Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky holky,
poprosila bych vas o radu.Muj prcek ma neco pres devet mesicu,jeste kojim,i kdyz zadny naruzivy kojenec to neni(uz jen trikrat denne-vecer,k ranu a rano).No nacpala bych do neho mlika jeste vic
ale nechce
.
O co se mi jedna..
Z diskuzi tady i jinde jsem se docetla,ze kojene deti maji docela problem po odstaveni prejit na nejake UM mleko a kravske bych dlouho podavat nechtela./a trochu mam obavu z toho,ze kdyz tak malo pije,mohlo by jednou mliko dojit a on by nechtel zadne jine?kdyz uz ani to materske ho dvakrat nebere…/Takze jsem si rekla,ze tak polehounku zkusim „stelovat“.Jenze.
Nikdy nemel flasku,od pul roku,co jsme zavedli prikrmy dostal aventacky hrnek na vodu-takze jsem zakoupila stejny hrnecek jeste jeden-na mleko.Koupila jsem Nutrilon(zatim)ale jake mate zkusenosti s „nejoblibenejsim“UM u deti?ktere vede? ![]()
Kdy zkouset podavat UM?,protoze v dobe kojeni nechci,abych nahodou neodstavila drive a kdyz neni cas kojeni,je cas prikrmu ze lzicky..a pak nema hlad… ![]()
Tak nevim..zkousim mu dat asi hodinu po obede,kdy chodi spat odpoledni spanek,ale potahne dvakrat a vyplivne to/no to hladny neni,nepil by moc ani MM/,pak uz se nechce napit ani vody,aby mu nahodou z toho pitka neteklo UM ![]()
A jeste par otazecek k UM..jako amater
vubec nevim,jak dlouho muzu to mleko mit pripravene?jakoze kdyz mu to zkusim dat pred spankem,muzu to zkusit jeste po vyspani,nebo se to mleko musi hned vylit a pripravit nove?jde mi o to,ze vypije vlastne tak dva hlty…a kdyz,mam ho ohrivat ve vodni lazni nebo muze mit pokojovou teplotu??
Moc vam dekuji
Any a Sebastianek 9m
Ahoj Any,
nejsem sice žádný odborník, jen samouk amatér, ale řeknu ti naši verzi: koncem 9m jsem zkusila přidat UM při večerním kojení (nejdřív UM, pak MM) - to si malá vždycky nacpala břicho i přes misku kaše. Zpočátku nic moc (měli jsme taky Nutrilon) tak jsem koupila Sunar a zkusila ho namíchat s Nutrilonem. Stále nic moc nepila, ale aspoň jsme trénovaly flašku. MM pomalu ubývalo a tak jsem UM přidávala. Po střevní chřipce se ztratilo úplně a nám nezbylo než UM. Den stávkovala ale hlad je hlad a od té doby v pohodě - máme míchané a moc nám chutná (v poměru 3S/1Nutr).
Jaké UM je nejlepší ti asi nikdo neřekne, záleží na miminu a jeho chutích. my máme Suner, protože je sladší (a taky levnější
), Nutrilon je takový trpčí (?)
Co se týče ohřívání nebo uchovávání - nenene, udělej si toho raději míň a zbytek vylej, rozhodně nepřechovávat, jo a určitě ohřívat.
Ať se dílo podaří a malý Sebi dál baští jako od mámy ![]()
Ahoj Any,
my jsme zkoušeli postupně Nutrilon a Sunar, ani jeden nezabral. Teď zkoušíme Bebu (HA Bifidus) a té si alespoň cucne nebo vezme ze lžičky, tudíž mu patrně chutná. Ty druhé dva nechtěl ani ochutnat. Nebo přesněji - jak zjistil, co je na lžičce, tak už mi odstrkoval ruku a nechtěl ani přiblížit. Nevím, možná je to věkem, možná mu ta Beba trochu chutná, na rozdíl od jiných. Zkouším mu udělat malinko každé ráno a myslím, že si postupně bere víc, ačkoliv je to pořád malounko. Snad si dá říct, protože MM nějak ubývá. Jo a buď si vezme ze lžičky, z normálního hrnečku (zatím moc nejde, ale zkouší to) nebo z pítka od Aventu s vyndanou membránou (z nekapacího hrnečku je normální kapací).
