Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, prosím vás, 17 m syn od cca 8 ráno zvrací. Abych byla přesná tak do 12 vyzvracel vše co vypil, jíst nechtěl. Pak jsem mu dala po troškách vybublanou colu a od té doby zvracel jen jednou. Dostala jsem do něj 1/4 rohlíku a od rána tedy 0,5 coly a 200 ml vody. Odpoledne měl vodnatý průjem. Malátný není, chvilkami si i hraje.
Ale chci se zeptat jestli máme jet do nemocnice. Oni nás již jednou vyhodili, že na zvracení nic není a musíme počkat až to odezní… V neděli si upil trochu vody na zahradě ze sudu, máma mě straší, že by mohlo jít o úplavici… Co myslíte vy? Děkuji ![]()
@Amarel pri uplavici by ho bolelo brisko, takze by si asi moc nehral
ale nevim, sama jsem ji nikdy nemela. Pokud odpoledne zvracel uz jen jednou, tak bych do nemocnice nejela. Jak pises, stejne ti nic nedaji a musi se cekat az to z tela vyjde vsechno ven. My jeli s malym do nemocnice, kdyz zvracel 6 hodin po 10 minutach, tak to musel na kapacky a mel noroviry. Ale taky nic nedostal, museli jsme tam tyden lezet, dokud to z neho vse neodeslo. Ale ted nedavno mne zvracel celou noc co hodinu, rano jsem volala doktorce, ta mne rekla at dam do mrazaku cerny caj nebo colu, ale ze to musi byt az temer zmrazene a davat co 15 minut po lzickach a vydrzet do druheho. Kdyztak zavolej na detskou pohotovost a zeptej se ![]()
My jsem to měli minulý týden ve středu, od půlnoci zvracení, pak i průjem, to trvalo jeden den, pak dva dny víceméně pořád spal a byl o čaji, piškotách, přesnídávce a banánech. Ten první den měl i teplotu. Dala jsem mu akorát dvakrát tabletku Enterolu a dneska už zase lítá. Teď to řádí mezi dětmi.
@marfra Děkuji, no jen co jsem dopsala příspěvek tak zvracel znovu
všechno co vypil vyzvracel, ale vrhl se znovu na flašku s colou. Tak já nevím… Jsem z toho špatná, mám strach aby nás pak nenechali v nemocnici ![]()
@kytkalenka Ten Enterolu není na předpis viď. Koukám, že se dá koupit na netu.
@Amarel Je zbytečný jezdit pokud neni dehydratovaný pokud jseš schopná do něho dostat nějaký pití je to v pořádku. Je důležitý to dávat po malych dávkách
Není na předpis, přítel ho přivezl z lékárny, stál do 150 kč, je tam 10 kapslí a dají se vysypat a dát do něčeho. Je to od i pro malé děti. Já dávala černý čaj s troškou cukru a ten první den ani žádný jídlo, snad jenom kousek banánu.
@Amarel neboj zitra uz bude v poradku
ale jak pisi holky, at pije opravdu po lzickach! a hodne vychlazene. Dnes mu jidlo nenut, nemusi jist, staci kdyz pije. Ten Enterol je fajn, ale nedavej ho driv nez zitra. Dulezite je, aby to ze sebe dostal ne abys to v nem zabetonovala Enterolem. Prujem se ma nechat 1-2 dny a az potom neco nasadit. Musi to z cloveka ven.
My jeli dvakrát prvně se synem, byl dehydrovaný i když pil, měl jakoby propadlé očička, studené končetiny a nic v sobě neudržel. A včera jsem tam dovezla dceru. Syn měl těžkou dehydrataci a dcera střední. A to jsem myslela, že jedeme zbytečně. Ale asi bych jela.
Pokud zvraci, tak je potreba nechat ho chvili odpocinout, treba hodinu, aby se zastavilo zvraceni a pak zacit davat tekutiny po lzickach, nejdriv jednu, pokud udrzi tak znova a pak treba hodinu po 5 minutach. Aby se zas zavodnil. Pokud udrzi, tak lzice a postupne pridavat. Mají obvykle velkou zizen, ale nesmi se napit hodne, to pak zas jde ven. U nas zabira cola.
Jinak pokud neni malatny a něco chvili udrzi, tak bych nejezdila, ono v te nemocnici neni o co stat. My jsme to zatim vzdy zvladli doma.
Pokud zvraci, tak je potreba nechat ho chvili odpocinout, treba hodinu, aby se zastavilo zvraceni a pak zacit davat tekutiny po lzickach, nejdriv jednu, pokud udrzi tak znova a pak treba hodinu po 5 minutach. Aby se zas zavodnil. Pokud udrzi, tak lzice a postupne pridavat. Mají obvykle velkou zizen, ale nesmi se napit hodne, to pak zas jde ven. U nas zabira cola.
Jinak pokud neni malatny a něco chvili udrzi, tak bych nejezdila, ono v te nemocnici neni o co stat. My jsme to zatim vzdy zvladli doma.
@Amarel
pokud by malej teď večer ještě zvracel, nebo začal ráno zas, tak určitě do nemocnice. Pokud by začal být apatický, tak si rovnou volejte rychlou…
Mimochodem, dcera patří mezi ty, co pravidelně skrz komplikace způsobené zvracením končí v nemocnici…
Asi je něco ve vzduchu, protože mam v okolí asi 3 případy…většinou to funguje tak, že v nemocnici dají oproti domacím možnostem kapák kvůli zavodnění…jinak jak píšou výše, voda po lžičkách, důležité je udržet hydrataci, enterol, dieta…popř srážet horečky, pokud by byly…nechala bych 2 dny, pokud by se to nezlepšilo tak k dr.,dostatečná hydratace se pozná prý i tak, že se vezme mezi dva prsty kůže, udělá se jakoby kožní řasa..a pustí, když se natáhne bleskurychle je hydratace dobrá, pokud jakoby chvililinku zůstane a natahuje se pomalu je dehydratace…
Jinak vynechat mléčné, dá se koupit speciální BEBA LA nebo nutrilon bez laktózy..pokud ještšě pijete…a rýže či její vývar zahuštujě