Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky.
Nas Tomasek bude mit za necele 2tydny 12 mesicu. Bohuzel nema jeste ani jeden zoubek!!!!Sunar mu davame pred spanim a v noci. Pred den papa zeleninu a ovoce ale porad v mixovane forme. Zvlada treba male kousky od vanocky, jinak treba jogurt s kousky ovoce, z toho ho natahuje, kvuli kouskam, protoze mu vsechno mixuji.
Sunar se ma pry davat max.do 1roku. Je to pravda? Porad mam pocit, ze ho v noci potrebuje, nekdy treba i pred usnutim pres den. Jak to mam resit? Mate zkusenost? Muzu mu to nahradit plnotucnym mlekem?
Diky Dzana
Ahoj, o tom jsem teda nic neslyšela, já našemu malému (9m) dávám Nutrilon taky ráno a před spaním a teď používám 2 a pak je od 10m 3, která je psaná až do 3 let, podle toho usuzuji, že je nesmysl přestat v roce,asi spíš budeš muset přejít na nějaké pokračovací mléko…
Monika
Ahoj!
Proboha, proč by se směl dávat jen do roka? A pak hned krabicový, nebo jak???
Čím dýl bude pít sunar, tím líp, myslím, že do 3 let má dítě na „lepší mléko“ nárok!! Holce jsou 2 pryč a jsem ráda, že ho stále pije. Dokud jí bude chutnat, budeme jí ho kupovat.
Pa P.
Ahoj, sice nevim do kdy se ma davat sunar ale vim ze kravske mleko se muze davat od 10mes. (doporucuje se zacit max. 2dl/den). Me druhe dceri je 5mes. tak zatim davam Nutrilon2 ale jen co dojde 10mes. budu kasi na noc delat z kravskeho a mliko pres den necham - Nutrilon. Stejne to sou moderni zalezitosti. Ja vyrustala na vesnici a kdyz mi bylo 5mes. tak do me cpali mliko primo od kravy, zabijackovou polivku atd. a ziju a sem uplne zdrava. Sany. ![]()
Sany , mě by teda zajímalo odkud víš, že kravské mléko se může dávat 10měs. dítěti
To je něco hroznýho, stejně jako ty kecy o zabíjačce. Když už jsi zastáncem tohoto způsobu výživy, alespoň ho nedoporučuj ostatním ![]()
Dzano , kravské mléko by mělo dítě dostat nejdříve ve dvou letech, raději později, do té doby se mu podává pouze pokračovací mléko odpovídající věku (Nutrilon, Beba, Hamilon apod.) Naše téměř 11měsíční dcera snídá 250 ml Nutrilonu, pokud nemá k svačině jogurt, zapíjí ji asi 150 ml mléka a večer z něj vařím kaši, kterou taky zapije asi 100 ml.
Jo a nedoporučuju ani kupované ovocné jogurty (chemie), raději kup živý bílý a ovoce mu do toho zamíchej.
Silvie
Ahoj,
na kravské mléko zatím zapoměň. Čím později ho mimčo dostane, tím lépe pro jeho tráví trakt. Souhlasím s Anette. Napsala to výstižně. ![]()
Moje dcera má 2 roky a 7 měsíců a pořád dostává na noc Sunar (190 ml). Taky nevím, do kolika let bych jí ho měla dávat, ale chci končit kolem 3. narozenin. Bude to asi hodně těžké, protože mám ještě 16.měsíční dcerku, která ho pije taky a starší musí mít „samozřejmě“ totéž.....
Mladší pije ráno i večer 250 ml Sunaru a na svačinku mají obě každý den jogurt nebo tvaroh. Taky bych spíše doporučovala živý bílý.
Pavla
Anette,
já sem tu zabíjacku nedoporucovala jen sem rekla svuj nazor. A to kravský mlíko
V porodnici kazdy dostane „Zdravotni a ockovaci prukaz ditete a mladistveho“ ten obsahuje malou knizecku „Informace pro rodice“(priloha zdravotniho a ockovaciho prukazu ditete a mladistveho). No a kapitola „Vyziva v kojeneckem veku“, podkapitola „Neupravene kravske mleko“ a tam to pisou.
