Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky maminy,
manžel přinesl domů naštěstí ne pravou chřipku, ale nějakou virózu - ale stejně nic hezkého. Po pár dnech to dnes přepadlo i mě - rýma, kašel, bolí mě celé tělo. Naštěstí nemám zatím teplotu. Holčičce je 5 měsíců, plně kojíme, zatím je v pohodě, ale bojím se, aby to taky nechytila. Máte nějaké zkušnosti s léčením - co se smí brát při kojení a hlavně - podařilo se vám nějak uchránit miminka před nákazou? A kojíte s teplotou?
Zatím piju zázvorový čaj a beru Homeogene 9 na krk, doporučili mi ho v lékárně.
Předem děkuju za rady a všem přeju hodně zdraví!!!
Kačka
Kačko,
samozřejmě, že kvůli nachlazení nebo chřipce, teplotě kojení nepřerušuj. Kojila jsem 18měsíců a tak jsem zažila pár nachlazení, které ale byly jak u mě tak u mimi mnohem mírnější a rychlejší než obvykle. Chce to hodně tekutin, homeopatika neublíží a případně paralen. Musím říct, že většinou ani moje plně kojená holčina nic nechytla, horší to bylo až když jsem začala přikrmovat.
Ahoj,
urcite koj dal, protoze takto dodavas prirozene protilatky, ktere se ti ted pri te viroze tvori, takze vlastne holcicku chranis. Ja jsem mela virozu i s teplotou asi trikrat a ani jednou syn ode mne nic nechytil. Manzel ten byl nemocny asi petkrat a ani od nej, i kdyz jsem je nijak zvlast neizolovala, nic nechytil. Dokonce je i zbytecne pouzivat nejake rousky a snazit se nedychat atd.
Jedina vyjimka je, ze bys mela opar, to sice taky je dobre , co nejvic kojit, ale musis se u toho chranit rousku, mit si ruce a davat pozor, abys malou opravdu nenakazila. Ahoj Jana
Ahoj holky, nemáte některá radu, jak se vypořádat s pořádným nachlazením při kojení?? Teploty už mi ustoupily, ale pořád se mě drží šílená rýma a jsem celkově celá zahleněná. Vždycky jsem na tohle brala ACC Long a krásně mi to rozpouštělo hleny, ale teď nevím, jak se s tím vypořádat. Piju hodně čaje s medem, dělala jsem si česnečku, šťávu z cibule, ale nemůžu se toho zbavit ![]()
@zrzana2 já právě vůbec nekašlu. na kašle jsem nikdy netrpěla, všechno mi to šlo nosem. Teď se mi to teda drží ![]()
Ahoj maminky, obnovuji diskuzi, bohužel na mě vlezla nějaká chřipka
kojím. Máme tady krom paralenu, ještě acc long rozpustné tabletky, nevíte, mohu si to vzít, i když kojím? Opravdu mě hrozně bolí v krku až jakoby na plicích, kašel hrozný, skoro nemluvím.. díky za info ![]()
@LenďuleB Nasla jsem v jedne diskuzi toto:
paralen je fajn v tom, že nemá nežádoucí účinky na žaludek, ale zase na druhou stranu je hepatotoxický. Obzvláště, když se během léčby požije alkohol, tak játra dostávají zabrat (paralen se v těle odbourává přes benzochinon, který je hepatotoxický. Když je ovšem dostatek glutathionu, tak se odbourává přes neškodný acetylcystein, nicméně alkohol právě vyčerpává glutathion. Proto je také někdy častá kombinace paralen + ACC - acetylcystein působí proti vlhkému kašli a navíc zmenšuje hepatotoxické působení paracetamolu).
Další věc je, že paracetamol narozdíl od ibuprofenu, acetylsalicylky (aspirin aj.).. atd není antiflogistický, tzn. nemá protizánětlivé účinky.
Acetylcystein je prave ta latka, kterou obsahuje ACC long. Takze bych mozna nakojila a hned si vzala jeden. Ona se cast odboura, nez budes znova kojit. Porad lepsi, nez se kaslem udavit.
@LenďuleB určitě si udělej priessnitzův obklad, taky bys mohla cibulový sirup a asi i zázvorový čaj.
Odborníci radí, že by maminky měly pokračovat v kojení i v případě nachlazení či chřipky. „Dítě už totiž bylo vystaveno viru předtím, než se u matky objevily příznaky onemocnění. Pokračování v kojení může pomoci omezit závažnost příznaků kojence,“ radí lékařka Anna Mydlilová. Matka by měla kojit i v případě, pokud bude užívat tzv. antivirotika.
Odkaz http://www.zenyprozeny.cz/…ed-chripkou/
A ještě: Velká většina léků ve volném prodeji i léků na lékařský předpis je s kojením slučitelná i přesto, že malé množství léku může přecházet do mateřského mléka. Většina lékařských autorit se shoduje na tom, že přednosti kojení zdaleka převažují nad případným nebezpečím léku pro dítě.
Odkaz http://www.rodina.cz/LLL/nemoc.html
Paralen podle mě nevadí.
Řešila jsem to nedávno a podle pediatra neuškodí kapky tussin na kašel a paralen. ACC long nepřipadá v úvahu pri kojení. Malá to chytla taky, ale spíš od syna. Měla to přede mnou a dostala jen pamycon kapky do nosu.
@LenďuleB Já jsem brala při angíně Paralen a na bolest v krku Bioparox, k tomu ještě ATB. Konzultovala jsem to se synovou dětskou dr. i se svým praktikem a oba potvrdili, že Paralen i Bioparox při kojení lze. ACC long bohužel nevím.