Ulrika a Andrýsek (skoro 10 měsíců)
Ahoj,
tak ja mam asi divny dite
, protoze taky uz pomalu prestavam kojit a prvni nabidnute um. mleko -Nutrilon HA, ktere vetsine deti nechutna, prijal uplne nadsene. Ted uz jsem zacala davat i jogurty, takze jsme presli na normalni Nutrilon a ten je pro nej vylozena pochoutka. Puvodne jsem planovala jak mu budu do UM mixovat banan apod. , ale neni treba. No hlavne, aby ho to nepreslo
Jana
Ahoj,
nám laktační poradkyně doporučila jednoznačně Bebu, tak jsem se dál nepídila, zkusila, malá bumbala jak o život, tak jsme u ní zůstali.
Dáváme Bebu HA Bifidus (nyní již 2).
E. a Eliška 10m
Jo Eli, dcera ji zkusila a plivala a plivala… doporučení nebo ne, byla jsem ráda že jsem to mohla předat jiným coto baští.
Já malé dávala Hamilon, ale po tom měla tvrdou stoličku. Teď dávám Bebu Bifidus a vše je super a moooc nám chutná. ![]()
Čauvec,
tak my jsme přes Nutrilon i Bebu skončily na Sunaru. A to ještě první měsíc jen s mixovaným banánkem¨, protože malá jedině tak něco vypila................postupe¨m času si na chuť navykla (ale Nutrouč i Bebu dál odmítala) a asi po měsíci mi poprvé vypila „samotný“ Sunar.
Taky ohřívám, Barči Sunar pokojové teploty nechutná. Uchovávat v ledničce se nedoporučuje, ale vzhledem k tomu, že máme doma „nejedlíka“,¨jsou období, kdy jí zkouším dát cca po 20 minutách, jestli si to náhodou nerozmyslela
. Nedalo by se to, takže nouzově jí to (když ji přemlouvám po šesté) za těch 20 min. ohřeju znova (ne6×, ale po 6. už to nevylívám).
Zažívací potíže nemáme. (a dřív taky 20 minut třeba pila, tak tolik bakterií tam snad být nemůže).
Veronika
Ahoj, u nás byl přechod na UM bez problémů, vzala Nutrilon, pak v pohodě přešla ne Bebu Bifidus (ta se mi ale zdá hůř rozpustná než třeba Nutrilon). Co se uchovávání UM týká, tak já dělám vždy 3 flaštičky do lednice, jí po cca 3 1/2 hodinách, takže je mám uchovaný maximálně 12 hodin v chladu. Psali to takhle v knize o matce a dítěti (skladovat v chladu max 24 hodin) a přišlo mi to lepší než pokaždý míchat novou várku. Děláte to taky tak? Jinak určitě ohřívám a co nevypije, tak vyleju. Někde jsem četla, že co nevypijou, tak je potřeba spotřebovat max. do 1 hodiny.
Já jsem toho moc nenakojila, takže moje zkušenosti s UM: po BEBě mi obě děti ublinkávaly, po Sunaru taky. Nejlepší pro nás byl Nutrilon nebo Hamilon. Dala bych si pozor, do některých mlík se přidává cukr, tomu bych se vyhnula.
O vylévání mlíka: taky jsem to dělala a zcela zbytečně vylila do odpadu mnoho stokorun. Náhodně jsem se zmínila před naší dr. a ta mi to rozmluvila. Ano, píše se to na všech obalech mlék, výrobce se tím totiž chrání. Pokud ti dítě mléko nevypije, vůbec nic se mu nestane, pokud mu ho dáš po druhé nebo i po třetí. Pro malé miminko jsem ohřívala mléko tak, že jsem převařenou vodu rozlila do lahviček a až před jídlem přidala mléko. Ohřívala jsem v ohříváčku. Pro větší dítě, když už jsem vodu nepřevařovala, jsem ji jenom ohřála ve varné konvici na teplotu vhodnou k pití (tedy tu, kterou mají moje děti rády).
holky obnovuji téma. jsem těhotná a budu kojit. teď ale právě objednávám v eshopu vybavení pro miminko z lékárny a chci koupit jedno balení um pro novorozence, nebo malé miminko. pro klid v duši, kdyby přišla krize a malý potřeboval pít a já bych byla bez mlíka. jaké je nejlepší ? ![]()
@dada12 píše:
holky obnovuji téma. jsem těhotná a budu kojit. teď ale právě objednávám v eshopu vybavení pro miminko z lékárny a chci koupit jedno balení um pro novorozence, nebo malé miminko. pro klid v duši, kdyby přišla krize a malý potřeboval pít a já bych byla bez mlíka. jaké je nejlepší ?
To ti bohužel nikdo dopředu neřekne, jaké bude vyhovovat tvému dítěti
. většinou je potřeba vyzkoušet více značek, než ti některé sedne. Nebo s nákupem počkej až po porodu, a když budete dokrm potřebovat, uvidíš, co budou dávat v porodnici a pokud vám to bude sedět, koupíš to samé ![]()
@dada12 píše:
holky obnovuji téma. jsem těhotná a budu kojit. teď ale právě objednávám v eshopu vybavení pro miminko z lékárny a chci koupit jedno balení um pro novorozence, nebo malé miminko. pro klid v duši, kdyby přišla krize a malý potřeboval pít a já bych byla bez mlíka. jaké je nejlepší ?
žádné není nejlepší, každému miminku sedne něco jiného. Některé je nenáročné a vezme hned to první co dostane, jiné vyzkouší x druhů, než se někde udělá kompromis a zůstane tam. Už tu před časem tahle diskuze běžela, jestli má smysl kupovat UM dopředu…je plno názorů, ale dost holek se shodlo na tom, že je to úplně zbytečný. V nemocnici nějakou dobu budeš, pokud se ukáže, že máš skutečně problémy s kojením, tak tam budou mimčo přikrmovat nějakým jejich UM (většina porodnic dává Nutrilon nebo Bebu, protože je mají za dobré ceny, ale vůbec to neznamená, že by tato mléka byla nejlepší)…ale když mimču tohle UM bude sedět, tak mu ho taťka koupí než dojedete domů (nebo se pro něj stavíte v lékárně cestou z porodnice). V době, kdy mají UM pomalu už i na pumpách, je zbytečný mít ho doma, jen to potom svádí k tomu sáhnout po něm při sebemenším kojícím problému a nejlepší cesta k tomu, jak skončit na UM je na světě. Je to samozřejmě Tvá věc, já Ti můžu napsat „naše“ nejlepší UM, je to Sunar Nutradefense…ale opakuju-předem bych nekupovala, na to je času dost.
Me moje mudr. doporucovala Nutrilon - pry je nejvic podobne materskemu mleku, ale samozrejme nemusi tvymu miminku sednout. V lekarnach obcas mivaji vzorky UM, tak se zkus poptat. Jinak jestli budes klidnejsi, kdyz budes mit doma pro vsechny pripady UM, tak bych ho klido koupila. Max ho nevyuzijes…
holky díky, jde o to, že u prvního syna jsem šla z porodky v poho, ale po týdnu jsem měla zánět v prsu a na dva dny přišla o mlíko. protože můj bývalý byl debil, v horečkách jsem letěla do lékárny a kupovala myslím bebu, ale syn se celý osypal a měl hrozný průjem, tak jsme skončili v nemocnici. takže veselo. teď už debila nemám a věřím, že mlíčko by bylo doma během pár minut. ![]()
díky za tipy. ![]()