Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všichni,
potřebovala bych poradit. Od 1. roku chci našemu malému začít dávat místo pokračovacího kozí mléko. Máme doma kozu a taky jsem o tom mléce četla jak je úžasně zdravé a že se dává dokonce dětem když jsou alergické na kravské. Máte s tím někdo zkušenosti? Co si o tom myslíte? Díky Lilu
Ahoj,
opravdu je možné dávat dítku kozí mléko když je alergické na kravské?
Prckovi mléko lékařka zakázala před dvěma měsíci kvůli astma a je fakt, že za celou dobu co ho nepije(a nejí mléčné výrobky) je naprosto v pořádku, tak se trápíme ze sójovým. Docela bych uvítala zněnu, takže pokud bych mohla koupit jiné než to sójové bylo by to super.
Pište prosím své zkušenosti.
Masi
Ahoj holky, ztratila jsem mléko, když byly synovi 2 měsíce. Od této doby jsem mu dávala jen kozí mléko(syrové a čerstvé)nepřevařovala jsem. Koza byla pravidelně kontrolována veterinářem. Syn nikdy nemarodil a tohle mléko pil ještě v 5 ti letech. Já sama ho nemusím, ale byl na něj zvyklý. Bohužel asi rok po té, kdy jsme přestali mít přístup k čerstvému kozímu mléku a nahradili ho kravským,pasterovaným, začalo se u něj projevovat astma.Doktor nám tehdy kozí mléko vysloveně doporučil, jako náhražku doporučoval sojové mléko.Koza je prý jediné zvíře, které neonemocní rakovinou.Takže mohu jen doporučit. Složením se hodně podobá mateřskému mléku.
Ahoj,
taky mám doma kozu a trošku jsem pátrala. Děti by měly až do jednoho roku (ale podle jiných názorů až do tří let) věku pít mléko pokračovací, jakékoliv neupravené mléko, i kozí a sojové, pro ně není zrovna vhodné. Alergici by měli pít pokračovací mléka s naštěpenou bílkovinou označená HA.
I kozí mléko obsahuje cizí bílkovinu, na kterou mohou děti reagovat alergicky. Dokonce podle studijí až 70% alergiků na mléko kravské reaguje i na mléko kozí. I když praxe prý těmto výsledkům neodpovídá a děti kozí mléko snášejí opravdu lépe.
Osobně ještě kojím (Anežce je 9měsíců) a pokud to půjde, ještě nějakou dobu kojit chci. Asi budu kozí mléko přidávat nejdřív kolem druhého roku.
Pokud najdu nějaké nové info, dám vědět.
Veronika a Anežka
P.S.jakou máte kozu?
Masi-na trhu je este ovsenne a ryzove mleko. Tak ako nahrazka toho sojoveho by to mozno aj mohlo byt
nie? Len taky tip
kedze si pisala ze uz mate uz mate toho sojoveho mlieka dost a chcela by si ho nahradit.
Tak teď akorát čtu knížku Výživa malých dětí a tady píšou, že kozí mléko se podobá kravskému. Má vyšší obsah bílkovin než kravské a více vitamínu A a C. Nemusí se ředit, ale také u tohoto mléka stejně i u sojového dochází ke vzniku přecitlivělosti a k alergické reakci na jeho bílkovinu, nesnášíli dítě bílkovinu kravského mléka. Při dlouhodobé výživě kozím mlékem může být dítě chudokrevné.Lenka ![]()
Kozí mléko nebrat!!! Pro dítě není vhodné pro vysoký obsah proteinu, který jejich ledviny nezpracují. Pokud mu to nic nedělá, a je to vaše čistá koza, no já bych to neriskla, ale budiž. Od cizí kozy nikdy. Moje dcera nechce ani sušené, ani jiné, jen moje, tak si nevybereš ![]()
Ahoj,
on bude největší kámen úrazu v kvalitě a složení krmení té dotyčné kozičky. Pokud bydlíte v čisté oblasti, pak je v létě asi OK, ale co v zimě? Kozí mléko má významně více tuku než kravské, tím se blíží mléku lidskému, ovšem má i více bílkovin včetně nevhodného kaseinu a stejný obsah laktózy, tudíž má více energie (což lze vyřešit ředením kojeneckou vodou). Kasein je především těžce stravitelný. Co se týče alergizace, každý tvrdí něco jiného. Někdo kozí mléko vysloveně doporučuje alergikům, někdo tvrdí, že je na něj ještě více reakcí než na kravské. Osobně jsem pro pokračovací výživu až do 3 let. Pokud bys k tomu měla chuť a čas, ideálním řešením by byla výroba vlastního kozího jogurtu, který by byl pro malé dítě dobře stravitelný. Ještě je otázka, co prcek řekne té charakteristické kozí chuti a vůni.
