Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vám všem,
chtěla jsem se tak ze zajímavosti popta, těch, kteří už mají více dětí a mají tak zkušenosti - kdy je příhodná doba k tomu, začít myslet na další mimi ? Resp. jak to chodí když jsou děti od sebe dva roky či čtyři ?
Co jsem četla, tak vše má své výhody a nevýhody. Díky za vaše názory a rady a porady ![]()
Užívám si prcka (7m) a určitě chci další mimi, ale zatím vůůůůbec nemám představu, že bych na další mimčo měla čas ![]()
Ahoj. Tak já o druhém dítěti začala uvažovat, když byly Anežce dva. Dřív jsem si to nedovedla představit (Anežka byla uplakané a velmi nespavé miminko). Příroda rozhodla, že ideální věkový odstup je 4 roky a musím říct, že to má velké plusy - když mi končil rodičák se starší dcerou, nastoupila jsem do práce a díky tomu mi Anežku vzali do školky. To beru v dnešní době jako velké štěstí, páč Anežka bez školky by byla podle mě dost nešťastná a u nás je to se školkama tak, že podobně starého chlapečka nevzali k nám do školky ani v téměř 5 letech, protože jeho maminka je doma s mladším sourozencem. Co se týká vztahu holek mezi sebou, to se teprve uvidí, ale mám radost, když je už teď vidím si spolu hrát. Řekla bych, že si spolu (ZATÍM, to si samozřejmě uvědomuju) vyhrají víc než třeba sourozenci mé kamarádky, kteří mají mnohem menší věkový rozdíl. Tohle bych řekla, že je hlavně o povaze obou dětí víc, než o věkovém rozdílu mezi nimi.
tak my plánujeme druhé dítko až Míše budou tři takže se pomalu začínáme snžit, ale jelikož byla Míša neustále nespokojená, nelíbilo se ji nic, budí se v noci ještě ted na dvou letech jsem za to ráda, že je zatím sama.. kdy se zadaří nevíme až to příjde, tak to příjde
No to by mě také zajímalo
, mám 3 měs. škvrně ale chci taky sourozence pro něj. Nechci jedináčka. Asi bych je chtěla mít blíž u sebe tak ty 2-3 roky. Ale nevím,… Jaký s tím máte zkušenosti? Taky je u mě pravděpodobnost dvojčat, (genetika) tak kdyby to byly podruhé dvojčata a k tomu ještě malého,asi bych si pěkně naložila
, ale já jsem s mým bráchou o 5 let, a příde mi to už docela hodně. ![]()
Je fakt, že je to asi hodně o té povaze a možná i trochu o pohlaví děcek. My jsme se ségrou o 4,5roku. Byly tam krizovky, hlavně když byla v pubertě jen jedna z nás. Pak si to ale krásně sedlo a ségra je pro mě nejlepší kamarádka. Na děti nepospíchala a tak se teď poštěstilo, že byť je tak starší, tak máme děti jen týden od sebe
což je vážně prča ![]()
syselik píše:
Je fakt, že je to asi hodně o té povaze a možná i trochu o pohlaví děcek. My jsme se ségrou o 4,5roku. Byly tam krizovky, hlavně když byla v pubertě jen jedna z nás. Pak si to ale krásně sedlo a ségra je pro mě nejlepší kamarádka. Na děti nepospíchala a tak se teď poštěstilo, že byť je tak starší, tak máme děti jen týden od sebecož je vážně prča
Já někde četla, že ideální věkový rozdíl dětí stejného pohlaví jsou 4 roky, opačného pohlaví 2 roky. Mám sestru o necelé 4 roky mladší a bráchu o 1,5 roku staršího a rozhodně si s bráchou rozumím víc - ale jako ideál mi to taky nepřijde. Ale jsem přesvědčená, že je to hlavně tím, že ségra je můj pravý opak - jsme každá úplně jiná. Nerozuměly jsme si jako malé a nerozumíme si dodnes
.
