Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se poradit ohledně nástupu na další MD. 1.8.2013 měl syn 2roky a v září bych měla dostat poslední rodičák (mám staré podmínky na 2roky). Termín dalšího porodu mám 11.10.2013 a já teď zvažuju, jestli jít na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před termínem. Finančně bude asi lepší jít těch 6 týdnů že? V září peníze dostanu ještě za starý rodičák a tím pádem se mi trošku prodlouží doba pobírání mateřské a následně rodičovského příspěvku ![]()
A počítám správně, že nástup na MD je v případě 6týdnů 30.8.2013 a v případě 8týdnů 16.8.2013?
Díky všem.
Spis si spocitej kdy bys pak nastupovala na dalsi rodicak, protoze materskou budes mit nejspis vyssi a rodicak ti daji az ten mesic, kdy budes mit rodicak nizsi nez cast materske za ten mesic. Nezni to asi srozumitelne, ale ja treba mela materskou do cca 24. myslim a rodicak mi dali az od 1. dalsiho mesice, jsou lidi kterym to takhle vyjde treba do 15. a stejne maji rodicak az od 1. a pak zvol variantu ktera bude lepsi
Ale zase pokud bych nastoupila toho 16.8., tak mi asi nedají už za srpen rodičák ne (malý se narodil 1.8. a za starých podmínek mi prý náleží ještě rodičák za celý srpen)? Oni tu poslední dávku krátí? Čili spočítají buď do 16.8. nebo 30.8.?
Poraďte, jak byste se rozhodly? Pořád váhám nad nástupem na MD. Byla jsem na ÚP a tam mi neporadili vůbec. Nerada bych přišla o poslední dávku rodičáku. Když si určím nástup na MD od 1.9.2013 místo 30.8.2013 (6týdnů před termínem), může být v něčem problém při předčasném porodu?