Kdy lze mluvit o sezení?

852
11.5.14 19:10

Kdy lze mluvit o sezení?

Ahoj, kdy můžu říct že dítě sedí? Malá spíš klečí bych řekla jakby překážkový sed ale na obě strany. Jde mi hlavně o to jestli jí už můžu dát do židličky a sedící autosedačky…

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jedna blondýna
11.5.14 19:15

@Klarindas Tak, když zvládne sedět sama v pohodě, tak v tom nevidim problém.

• Citovat
  • Upravit
zrzana2
11.5.14 19:15

Do zidlicky bych dala. Se sedící autosedackou bych nespechala. Tam je potřeba opravdu pevný sed

• Citovat
  • Upravit
2997
11.5.14 19:16

To by taky zajimalo :think: nam dite kleci, stoji, po ctyrech a misto sedu pololezi na boku jak nahej model :think: do polohovaci zidllicky uz ho teda davam na jidlo delsi dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.5.14 19:16

O židličky i do kočárku v polosedu bych dala, sedačku bych zatím nechala vajco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
11.5.14 19:22

Židlička v pohodě i posazování, ale do autosedačky 9-18 kg bych nechvátala, minimální hranice je 9 měsíců a opravdu pevný sed a určitě bych vydržela v protisměru alespoň do roka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.5.14 19:29

S autosedačkou bych taky nechvátala, stačí video, co udělá tělíčko při nárazu, a hned je jasné, že udržet je co nejdéle ve vajíčku je proti směru je to nejlepší, co se dá udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
11.5.14 19:30

Jestli klečí, tak se jedná zřejmě o sed na patách nebo mezi patami, překážkový sed je s jednou nohou vzad a s jednou vpřed… šikmý sed je nejideálnější, nicméně obojí už sed je, většinou je to předstupeň toho ideálního šikmého, mimča si tak sedají, protože ještě nemají úplně zpevněné břišní svaly a jsou v nich stabilnější. Do kočáru nebo židle bych už klidně posadila, do autosedačky bych ještě počkala, tam je fakt důležité, aby ten sed byl pevný a stabilní a pokud jí pořád vajco je, tak bych nikam nespěchala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
11.5.14 19:36

Pokud sedí na patičkách nebo překážkový sed, tak už sedí a může se posazovat. A mně na rehabilitaci dokonce řekla, že pokud vidím, že sedí na patičkách a hraje si, tak jí mám posadit buď do židličky nebo na zem, ale s nohama dopředu. Protože ten sed na patách není úplně ideální. U Adélky jsem to dělala a už sama sedí pěkně s nohama dopředu a rovnými zády. U Simonky mi to bohužel nikdo neřekl a teď má trochu problém, aby v sedě na zemi s nohama dopředu udržela rovná záda a musí zase cvičit.
Do autosedačky bych nespěchala. Čím později bude jezdit po směru, tím lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
11.5.14 20:25

Nevíte, proč není sed na patách ideální? Synáček si sedl normálně až ve 14m, do té doby seděl jen na patách nebo jedna noha pod sebou, druhá natažená..

• Citovat
  • Upravit
4156
11.5.14 22:05

@lizzy sedí na patách, protože je to pro ně lehčí. Lépe udrží stabilitu. Z počátku je to normální - pokud začnou sedět, tak většinou nejdřív takto, potom překážkový sed a nakonec klasický. U některých dětí může být problém, že když takto sedí dlouho, tak si na to zvyknou a sedí tak pořád. Starší ani pořádně neumí sedět klasicky - má potom záda trochu dokulata a má z toho i lehce zkrácené vazy na nohou. Můžou z toho být prý i nohy do X. Naštěstí starší dcera není ten typ, že by toho hodně naseděla, tak nemá ty problémy tak výrazné. Pokud by tak ale dítě sedělo pořád, tak je to špatně. Ono je to i známka, že dítě nemá dostatečně posílené svaly. Kdybych nechodila s mladší na rehabilitace a netahala s sebou i starší, tak by mě to ani nenapadlo, že to je špatně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
11.5.14 22:25

@Lizzi Sed na patách nevadí, pokud dítě má špičky vtočené dovnitř. Což kolikrát nebývá a děti je mají přesně naopak - špičky vytočené ven, pak jsou z toho problémy s nožkama. Starší kluk si do šikmého sedu nesedal nikdy, seděl jen mezi patama (v 9m.) většinou se špičkama ven nebo v překážkovém… dneska má valgózní postavení v kolenou (nohy do X) a zborcenou klenbu. Mladší v začátku taky tak seděl, nicméně sedával se špičkama dovnitř (v 7m.), pak přešel přes překážkový k šikmému (v 8m.). A jak už zaznělo, tak je to známka toho, že dítě nemá dostatečně naposilované svaly a je vhodné ho motivovat co nejvíce k lezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
12.5.14 15:04

@Fima to s těmi špičkami jsem nevěděla. Simonka samozřejmě seděla se špičkama ven. Naštěstí je opravdu neposeda a nohy do x nemá. Zborcenou klenbu také ne, ale musí raději cvičit, aby k tomu nedošlo… Protože ona tak sedí pořád :zed: Musím ji opravovat, ale pořád za zadkem jí být nemůžu. Opravdu mě štve, že mi to nikdo neřekl, dala bych si na to pozor. A to jsem s ní chodila na rehabku, jenže tam ona neposeděla, pořád lezla nebo se stavěla a mě nenapadlo, že to vadí :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
12.5.14 15:09

@Fima díky za vysvětlení :-)

• Citovat
  • Upravit
4156
12.5.14 15:10

Ještě dodám, že lezení u starší nepomohlo. Ona opravdu nikdy moc neposeděla a lezla docela dlouho, nějakých 5 měsíců, než začala chodit. U nás to byl opravdu ten zvyk, že si tak zvykla sedět, bylo jí to pohodlné. U klasického sedu by musela zapojit svaly… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí