Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
no to by mě taky zajímalo.
Liborkovi bude 5 a smrkat neumí. Hned je mu z toho na zvracení ![]()
Už se hrozím podzimu a zimy a rým s tím spojených ![]()
no Emca uz to v zime umela, tj cca ve 2 letech, ale ted ji to nejde, hrozne se vzteka a vtahuje dovnitr, takze neprijemne zjisteni, da se to i zapomenout ![]()
Ale nektere deti to umi mnohem driv, proste kdyz je ryma, treba od roka bych to klidne zkousela - manzel ucil Emcu srmkat do teply vody, nebo frkat jako kralicek, jedna maminka na emimi nedavno radila - ale to asi u tech starsich - frknout jako kdyz chces svicku sfouknout nosem…
u nas pomohlo nazorne ukazovat… pochopil nekdy v zime a ted smrka bez problemu, ale samo ze kapesnik mu zatim musim drzet a hlidat ho, sam si nerekne, ze ma nudli. ale to s tou vodou neni spatny napad, zkouset delat bubliny nosem…to by mohlo zabrat.
Tak malá uměla smrkat asi v roku a půl, říkali jsme tomu foukání nosem, a foukni jak slon a nějak se to naučila. Důležité je, aby dítko vědělo, že musí mít zavřenou pusinku.
Tak u nás to naštěstí nebyl problém uměla to hooodně brzy někdy před jedním rokem, nemusela jsem jí to učit…jsem alergik, tak mě viděla často smrkat a tím pádem to napodobovala. Nechtěla smrkat do kapesníku, chtěla smrkat jen tak navolno a já ji to nezakazovala, dokonce jsem u toho dělala blbinky abych jí tím ještě vyprovokovala, že to opakovala hodněkrát po sobě a pak když měla rýmu, tak se takhle vždycky dokonale vysmrkala, teď už smrká do kapesníku a nechce mě nechat jí utřít nos, že to udělá sama, to pak ale vypadá
![]()
Doktor na ušním říkal, že kolem roku a půl je to vhodné a proveditelné,aby dítko umělo smrkat. Určitě to naučit dřív, než půjde do školky.
Učit určitě napodobováním. U nás nebyl problém, protože tatínek bohužel smrká a troubí pořád, takže oba kluci kolem roku ukázkově smrkali …
Martina
Tak náš malý to taky začal zkoušet po tom roce a půl a nejvíc pomohlo, že to viděl u starší sestřičky. Byli nemocní oba. Myslím, že dítko musí mít rýmu, aby poznalo, že to smrkání k něčemu je. Aspoň u nás to tak bylo. Taky to do další virózy zapoměl, ale s každou další rýmou se pak „chytal“ rychleji. Taky pomohlo smrkat poté, co jsme stříkli do nosíku Sterimar nebo Vincentku, prostě toho bylo v nosíku víc, co šlo vysmrkat. Jsem ráda, že už to máme za sebou
.
Sestře se to podařilo naučit holky kolem roka, ale přijde mi, že v tomhle věku je to částečně věc náhody, jestli dítě přijde na ten „grif“ - dávala jim kapesník na nos a říkala, že mají fouknout, „udělat smrk“, ukazovala. Já si starší nepamatuju, ale bylo to později. Když se to pak kolem 3 let pokoušela sabotovat, manžel na ni uhodil po zlém (trpěla na uši, takže to byla otázka nočních jízd na ušní pohotovost, píchání a podobných radostí) a pomohlo to, od té doby smrkala pořádně. Mladší to bojkotovala téměř do 3 let, kdy jsme si ji po:,–(ili na kolena a odmítli propustit, dokud se nevysmrká - vysmrkala. Ona se tedy ještě v tomhle věku nechala neproblematicky a dobrovolně odsávat, takže jsme to dřív neřešili. U starších dětí je to myslím spíš věc jejich odmítání, než že by to nezvládli technicky.
Eva
My jsme také neměli se smrkáním problém.Docela rychle to malá pochopila.Vždycky děláme buď slona nebo ježka.tím to teda funguje,nedávno měla rýmu a bez problémů smrkala,samozřejmě kapesník jí ještě musím držet.
Potřebuju to naučit devítiměsíční dítě, protože to odsávání, to je očistec.
![]()
@Pincenza píše:
Potřebuju to naučit devítiměsíční dítě, protože to odsávání, to je očistec.![]()
Hodne stesti
![]()
Naše malá se to naučila asi v roce a půl. Řekla jsem, ať foukne a podařilo se
Měla rýmu a u odsávání jsme právě trpěly obě a tak se bránila, že stejně jí nešlo pořádně odsát.
Maminky zajímalo by mě, kdy naučit prcky smrkat a jak? Děkuji Jana