Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, potřebuji se zeptat do kdy je potřeba dát druhou dávku mmr. Dcera dostala první ve 2,5 letech. Teď je jí 5,5 let a Dr tlačí, že už musí. Máme jít příští týden ve čtvrtek. Jenže dcera ode dneška rýma a teplota, takže ji to dávat určitě nechci ???? jak to teď prosím je? Moc děkuji
2.dávka by se měla dát mezi 5. a 6.rokem. Nachlazené dítě a navíc s teplotou bych očkovat nenechala.
No, dcera má 6 let v prosinci. Takže do té doby máme tedy ještě čas? Nebo co jako, když to prostě nestihneme? 🤔 Z toho mám úplně nervy, to s tou Dr zase řešit.
Tak ono to určitě ještě měsíc počká.
Nachcípané dítě bych nenechala očkovat ničím, natož živou vakcínou.
Ono se nic nestane, ani když ji date po sestem roce. Ja jsem ted nejmladsimu synovi nechala dat prvni davku az ve dvou letech a ta se ma dat do 18 mesicu.
@Adelka951 Ono jde spíš o to, kolik může být oficiálně maximálí rozestup mezi 1. a 2.dávkou dle výrobce (ne dle očkovacího kalendáře stanoveného státem).
Naše doktorka říkala rozestup max 5 let. Já nechala dát u dcery ve 2,5 a 7,5 letech.
Dle vyhlášky je druhá mmr mezi 5.-6.rokem. Takže do 6.narozenin máte ještě 1/2 roku čas
Ale i kdyby to potom, třeba ze zdrav. důvodu nevyšlo, tak o očkování rozhoduješ ty, ne dr - můžeš samozřejmě odložit i déle (v tom případě ale porušuješ vyhlášku a teoreticky hrozí pokuta od hygieny, kdyby na vás náhodně přišli). Plus někteří doktoři v takovém případě chtějí podepsat papír o odkladu.
P. S: Moje děti dostali první dávku před 3.narozeninami, teď jim bylo 7 a druhou zatím nemají. Plánui ji nechat naočkovat pravděpodobně příští jaro.
Jinak s tou horní hranicí - Priorix žádnou stanovenou nemá. Očkuje se i dospělým. Stejně tak nemá nikde stanoveno, jak dlouho by měly být ty dvě dávky po sobě. (Na slovensku např. se druhá dávka před změnou očko kalendáře podávala až v 11 letech.)
Moc děkuju 🙂 zítra k Dr zavolam, nebo nevím jestli rovnou nezajdu ať mi věří, že je malá nemocná a prostě to preobjednam. Ať se třeba po.. 😔
@Natalka123 píše:
@Svistice no a to je prosím jaká doba?
Nevím, zkusila bych kouknout do příbalového letáku.
Co já vím, tak velikost rozestupu není daná. Každá země to má jinak, někde se očkuje až po 10. roce, což je lepší, pokud chceš dítě opravdu ochránit.
Vakcína vyprchává a ochrana proti příušnicím a zarděnkám je lepší, když se dá až v pubertě, ne v šesti letech.
@Lucie_Sx kdyby bylo na mě dám jí to až ve 20 😂 ale nase dětská je nepříjemná baba s kterou něco řešit je o žaludeční vředy. Normálně se jí bojím. A mám z toho fakt nervy, že ji musím zavolat
@Natalka123 píše:
@Lucie_Sx kdyby bylo na mě dám jí to až ve 20 😂 ale nase dětská je nepříjemná baba s kterou něco řešit je o žaludeční vředy. Normálně se jí bojím. A mám z toho fakt nervy, že ji musím zavolat
Asi se holt budeš muset naučít říkat „ne“
.
Nebo jí rovnou navrhni, že jí podepíšeš papír o odkladu, a máš vyřešeno.