Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj,poradíte kdy malýmu koupit první botky,když si začne stoupat,chodit kolem nábytku nebo až začne chodit sám?
Určitě až bude chodit sám, já je na doma asi nebudu kupovat vůbec, koupím je až začne chodit i po venku. Když si dítě stoupá tak je dobré aby mělo bosou nohu, navíc v té době povětšinu času leze a to se v botách moc dobře nedělá nehledě na to že se pak mění postavení nohy a prohýbá se páteř.
My jsme pořizovali první bačkůrky, když začal obcházet kolem nábytku. Na doporučení dr - říkal dávat cca na pět minut, aby si na botky zvykl. Některé děti je zpočátku odmítají. Nejsem příznivcem lítání po bytě jen v ponožkách, takže natrvalo botky dostal, když se začal pouštět nábytku a chodit sám ![]()
Tak doporučením dr. bych se v tomto případě moc neřídila, protože dr. ti řekne boty dát a fyzioterapeut ti řekne boty v žádném případě nedávat, takže je to stejně na uvážení každého ![]()
Mufina píše:
Tak doporučením dr. bych se v tomto případě moc neřídila, protože dr. ti řekne boty dát a fyzioterapeut ti řekne boty v žádném případě nedávat, takže je to stejně na uvážení každého
Mufi, já se doporučeními svého dr. řídím, jelikož mu věřím
Pět minut dvakrát denně ničemu a nikomu neublíží. Zakladatelka se beztak musí rozhodnout sama ![]()
Madi, já zas věřím svojí, teda spíš Málinčině fyzioterapeutce
Já si spíš nedovedu představit to dávání na 5 minut když se staví, protože kdybych jí obula boty, tak si určitě zrovna stoupat nebude a těžko ji k tomu donutím ![]()
Mufina píše:
Madi, já zas věřím svojí, teda spíš Málinčině fyzioterapeutceJá si spíš nedovedu představit to dávání na 5 minut když se staví, protože kdybych jí obula boty, tak si určitě zrovna stoupat nebude a těžko ji k tomu donutím
Nevím, my jsme s tím problémy neměli. Ze začátku si botičky prohlížel, zkoušel, zvykal si na ně. Stavěl se úplně v pohodě. Myslím, že je to lepší než zlomově pak dát dítěti boty na celý den. Ale můj názor, ostatní můžou mít zas jiný ![]()
Madi to určitě
I když u nás to na celý den asi nebude i já tu doma chodím bosá - ono v paneláku je teplo od noh ![]()
Kdy první botky ? Když začne chození převažovat nad lezením. Domácí bačkůrky pevné, kotníčkové, ale zároveň měkké a poddajné na lezení. Doporučuju botky s certifikátem Žirafy - dpk.cz
Tady je návod na výběr prvních botiček, jak na doma, tak na ven:
No, musím trošku oponovat, to že mají boty certifikát žirafky, nic neznamená, pokud jsou tvrdé jak beton (tzv.přezkáče) a dítě v nich chodí jak kosmonaut
Jinak doma, pokud není tvrdá podlaha, tak se doporučuje naboso jen v ponožkách. Po tvrdém povrchu tzv. capáčky = botky měkké, ohebné, vpodstatě takové silnější „ponožky“, které mají za úkol změkčit dopad nohy.
Jinak za mě doktorům taky moc nevěřit, ale řídit se selským rozumem. Dítě si velmi rádo hraje na bobku, vkleče atd. a pokud nemá nožička možnost se přirozeně ohnout, protože jí v tom brání bota, pak se začne vytáčet do strany.
madi píše:Mufina píše:Nevím, my jsme s tím problémy neměli. Ze začátku si botičky prohlížel, zkoušel, zvykal si na ně. Stavěl se úplně v pohodě. Myslím, že je to lepší než zlomově pak dát dítěti boty na celý den. Ale můj názor, ostatní můžou mít zas jiný
Madi, já zas věřím svojí, teda spíš Málinčině fyzioterapeutceJá si spíš nedovedu představit to dávání na 5 minut když se staví, protože kdybych jí obula boty, tak si určitě zrovna stoupat nebude a těžko ji k tomu donutím
Ty jo, ty dáváš dítěti boty na celý den? Tak ten náš dostává boty jen na ven a to mu je ještě do kočárku sundavám, protože mi to přijde pro něj pohodlnější (taky bych si nejradši ve vlaku a autobuse sundavala boty
)
podle mých zkušeností nechat nákup botiček na poslední chvíli, u nás trvalo měsíc než se rozchodil od prvních krůčků v prostoru. Po měsíci jsme koupili papučky na doma a s děsným křikem jsme je zkoušeli 2× denně na chvíli dát. Až si drobet zvykl na papučky tak jsme teprve koupili botky na ven. Ted udělá pár krůčků za ruku i venku ale i tak si myslím že botiček moc neužije. Podle mě jsou to vyhozené peníze za drahé boty pokud dítě opravdu samo nechodí a nechcete ho brát ven. Do kočárku stačí jen něco teplého pohodlného na nožky a na doma dáváme většinou protiskluzové teplé ponožky
merett píše:
podle mých zkušeností nechat nákup botiček na poslední chvíli, u nás trvalo měsíc než se rozchodil od prvních krůčků v prostoru. Po měsíci jsme koupili papučky na doma a s děsným křikem jsme je zkoušeli 2× denně na chvíli dát. Až si drobet zvykl na papučky tak jsme teprve koupili botky na ven. Ted udělá pár krůčků za ruku i venku ale i tak si myslím že botiček moc neužije. Podle mě jsou to vyhozené peníze za drahé boty pokud dítě opravdu samo nechodí a nechcete ho brát ven. Do kočárku stačí jen něco teplého pohodlného na nožky a na doma dáváme většinou protiskluzové teplé ponožky
Amabilis77 píše:
Jinak za mě doktorům taky moc nevěřit, ale řídit se selským rozumem. Dítě si velmi rádo hraje na bobku, vkleče atd. a pokud nemá nožička možnost se přirozeně ohnout, protože jí v tom brání bota, pak se začne vytáčet do strany.
jj tak přesně je to u nás, když vidím jak se mu papučky zarývají do achylovek když klečí a jak tomu uhýbá tak mu je hned sundávám. Máme je doma jen na to aby si zvykl mít něco na nožce (pár minut denně) a aby jsme měli něco když jdeme na návštěvy kde je zima od noh nebo do MC a neplakal že na to není zvyklej
My jsme ted kupovali prvni boty, mala chodi kolem nabytku, ale vic jeste leze, davam parkrat za den, jsou mekke a s ohebnou podrazkou, od firmy jonap, mala totoz stoji a chodi jen po spickach a ted se to po par dnech zlepsilo. Doma taky chodim na boso, nesnasim papuce, takze boty ma spis kuli tem spickam.