Ale jestli si myslis ze si chytrejsi nez Statni zdravotni ustav - to ti neberu.
Sany.
Ahoj holky,našemu malýmu byly teď v červnu 3 roky a Sunaru se stále vzdát nechce.Krabicový mlíko komentuje slovy blé.
Vypije ho jedině s Grankem a potom má zácpu.
Klidně dávej Sunar až do tří let.Je to tam i napsaný!!!
Pa Lenka
Ahoj.
Souhlasím s holkama, že na kravské mléko máte dost času. Pokud vím MINIMÁLNĚ ! do jednoho roku ho dítě NESMÍ. Vhodnější je ale s ním počkat až po 3 roku.
Od 1 do 3 let má dítě dostat půl litru mléka denně. Zapčítává se do toho i jogurt a kaše, pokud je mléčná nebo dělaná z pokračovacího mléka.
CIBULKA.
Sany,
sorry, nedoporučovalas
Mě jen tyhle řeči typu „taky jsme to dělali a jsme zdravý“ vždycky pěkně nadzvednou, to je pro mě falešný alibismus…
V tomto případě se ale názor SZÚ liší od názoru Světové zdravotnické organizace, alespoň podle interpretace zástupců z Laktační ligy. Vznesu k nim tedy dotaz, uvidíme co oni na to. Samotnou mě to zajímá.
Silvie - možná chytřejší než celý SZÚ ![]()
Ahojky, malé je 18 měsíců a stále ji kupuji Bebu Bifi, miluje ji. Ráno vypije 250 ml, odpoledne 150 ml a večer zase 250 ml. Dokud mi ho bude pít, tak jí ho budu ráda kupovat. Je v něm spousta vitamínů a minerálních látek. Když ho bude pít v 10 letech, tak budu jen ráda. ![]()
S tím kravským mlékem je spousta dohadů. Jeden říká to, druhý ono. Já osobně si myslím, že kojenecké mléko je prostě kojenecké mléko
![]()
S tím kravským bych určitě nespěchala, je to šetření na nesprávném místě.
Kojenecké pokračovací mléko je obohaceno i o hodně železa, což v kravském mléko budeš hledat lupou . . . ![]()
Toť můj názor. ![]()
ahoj Dzano,
dcera má 2 roky a stále pije Sunar, kombinuju ten od 10 měs. X od 12 měs. s příchutí. Vypije tak 300-500 ml za den.
Asi 14 dní dní jsme dávali krabicové s krátkou trvanlivostí, ale při té spotřebě skoro 500 ml denně je pro mě rozhodně lepší investovat do SUNARU, v krabicovém nemá žádné vit. a pod.
Krabicovým mlékem dostává třeba zalité cereálie na snídani, nebo ho používám na zahuštění polévek, ale k přímě spotřebě jsme se rozhodla, že budu používat Sunar.
Ve věku Tvého dítěte mě nenapadlo používat nic jiného než „umělé“ mlíko, určitě vydrž se Sunarem, aspoň do 18 měs.investice se Ti vrátí !!!
S pozdravem Zuzka+Emily ![]()
P.S. Když vidím co zůstane z krab. mlíka když skysne, dělá se mi špatně, kdysi když mí rodiče brali mlíko přímo od krávy, tak se udělala krásná kyška, ale tu „krabicovou“kyšku nežere ani pes!
Ahojky Anette,
vznes dotaz na „profíky“ a dej vedet, urcite to zajima vic lidi. Sany.
![]()
Holky, krabicový mléko (s dlouhou trvanlivostí) nekupujte! To vám nezkysne, ale zkazí se. Mnohem lepší je krabicové mléko s krátkou trvanlivostí - čerstvé a ještě lepší je v lahvích. To krabicové skutečně nemá žádné živiny, je to v podstatě mrtvá hmota (a ještě bůhvíjak upravená
).
Smokie
Holky, a z ceho ty pokracovaci mleka davate? Mala ma 10 mesicu a zatim pije z flasky Avent, ale lamu si hlavu, jestli by nemela prejit treba na nekapaci hrnicek?
Diky za radu,
Marťoch