Muži a pomáhanie

31
30.11.25 21:40

Muži a pomáhanie

Ahoj
Máme 2r syna (narodil sa mi 3 roky po transplantacii obličky) to len tak pre povzbudenie, že netreba strácať nádej 💕Ale k veci..mám rada poriadok, ale neprehanam to, ak chcem od manžela, aby si odložil po sebe napr. tanier, alebo hocičo iné tak odpoveď je „Čo mám robiť všetko“? Príde domov a vždy je upratané, ak stíham navarim, nakupujem len ja poslednú dobu, lebo rozbieha podnikanie v ktorom sa mu snažim pomahať. Vytvorila som logo, dala urobiť trička, našla dodávateľov, a mám pocit, že stále to nie je dosť. Ničim ho neobťažujem keď ma toho veľa. Pri 2r ktory potrebuje pozornosť non stop som vecer niekedy fakt unavena. Malý ma 2r nekúpal ho. Možno raz ked mal 3m, vraj to je moja parketa.

Ale. otázka znie sú všetci muži taký, že si nevedia ani tanier umyť, alebo si odložit veci do skrine, a nereptať pri tom?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76715
30.11.25 21:45
@Kika541996 píše: Více

no jak to říct hezky, můžeš si za to sama, děláš všechno, ještě mu pomáháš, proč by měl on cokoli dělat, když sis ho naučila, že ty uděláš všechno?
chyba se stala už dávno, jak z toho ven teďka -no to bude těžko,
buď se budeš muset šprajcnout nebo zhroutit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35832
30.11.25 21:45

Nejsou, jsou i tací co se starají o dítě, uklidí, uvaří apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
30.11.25 21:46

@stinga V tom ti davam za pravdu zial.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
30.11.25 21:52

Nejsou, manžel když byly děti malé běžně pral, žehlil, vařil. A to že začátku fakt neuměl nic, moje nervy :lol:

Pokud ten tvůj reaguje až takhle, tak bych se napevno domluvila, s kterou prací ti doma odlehčí - ideálně něco silového - vytírání, mytí oken apod.

A kvůli nádobí apod bych ho prostě pokaždé znovu a znovu žádala, ať si to uklidí. Naučit ho to dělat automaticky. Jak s malým děckem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11825
30.11.25 21:58

Ne nejsou…někteří to berou automaticky, jiným se musí říkat co mají udělat, někteří se po nějaké době naučí dělat některé věci sami bez říkání…ano, můj chlap se taky musel znovu učit starat se o domácnost…3 roky jsem mu docela podstrojovala a nic moc doma nemusel…ale co se narodilo druhé dítko tak jsem se naučila říkat si o pomoc, protože jsem byla prostě už unavena…ze začátku se vymlouval hlavně co se péče o děti týče…(Že se bojí, že jsou malý a křehký, že se mu z pokácených olinei zvedá zaludek…) ale postupně se naučil…a od té doby co chodím do práce má navíc kolikrát „na krku“ děti celý den- dělám na směny i o víkendu…a i mi třeba volal do práce jaký program na pračce má spustit a po příjezdu domů mi byla naservírovaná večeře ☺️ no prostě se stará…i když pravda, pokud je víkend tak se většinou domluví s tchýni, že tam přijdou na oběd a ona mi pak posle kastrukek s porci pro me…ale i tak..přes týden jsou děti ve školce vidí je, vyzvedává…oblečení pro ně mu teda připravím na hromádky…ale to si dělám i pro sebe…mmch chlap taky dělá na směny a navíc si ještě dodělává školu…takže toho taky nemá málo…a většinou vše teda zvládám sama když jsem doma, ale když ho požádám aby něco udělal tak jde a udělá to…(Jen ty fólie na okna už tu teda máme asi 4 roky a furt nejsou nalepeny no :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
30.11.25 22:30

@Kika541996 Hlášku „proč musím všechno dělat já“ na mě zkoušelo dítě, chlap není sebevrah :mrgreen:
Já od začátku očekávám, že každý člen společné domácnosti je schopný si po sobě uklidit :nevim: A nikdy jsem k tomu nepřistupovala tak, že domácnost je moje povinnost nebo vizitka, ale že je všech zúčastněných (s přihlédnutím k věku). Ale tvého chlapa chápu, kdo by takový servis nevyužíval, když je poskytován. Změnit budeš muset svůj přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2738
30.11.25 22:41

Ne, chlap fakt nepomaha. Stara se o svoji cast domacnosti a, samozrejme, i o dite. Jinak by letel. Nejsem sluzka a chuva. Jsem partnerka. Doufam, ze te ten tvuj alespon konplet zivi a rodicak si cely posilas nekam na investice ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9015
30.11.25 22:47

Moc nechápu, kde se tihle berou, co popisuješ.
Manžel fungoval a funguje zcela všeobecně normálně. Ač nemám ráda tchýni, tak je fakt, že její syn není neschopný. Je dospělý, svéprávný člověk. Aj mimina běžně koupal, přebaloval, krmil (máme nekojené). Klidně sám posbíral všechny tři a jel na nákup. Nebyla jsem 8 let u dětské (od nástupu do práce). Maximálně jsem zavolala. Všechny plánované návštěvy, kontroly a pochůzky řešil manžel ve volnu, abych si nebrala propustky v práci. Když jeden má pravidelně volno a může si organizovat čas. Tak druhý nemusí chodit na propustky. Teď mám složenou jinak pracovní dobu. Tak zas jezdíme společně nebo se střídáme, když se stihnu vrátit.
Chce to otevřenou debatu doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8104
30.11.25 22:48

Jako chlap bych se cítil hloupě očekávat od partnerky servis jak v mamahotelu. Ale znám dost chlapů, co ani netuší, jak se nastavuje pračka, případně myčka. Některé podezřívám, že ani v ruce by to nádobí nezvládli umýt. Holt když přešli od maminky rovnou k partnerce, která převzala maminky úlohu pečovatelky, tak co by se snažili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4279
30.11.25 22:57

Manžel se ráno komplet postará o staršího a odveze ho do školky.
Večer po práci s dětmi pomáhá a sám je vykoupe.

Jsou to naše společné děti a chápe, že toho mám po celém dni (a noci) s tou naší menší přísavkou už trošku moc.

Má svoje dané úkoly (jako odvážet tříděný odpad a vozit těžké nákupy) plus občas naklidí myčku, uklidí kuchyň či něco jednoduchého uvaří.
Zrovna dnes sám od sebe nakoupil v Ikea takové ty nádobky na skladování potravin, umyl je a naplnil rýží a pod, aby to bylo hezčeji zorganizované a ne jen tak v pytlíkách.

V podstatě udělá, o co ho doma poprosím, pokud na to má čas a dostatečněkrát to zopakuji ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16296
30.11.25 23:19

Doma bydlíme dva, dítě máme taky oba dva. Takze se o vse staráme oba :nevim: Když nejsme doma oba, druhy se o dítě stará plnohodnotně stejne, jako ten první. Oba umíme nakoupit, obstarat domácnost i dítě. Nejsem otrok ani služka, abych vše jen dělala já :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3132
1.12.25 04:05

Jaký si to uděláte, takové to máte. Je to o komunikaci :kytka: a souhře.
Proč by chlap nemohl vykoupat dítě, pokud je doma a srovnat si věci do skříně těžko říct.
Až se vrátíš do zaměstnání tak se dítě začne koupat samo?
Asi ne že a to prádlo mu budeš rovna stále.

Jinak nakup u nás vozí košík, rohlík a podobně :)
Abych pravidelně trávila hodiny velkým nákupem odmítáme oba.
Chodíme pouze pro drobnosti, když chceme něco konkrétního a jde ten kdo zrovna to má lepší / blíž/ rychlejší, atd…
Oba máme obchod u práce.
Pokud je doma večer koupe pouze on. Mají to jako rituál už roky.
Ja se tedy komplet starám ráno a většinou aktuálně i vyzvedávám. Ale i tak stále to dítě máme 2:)
Manžel zase o víkendu kupoval cestou z práce bundu velkými klukovi. Tedy on si ji koupil sám, jako vybral. Ale šli spolu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21602
1.12.25 07:52

Manžel se zapojuje do chodu domácnosti. Vždy od roka dítěte jsem pracovala na částečný úvazek, byly tam i služební cesty. Takže zvládal plně péči i o takto malé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí