moje máma tátu zlomila, ten už zcela rezignoval. Psychicky ho týrá, ale on s tím nehodlá nic dělat, jeho boj, snažila jsem se pomoci a jen se to obrátilo proti mě ![]()
Narcistka byla moje babička. Nikdy, ale absolutně nikdy si nepřiznala svoji chybu, celá rodina se pro ni mohla roztrhat a pro ni jsme stejně byli bezohlední a dost si jí nevážili. A to bylo tak do smrti. Když děda umíral, nepřišla ani k jeho posteli, že se na to nemůže dívat a nechala ho na poslední 2 dny odvézt do nemocnice. Děda jí dělal celý život sluhu, byl pod pantoflem a dělal, co chce, jen aby měl klid. Zároveň, když mu bouchly saze, ráno vypadl z domova a vrátil se až večer. Ona dokázala vždycky v člověku vzbudit pocit viny a totálně ho rozložit. Neměla schopnost empatie, proto nikdy neuděla nic, co by blízké potěšilo „jen tak“, vše pozitivní bylo jen za nějakým účelem. Jsem přesvědčená, že za to nemohla. Když už jen ležela v posteli, přesvědčovali jsme jí, ať dělá cviky od fyzio, ona na to, že je nebude dělat, protože se jí nechce a to byl naprosto legitimní důvod. Ale po nás ostatních chtěla, abychom třeba přijeli z práce jí vyndat něco z mrazáku a kdybychom řekli, že se nám nechce, tak by nás za to nálem vydědila. Svoje potřeby považovala za naprosto nadřazené všem ostatním. Nikdy se neléčila. Myslím, že možnosti lečení jsou omezené u narcistů, bohužel. To peklo, co máte doma, nikdo zvenku nikdy neuvidí a budete se akorát cítit zadupaný do země. Jo a abych nezapomněla. Její dcery: jedna je její kopie a stejně manipuluje se svým manželem, druhá dcera byla vychovaná jako služka, nasledovnice dědy, s celoživotním komplexem oběti. Takže pokud byste chtěl s ní děti, taky na tom nejspíš nebudou dobře.
To je důsledek její taktiky, chce abyste si připadal k ničemu a neodešel od ní. Najděte si psychologa a proberte to. Nebo doporučuju na Youtube kanál Jako fénix.
Nezmění se. Protože nechce. Tipuju na ten typ „empatických“ ženských, co se sami rozdají pro okolí, pro partnera, pro kamarádky, jsou milé, povídavé, čtou lidi, co jim dělá dobře, vytváří kolem sebe tu společnost, do které se pak chodí - tj. hlavní tahoun. A pak všechno, co investují dobrovolně do druhých chtějí zpět, do poslední mrtě. A vybírají si to tedy dost nevybíravě, připadá jim, že mají nárok na to, aby lidi dělali vše podle ní. Když chytne hysterák, tak všichni musí chápat, že projevuje „emoce“. Prostě normální manipulátorky, dřív se jim říkalo hysterky, dnes jsou to lidi s vysokým eq
. Ale záleží na míře. Jestli ti to vyhovuje a tvoje povaha jí doplňuje…
Příspěvek upraven 01.12.25 v 10:30
V první řadě je důležité to, že jsi to pojmenoval. To je naprosto zásadní. Zkus najít svoje sebevědomí nebo si najdi nějakou knihu, jak s tím pracovat. Nejsem odborník, ale životní zkušenosti jsou takové, že tento typ lidí si „troufne“ jen na ty, kde cítí, že mu to vyjde - prostě na ty slabší články, které může manipulovat. Když najdeš svoji sebedůvěru, tak budeš umět na situace, které vyvolává, reagovat jinak.
Osobně si myslím, že to stejně povede k rozchodu a ne k její změně, ale než to hned zabalit, zkus to. Minimálně tě to posílí do budoucna.
@Ani123200 Nemůže to být i typ PAS? Že člověk nechápe pocity a city jiných.
Ahoj lidičky,
je tu někdo, kdo si po letech uvědomil, že žije s narcistou a povedlo se mu vztah „opravit'? Partnerku mám moc rád, jenže se velmi často dohadujeme, protože mě tlačí do věcí, které nechci a zpětně si uvědomuji, že vlastně celých 7 let je jedno velké "ona chce“ - a mě už z toho jde hlava kolem. Nikdy pro ni nebudu dost, nikdy se jí nezavděčím, chyby dělám jen já, nikdy se neomlouvá, vztah taky ničím jen já. Nejvíc paradoxní je, že ženu všichni kolegové, kolegyně, kamarádky, prostě úplně všichni vnímají jako milou, láskyplnou, hodnou, milující osobu, co by se pro všechny kolem rozdala. Doma ale taková vůbec není. Doma jsou velmi často manipulace, dohadování, lži, převracení události… Doma je prostě úplně jiná. Milá je, jen když chci odejít a tak si mě udobřuje. A mně by zajímalo, zda se tohle nekomu podařilo úspěšně ustát a vyřešit? Je možné, aby se narcista změnil, případně pomohl vám s tím nějaký odborník, terapeut? Dáte mi prosím případně kontakt? Ideálně Brno a okolí, ale pojedu klidně i do Prahy…