Proto si myslím, že víc než věkový rozdíl či pohlaví sourozenců jsou důležitější jejich povahy. A to naplánovat nejde zcela jistě. ![]()
S přítelem jsme byli za jedno,že chceme první dvě děti krátce za sebou, nejlépe rok a půl a vychází nám to ![]()
Vím, že ten první rok bude záhul, ale pak bude lépe a lépe
já myslím že ty 3 roky je ideální rozdíl, já sama budu mít děti o 2 roky od sebe a už ted je to pro mě docela boj, říkám si že jsem mohla ještě rok počkat, až se to druhé narodí málá ještě nebude tolik samostatná jako kdyby jí bylo o rok víc, sice se jí snažím ted připravovat, aby zvládala některé věci sama, v létě zkusíme odplenkovat, ale připravuju se že to bude záhul:-)
Druhé dítě se nám narodí v srpnu, nejspíš na 4 narozeniny prvního dítka. Asi se budou zpočátku trochu míjet, ale nelituju toho.
Prvního jsme si pořádně užili, teď už se sám nají, obleče, používá koupelnu a záchod, je prostě skoro samostaná jednotka a budeme mít víc času na druhé robě.
Sám mám od bratra 4 roky s docela jsem si rozuměli, i když mě jako staršího on občas iritoval a vytáčel ![]()
Ahoj,
ideální věkový rozdíl neexistuje
Každé má své pro a proti a většina z nás si bude asi pochvalovat to, co má doma ![]()
Máme děti vě věkových rozdílech 19, 15, 17, 20 a 12 měsíců.
Ty dvě děti blíž k sobě jsou náročné, co si budeme nalhávat, ale je fakt, že si spolu pak hodně vyhrajou
Na druhou stranu věkový rozdíl např. 3 roky má taky cosi do sebe, tříleťák už je celkem samostatná jednotka ![]()
Jinak je pěkné plánovat, ale ono to občas až tak ťip ťop naplánovat nejde ![]()
My jsme chtěli děti přibližně dva roky od sebe, no a vyšlo nám to 100%-ně ![]()
Určitě byly i náročné chvíle, hlavně dvouleťákovi s obdobím vzdoru moc nejde vysvětlit, že musí být na mimi opatrný, tak jsme zpočátku museli hodně hlídat, ale rozhodně toho nelituju
Myslím, že kluci začali být velmi brzy parťáci a vyhrají si ![]()
Mě by spíš zajímalo jak je to s přechodem rodičáku na mateřskou.Malej je v lednu a druhý bych chtěla někdy jaro-léto pokud se zadaří.Ale nevím jak je to s přechodem-když se malé narodí a jemu budou 3,5 tak mě v lednu skončí rodičák a než nastoupím na mateřskou tak do práce asi těžko půjdu ptž bych asi dostala výpověď když bych šla třeba za měsíc dva znovu na mateřskou tak co by tam se mnou dělali a nebo by to muselo být o rok dřív a to mě příjde ještě brzy.
Máte to některá tak?Jak jste to řešili těch pár měsíců?Napsal vám třeba dr neschopenku?
Tak já osobně jsem je chtěla co nejdřív po sobě,aby byli třeba po roce,což nechtěl přítel ,takže nakonec jsou kluci od sebe 2 a půl roku, nestěžuju si,mají se rádi,starší si i s mladším pohraje,povídá mu i spolu už začínají blbnout ![]()
Já jsem vždycky chtěla věkový rozdíl mezi dětmi 2 roky. Hlavně kvůli tomu, aby měli k sobě blízko a vyhráli si.
No nepovedlo se, neměli bychom pro dvě děti zázemí.
Dneska mě to docela mrzí, říkám si, že bychom to snad nějak udělali. ![]()
I když na druhou stranu, k našemu vzteklému dvouleťákovi mít čerstvé miminko by byl fakt záhul. Jak už tu někdo psal, opravdu nemá rozum z toho, že se do miminka nestrká, nehází se k němu do postýlky auta apod.
Navíc ještě není odplenkovaný.
Takže doufáme, že budeme mít rozdíl mezi dětmi +- 3 roky, pokud se zadaří. Snad se malej do tý doby trochu zklidní a dokáže se zabavit alespoň na chvíli sám, navíc v tomto celkem spoléhám i na školku ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.