Zuzana s Pepinem od Letních miminek
Ahoj!
Tohle je opravdu zajímavé téma. Sama nevím na kterou stranu se v současnosti jednoznačně přiklonit. Před 13 lety jsem právě touhle dobou řešila problém - silný atopický ekzém u mé 7-8 měsíční dcery, který měla cca od 6 týdnů, ale od 6 měsíce jsem už neměla MM a dostala tedy Sunar. To zhoršení ekzému bylo opravdu dramatické, takže jsem zkoušela kdeco, dokonce úplné vynechání mléka, ale to nešlo, HA mléka nebyla… Teprve když jsme zkusili kozí mléko, velice rychle se její pokožka zlepšovala, takže jsem jí ho dávala prostě místo UM asi do 2 let, pak už jen zakysané mléčné výrobky a sýry /ty už tedy kravské/. Prostě kozí mléko nám tehdy hodně pomohlo. Kozu jsme neměli, kupovali jsme francouzské krabicové kozí mléko v Country Life za drahý peníz, později bylo i lahvované čerstvé v Delvitě, ale ty časy už jsou pryč…
Dneska mám 7 měsíční Báru a kojím. Kdybych už neměla MM, dala bych dnes asi spíš ten Nutrilon HA. Ohledně alergií a jejich prevence jsou už dneska možnosti podstatně větší.
Tak to jenom jako má osobní zkušenost s kozím mlékem.
Kimmi
Ahoj holky, mimochodem dite s alergii na bilkovinu kravskeho mleka si muze vypestovat i alergii na kozi mleko, ale varuje se prave i pred sojovym mlekem.
ahojky,
máme taky v rodině kozu
a nechávali jsme si dělat rozbor kvůli mimčům v rodině na hygieně. takový důkladný rozbor stojí asi 600,–, ale hlavně nám řekli, že se složení mléka hrozně mění a kdybychom chtěli mléko podávat malým dětem do tří let, tak by se rozbor musel dělat de facto furt, protože záleží hodně na tom, co kde kozička sežere a pokud chodí pravidelně ven na pastvu, jako že ta naše jo
, tak nevíte, co kde oňufala nebo ochutnala a pak by ty rozbory stály docela hodně peněz.
ohledně alergií se dostupné názory bohužel dost různí ![]()
Holky,
díky za rady,naše koza je sice čistotná a žere trávu (teda přes zimu ne),ale mám pocit, že je to s tím kozím mlíkem stejný jak s kravským.
@CokeLady bílí jogurt může dítě od 6 měsíců a kozí mléko by mělo být pro dítě ještě vhodnější než kravské, tak si myslím, že z kozího bude ještě lepší.
Ale ten receptat na domácí pribináček, tak to hledím. Kde jsi k tomu receptu přišla??? Já teda neznám recept na domácí pribináček, ale řekla bych, že se dělá ze smetany a tvarohu.
Jinak z mléčných výrobků nám doktorka řekla jen bílý jogurt a jiné prý do roka nedávat ani pribináčky.