Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, co myslíte, kdy by mělo dítě umět psát čísla, nebo se třeba podepsat? (i třeba nějakou zkratkou jména). Náš skoro šestiletý umí sčítat i odčítat cca do dvaceti, ale neumí napsat čísla.. I když má vzor, píše je obráceně, nebo úplně jinak, začíná psát zespodu, místo odshora, i když mu to vysvětlujeme… Mám to řešit, nebo ho to prostě naučí ve škole?
@spiritt Podepsat ano, ale pokud mu to nejde, proč do něj hustit předčasně. Navíc u školáka, pokud bude psát podivně, bude nejspíš poslán do ppp a tam zjistí, zda nemá nějakou vadu. Můj syn píše pětku tak, že začíná od té čárky a jede jedním tahem. Já udělám nejdřív pětku a pak dopíšu tu čárku. Víš, že doted nevím, co je vlastně správně? ![]()
@boball píše:čárka se dopisuje naposled. Už jsem viděla psát pětku zespod, v životě by se mi to tak nepovedlo
@spiritt Podepsat ano, ale pokud mu to nejde, proč do něj hustit předčasně. Navíc u školáka, pokud bude psát podivně, bude nejspíš poslán do ppp a tam zjistí, zda nemá nějakou vadu. Můj syn píše pětku tak, že začíná od té čárky a jede jedním tahem. Já udělám nejdřív pětku a pak dopíšu tu čárku. Víš, že doted nevím, co je vlastně správně?
@spiritt čísla i písmena se učí v první třídě, takže bych ho rozhodně neučila, pokud se to nenaučil sám.
Sčítat a odčítat do dvaceti, stejně jako psát čísla, se děti učí v první třídě. Ano, dost jich to už v té fázi umí. Ale ani u jednoho ze zápisů, kde mé dítě bylo, po něm nic takového nepožadovali.
@vokishka píše: čárka se dopisuje naposled. Už jsem viděla psát pětku zespod, v životě by se mi to tak nepovedlo.
Víš, čím argumentoval můj syn? Že když to píše najednou má pětku pěknou, ale jak se tam snaží dopisovat tu čárku, nikdy se tak šikovně netrefí. Zespoda taky zajímavé, bůh ví, kolik lidí takhle funguje ![]()
@boball Vali 5 píše taky bez přerušení. Já vždy koukám co píše ![]()
@Markéta80 Asi nová doba
Já mu to nejdřív chtěla zarazit, ale pak jsem si řekla, na co, když mu to tak vyhovuje.
@spiritt podepsat ano, počítat do deseti, zbytek počítání, psaní čísel, nebo psaní už je navíc…
Pamatuju kolegu z práce, ten psal všechny čísla úplně divně… 1,5, 4, 2, 7, 6 a 3, 9 dokonce i S zezdola…
@boball Taky pisu petku s doplnenim carky. Tvuj syn ji ma napsanou urcite rychleji, kdyz je to jednim tahem.
Nekde jsem videla test „osobnosti“ podle toho, jak clovek pise osmicku. Tu pise taky kazdy jinak, i kdyz ve skole se urcite uci jen ten jeden spravny zpusob.
@spiritt píše:
Ahoj, co myslíte, kdy by mělo dítě umět psát čísla, nebo se třeba podepsat? (i třeba nějakou zkratkou jména). Náš skoro šestiletý umí sčítat i odčítat cca do dvaceti, ale neumí napsat čísla.. I když má vzor, píše je obráceně, nebo úplně jinak, začíná psát zespodu, místo odshora, i když mu to vysvětlujeme… Mám to řešit, nebo ho to prostě naučí ve škole?
Tohle dělala neteř, psala otočený písmenka i číslice. Byli kvůli tomu v PPP diagnostikovali ji dislexii, nebo disgrafii, teď nevím. Neváhala bych ji navstivit.
Samozřejmě to nemusí být váš případ ![]()
Systém psaní čísel i písma se docela podcenuje, ale je fakt, že lidi fungují i tak. Jinak dcera se uměla podepsat nástupem do školky, jméno. Uměla všechny čísla a celou abecedu, uměla to nejen poznat, ale i napsat, jenže ona mě do zemdlení od jejich 2,5 let tahala po parkovišti a pořád se ptala na SPZ. S nástupem do školy neuměla číst, ani psát, ani počítat. Druhá dcera v jejím věku tohle vůbec neřeší a ani to neumí.
@malákráličice píše:
@boball Taky pisu petku s doplnenim carky. Tvuj syn ji ma napsanou urcite rychleji, kdyz je to jednim tahem.Nekde jsem videla test „osobnosti“ podle toho, jak clovek pise osmicku. Tu pise taky kazdy jinak, i kdyz ve skole se urcite uci jen ten jeden spravny zpusob.
No, ono je otázkou, co je ten jeden správný způsob
mě učili dva a u obou se tvářili, že jedině tak.
Necetla jsem vsechny komentare, ale pokud na to dite neprijde samo pred 1.tridou, urcite ho neucit napred. 1)by si to mohl zafixovat chybne, treba to psani „spatnym“ smerem 2)se bude ve skole nudit a bude vznikat diky nude problem s udrzenim pozornosti