Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
začínám shromažďovat informace o příkrmech našeho bobánka a zajímalo by mě, jak se postupuje při úplně prvních příkrmech.
Má se miminko nejprve nakojit a pak zkusit dát zeleninu nebo dát zeleninu a když toho moc nesní /s čímž se ze začátku asi musí počítat/, tak ho dokojit.
Dík za vaše zkušenosti a rady
Ahoj
ahoj, četla jsem milion různých teorií - někdo radí předem trochu nakojit, jiný ne. Já malé nabídla tu zeleninku, co snědla, snědla, pak jsem ji normálně dokojila. Teď je jí 10m a pořád dostává svoji polední dávku kojení - přeci jí to nebudu brát, mně to nic neudělá a ji to potěší
Ahoj,
většinou jsem mojí dceru kojila až po jídle, ale poslední dobou jsem zjistila, že je někdy lepší, jí trošku nakojit a pak nabídnout zeleninku. Poznám to podle toho, že pobrekává a je hodně nervozní, protože má asi hlad a natahuje se ke mě ![]()
Potom většinou ještě trošku sní. ![]()
Lenka
Ahojky mamči.
Náš malej vždycky papal zeleninku a zapíjel mlíčkem,postupně jsem mléčnou dávku k zelenině úplně odbourala a dávala zapít čajíkem.Ale myslím,že každýmu mimču vyhovuje něco jinýho,tak se vůbec nijak nepřipravuj,prcek si sám řekne co se mu líbí a jak chce mlíčko servírovat jestli jako předkrm,nebo zákusek ![]()
Pa pa Lenka.
Ahojky, častější asi je, že nejdřív dáš zeleninu a když nestačí (resp. mimčo už nechce), tak dokojíš. Při úplně prvním pokusu o příkrm je lepší nečekat až na čas kojení, ale začít to zkoušet trochu dřív, když ještě mimčo úplně nešílí hlady, aby bylo v pohodě a nebylo ubrečené z hladu. Obvykle toho ze začátku moc nesní, tak se pak musí dokojit.
Úspěšné přikrmování přeje
Jana + Kačenka 6,5m
Svému drobečkovi dávám zeleninku (zn. Sunárek) po částečném nakojení a pak ještě dokojím. Malou přesnídávku máme na 2 dny. Taky dostává rozmixovaný banán. Moc nejí, hlavně kojíme. Teď jsme byli v poradně po 8 měs. a paní doktorka chválila a říkala, že kojení je nejlepší a když má maminka dost mlíka, tak je to dobře a nemusí se moc přikrmovat.
Ahoj holky,
dík za vaše zkušenosti s přikrmováním.
Tak vidím, že je to asi u každého mimíska individuální a Lukášek si asi taky řekne sám, jak to chce.
Za další rady budu velice ráda
Ahoj
Anonymní píše:
Svému drobečkovi dávám zeleninku (zn. Sunárek) po částečném nakojení a pak ještě dokojím. Malou přesnídávku máme na 2 dny. Taky dostává rozmixovaný banán. Moc nejí, hlavně kojíme. Teď jsme byli v poradně po 8 měs. a paní doktorka chválila a říkala, že kojení je nejlepší a když má maminka dost mlíka, tak je to dobře a nemusí se moc přikrmovat.
Ahojky, našemu malému je pozítří také 8 měsíců a je stále většinu času kojený a doktorka mi řekla že mu musím dávat příkrmy, jenomže on moc zeleninku stále ještě nechce a tak baští ovocné přesnídávky a tak jsem ráda,že si můžu u Tebe přečíst, že mateřské mlíčko je stále nejlepší. Malej prospívá moc dobře a tak ho budu dále kojit.Když jsem ho učila na přesnídávku, tak jsem ho pak vždycky ještě dokojila a teď spapá tak půlku skleničky a hodinku na to ještě kojíme. Jinak ještě baští kašičku. Mějte se krásně maminky....... pa pa ![]()
Ahoj Dášo,
já jsem začínala s příkrmama v době dopoledního kojení - jako by svačinka (cca vždy kolem desáté dopolední). Začala jsem se čerstvou šťávou z jablek. Postupně jsme přešly na strouhaná jablka - na skleněném struhadle. Nejdříve jsem zkusila dát holkám pár lžiček příkrmu a potom jsem teprve kojila. Ze začátku nesmíš čekat veliké úspěchy - prostě někdy mají chuť zkusit jíst něco jiného a někdy se jim prostě nechce…
Začátky jsou opravdu o pár lžičkách - 3-4..... Abys nebyla zklamaná..... ![]()
Ahojky,
ptala jsem se porodní asistentky, jak to je a ona mi vysvětlila, že v 6m dětem začínají růst dlouhé kosti a proto hlavně potřebují i něco jiného než MM. A ona sama u synka začala s příkrmy v 6m, ale to prý to vždycky jen olízal a nic víc. Začal jíst až v 7m.
My začínáme za měsíc ![]()
Janka
Ahoj taky se přidám ,nám bude také 8m. a také stále v podstatě skoro pořád kojím na dopoledne dělám zeleninku,ale té malá moc nedá takže trochu spapá asi 10 lžiček a pak když nechce a začne knourat tak dokojím a je spokojená a odpoledne dávám bud přesnídávku té sní tak půlku což je s těch 190g co ta sklenka má, a někdy skusím banán rozmixovanej,jindy meruňku třeba půlku,nebo vycucá šťávu s třešniček,jogurtík už jsme párkrát skusili vím,že je na něj ještě brzy,ale 3-4 lžičky jí snad neuškodí.No ,ale jinak jí v podstatě pořád kojím co hodinu a půl někdy i dřív takže my jsme ještě ani jedno kojení nenahradili jídlem,ale snad se to časem spravý,hlavně když je šmudlinka spokojená a nic jí netrápí a ted jsme v 7m.vážili 8.750kg a 72cm takže si mylslím,že jí asi nic nechybí a jsem ráda ,že je nás tu víc co jejich dětičky mají rádi hlavně MM.A zapoměla jsem napsat,že večer papáme kašičku od Sunaru banánovou,jogurtovou atd… a té sní tak 100ml jak kdy někdy i víc ,ale stejně jí pak dokojím,aby mi usla
Eli a Elinka 7m. a 14 dní
Maminky, jak to děláte s kojením při příkrmech? Začali jsme v 6měs - zel. První den, půl malé skleničky, druhý také, od třetího dne sní celou malou skleničku (125ml). Nabídnout pak MM? Jde mi o to, že mi kojíme přes odsávačku - odsaju, dám MM lahvičkou, zatím mléko je, tak chci v tomto pokračovat, dokud to půjde, ale jsem samozřejmě z toho už celá vysátá
Tak zvažuju, zda MM odbourat při tom příkrmu a neodsávat? Že bych si aspoň zatím jednou za den dáchla od odsávání
Pediatrička doporučuje dávat mléko na zapití až do 8měs., pak teprve zkusit začít jiné tekutiny. Po příkrmu mléko chce jak kdy - dnes třeba jen 50ml, včera ale 140ml, při stejném množství snědeného příkrmu, ale to zase nechtěl další krmení za tři hodiny, jak byl asi přecpaný. Jak to děláte vy? A co poradíte?
Jo a ještě dotaz. Jak se vás změnila stolička po zavedení příkrmu? Do teď míchaná vajíčka, teď tužší mrkvovitá ![]()
Já s kojením neporadím, neměla jsem mléko, ale stolice po prikrmech zacala mit tuzsi raz, jak pises
dokonce nejak hned brzo byl i bobek ![]()
@pkz píše:
Maminky, jak to děláte s kojením při příkrmech? Začali jsme v 6měs - zel. První den, půl malé skleničky, druhý také, od třetího dne sní celou malou skleničku (125ml). Nabídnout pak MM? Jde mi o to, že mi kojíme přes odsávačku - odsaju, dám MM lahvičkou, zatím mléko je, tak chci v tomto pokračovat, dokud to půjde, ale jsem samozřejmě z toho už celá vysátáTak zvažuju, zda MM odbourat při tom příkrmu a neodsávat? Že bych si aspoň zatím jednou za den dáchla od odsávání
Pediatrička doporučuje dávat mléko na zapití až do 8měs., pak teprve zkusit začít jiné tekutiny. Po příkrmu mléko chce jak kdy - dnes třeba jen 50ml, včera ale 140ml, při stejném množství snědeného příkrmu, ale to zase nechtěl další krmení za tři hodiny, jak byl asi přecpaný. Jak to děláte vy? A co poradíte?
Minuly mesic jsem taky zacala s prikrmy, mala ted sni i 150g zeleniny(nekupuji, varim, proto si to vazim) a dam ji na zapiti caj, a nema problem a tim, ze by vyzadovala jeste mleko ode me. Tenhle mesic jsem najela na odpoledni ovocne presnidavky a taktez ji staci caj.
Ale samozrejme tim nerikam, ze to tak musis delat, jen pisi, jak je to u nas ![]()
Ju a s tou stolici, taky ted ma tuhy bobky ![]()