Kdy si pořídit dítě?

221
30.12.12 22:18

Kdy dítě?

Ahoj holky,
chtěla bych se Vás zeptat - hlavně těch, které dítě plánovaly - kdy je vhodná doba si pořídit dítě? Jsem mladá - 21 let - a když to tak počítám, nerada bych měla kolem padesátky, až by mému prvnímu dítěti bylo 18. Mému příteli je už 29 a věk na to má.
Kdybych se rozhodla si dítě pořídit nyní, nemám vhodné zázemí, bydlíme v garsonce, ještě studuji vysokou. O dítě by se neměl kdo postarat, ani já, ani bych neměla hlídání, ani bych ho nezaplatila.
Na druhou stranu studuji medicínu, ta je na šest let. Bude mi 27 až dokončím studia, pak nějakou dobu potrvají atestace, praxe, specializace v oboru, než kompletně vystuduju, bude mi přes třicet, než nastoupím do zaměstnání, rok tam odpracuju, bude mi skoro 35! Dobře, možná méně, trošku jsem nadsadila.
Jde mi o to, kdy si sakra mám to malé pořídit? Jako medička si lepší bydlení nebudu moci dovolit, už takhle vydělávám sotva na nájem a jídlo. Oblečení ze sekáče či tržnice je samozřejmostí, prostě si nemohu nic lepšího dovolit.
Chtěla bych se Vás proto zeptat, kdy je vhodné si díte pořídit?
Spolehnout se na přídavky a zkusit studovat dálkově a mít dítě bez zázemí, nebo se věnovat kariéře a pak mít dítě - dámy dovolí - v pozdějším věku?
Díky za jakýkoliv názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2926
30.12.12 22:22

Já bych tedy rozhodně dostudovala a pak pracovala. Mít první dítě mezi 30-35lety není dnes žádná abnormalita, rozhodně to pro tebe bude jednodušší, než studovat a pracovat s dítětem. Sama píšeš, že teď nic nemáš, dítě bys neuživila, neměl by ti ho kdo hlídat. Odpovědět si musíš sama, ale já bych se neunáhlovala a dítě si pořídila až po studiích. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
30.12.12 22:23

@Loki1234 A kolik si těch atestací chceš dělat? 8o Kdyť můžeš dostudovat medinu a v klidu mít dítě a pak to všechno dodělat nebo ne? ;) Jo, znám holky co měli dítě při studiu vysoké, ale přerušily ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
30.12.12 22:26

@Mia82 No, když už to tu budu rozvádět, ráda bych se stala odborníkem v oboru anesteziologie a resuscitace, je tam docela dost možností. Mamina mě varuje, že pokud budu mít dítě aniž bych nastoupila do práce, budu bez peněz, bez mateřské a neutáhnu to. Je to pravda? Nebo máte jiné zkušenosti? Moc se v tom nevyznám :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
30.12.12 22:26

Za mě byste měli dítě chtít a pak si ho udělat a ne že dá někdo věk 25 tak si ho v 25 pořídíš a jak je vidět ty máš plány na léta dopředu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
30.12.12 22:27

@Loki1234 Ja bych prvni dostudovala, neni to prochazka v ruzove zahrade v CR.
Mimochodem to je muj nick :cert: :cert: :cert: :cert: :mrgreen: Okamzite strelhbite zmenit 8) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
30.12.12 22:28

Taky si říkám, že dítě je dost velký zápřah a že bych tu školu pak nedodělala..
Já nějak nevím. Nemohu se rozhodnout.
Příteli se líbí obě varianty, prý je to ale moje věc, on mi do toho nebude zasahovat. Nerad ho by měl přímo TEĎ, po vysoké určitě. A do konce studií mu zbývá pár měsíců. Řekněme že za rok už bude „v plné rozmnožovací pohotovosti“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
30.12.12 22:29

…

Příspěvek upraven 16.05.16 v 19:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672

To se musíš rozhodnout sama, nakolik silnou tohu po dítěti momentálně máš :) ale doktoři a děti, to je těžký, obvykle si " nemůžou dovolit" být dítětem doma, jelikož v medicíně se pořád něco mění, a pak by byli na začátku, nehkledě na šílenou pracovní dobu od nevidím do nevidím :nevim: ale zase bez zázemí dítě, plánovat to, to je hloupé, ale když se zadaří „omylem“, tak se to vždycky nějak zvládne :think:
Jinak já v 21 našla poprvé 2 čárky, bez zázemí, s člověkem, kterého jsem znala asi měsíc…s odstupem času mohu říct-nejhezčí překvapení mého života…společneě s druhým, které se narodilo po 2 letech ;)

Příspěvek upraven 30.12.12 v 22:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221

@Loki01
ježiš, omlouvám se moc.. Nevěděla jsem. Změním si ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.12 22:31

Moje známá si pořídila první v páťáku na medině a nemůže si to vynachválit. Prý ji ochotně hlídali kamarádi i rodiče, aby mohla chodit do školy. Pobírala rodičovskou na tři roky, což bylo víc, než si vydělala v práci při studiích + teda co vydělal manžel. Na atestaci nespěchá, prý je pro ní důležitější rodina. Opak další dvě známé doktorky, jedna, která teď v říjnu složila atestaci, je jí skoro 34let a říká, že je to děsný, protože už je na děti stará. Druhá měla první v 33 letech a v pohodě, jenže pak druhá atestace a na druhé dítě měla čas až v 38letech, což už je dost no…
Spíš záleží na tvých prioritách, mě je skoro 29, děti chci moc, dřív nebyl vhodný partner, pak okolnosti a peníze a dnes už mám díky věku jisté zdravotní obtíže, které oddalují těhu. Kdybych si mohla znovu volit, měla bych dítě tak před 4 lety a kašlala bych na všechno ostatní!

• Citovat
  • Upravit
8814
@Loki1234 píše:
@Loki01
ježiš, omlouvám se moc.. Nevěděla jsem. Změním si ho.

Si delam prdel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221

@gabi.design
Proto se ptám, že to každá vidí jinak. Zajímají mě Vaše názory a já jsem tak nějak na vážkách. Proto se ptám na názory jiných, jak to vidíte Vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
30.12.12 22:32

Ve tvém případě bych první dostudovala, ono studovat medicínu s dítětem není žádná sranda a pokud přerušíš, tak pak už se málokomu chce znova vracet do školy. Ale záleží samozřejmě na tobě, pokud je motivace ke studiu silná, taks e to dá i s dítětem, ale je potřeba podpora v rodině a mít někoho na hlídání. Sama studuju VŠ a jde to, ale chce to tu velkou motivaci ;)

Ty jako studentka bys na mateřskou nárok neměla, začla bys od porodu brát rovnou rodičovský příspěvek ve 4leté variantě (9m 7600Kč a pak do 4let 3800Kč). Přítel pokud pracuje tak by to šlo napsat na něj a mohli byste aspoň volit délku a částku rodičáku, maximální výše záleží na jeho platu, respektive denním vyměřovacím základu, nejvyšší možná částka je 11500Kč, celkem je k vyčerpání 220tisíc

Příspěvek upraven 30.12.12 v 22:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
30.12.12 22:32

Zalezi na tobe ale pro me bylo dulezite mit vhodneho partnera co chtel deti, mit kde bydlet i kdyz to bylo z picatku 1+1 mit nasetreno tolik abychom vydrzeli 2-3 mesice bez prijmu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí