Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky kojila jsem skoro dva měsíce a teď se mi ztratilo mlíčko
někde jsem četla že když je mimčo kojený tak pít čajík nemusí, ale ted už dáváme pravidelně UM a chci se zeptat, jestli mu mám teda dávat čaj a kolik může vypít na jednu dávku???a taky se chci zeptat - používáme Nutrilon a na krabičce je napsáno 5× za den 120ml, ale my máme doma hroznýho žrouta a ten spapá třeba 8× za den 120ml, co se může stát že mu dávám víc než je předepsáno krom toho že to bude malej tlouštík??
všem děkuji za názory a zkušenosti ![]()
@nikolkadixinka na té krabici je doporučení, ale určitě to nejde dodržovat přesně, některé miminko papá míň jiné víc. Ale můžeš mu zkusit podat čajík, třeba má jen žízeň. U kojení se čajík nedoporučuje, snad jen v horkých dnech, ale prý v horkých dnech tělo reaguje a vytvoří se více toho předního, takže čajík není potřeba ani v tomto případě. U UM se čajík podával, ale ono se to všechno pořád mění, takže možná je to zase jinak.
Ahoj, náš prcek nepil asi do roka vůbec nic než Nutrilon, nechtěl žádný čaje, šťávy, vodu, prostě nic, doktorka na to nic neřekla, prostě zkoušet mu to dávat, ale že ten Nutrilon ho také zavodní, pak od půl roka přikrmovat a dávat spíš polévky nebo prostě řidší konzistenci příkrmu. Jinak Nutrilon pil 6× - 8× za den, ale od půl roka, jak měl příkrmy, tak už pak míň. Ani mě to teda nenapadlo, že by to bylo moc. Podle mě je to jen doporučení, tak bych se tím asi nijak zásadně neřídila. Až mu dáš čaj, třeba ho pak nebude tolik chtít. Dala bych mu prostě flašku a aby se napil, kolik chce, to určitě nijak neuškodí.
Edit: a přeju Ti, aby vůbec pil, protože u nás to byl věčný boj a i teď jsem ráda, že vypije půl litru denně (budou mu v březnu dva).
Příspěvek upraven 20.02.13 v 08:32
Moje malá byla na umělku od narození, nikdy nebyla kojená. čaj a vodu určitě dávej, já dávala vždycky ale jen málo a malá pak měla tvrdé hovínka které nemohla ani vytlačit. přidala jsem na doporučení dr. tekutiny a od té doby nebyl problém. stejně tak jsem si všimla že malá má žízeň jako takovou, kolikrát nemohla usnout tak si lokla trošku čaje a hned zabrala. pokud nebudeš dávat při umělku tekutiny zaděláš si na velký problémy, nebo spíš zaděláš je u prcka!! moje malá pila hrozně moc tekutin a dr. říkala že je to jen dobře, že málo tekutin u umělka zapříčiňuje často koliky a zácpy
Děkuju @Peťa77 a ten čaj může pít i studený, nebo mu ho musím pokaždé ohřívat a dělat čerstvý? a kolik může vypít nevíte?
Děkuji Vám za názory, čaj jsem mu ted dala a on mi ho plive
vůbec ho nechce
Ahoj, naše malá je taky na Nutrilonu a pije tak 6-7× denně, k tomu občas dávám i čaj tak jednou denně, ale není to pravidlem. Dávám ji fenyklový, vypije toho tak 30-50 ml. Někdy nechce vůbec. Prostě to zkoušej a uvidíš.
@nikolkadixinka no, musíš být trpělivá a zkoušet to, on si musí na novou chuť zvyknout, zkus třeba vodu, jiný čaj, malilnko šťávy… to časem vychytáš. A jak jsem psala, mně nepil do roka vůbec, tak se tím nijak zvlášť nestresuj.
@nikolkadixinka určitě dávej čajík vlažný a čerstvě uvařený. Nedopité vylej. Časem odhadneš kolik toho vypije, tak podle toho uvaříš množství. A nebo kdyby ti chtěl jen vodu, tak je to ještě lepší než čajík. Takže zkus převařit jen vodu a podat. Mě moje druhé dítě syn pil vodu. Takže zkus tu vodu dřív než ten čajík.
Uvidíš kolik ti vypije, ale dala bych asi tak 50 ml na jednu dávku.
@nikolkadixinka píše:
Děkuji Vám za názory, čaj jsem mu ted dala a on mi ho plivevůbec ho nechce
Pokud mu ho dáváš hned po jídle, tak možná proto nechce, zkus podat před jídlem.
@Peťa77 a tu voda by měla mít pokojovou teplotu nebo teplejší? ![]()
@nikolkadixinka píše:
Děkuji Vám za názory, čaj jsem mu ted dala a on mi ho plivevůbec ho nechce
chce to zkusit různé čaje, mě malá pila hami na celkovou pohodu(granulovaný) a od lerosu dětský, jiné nevypila. nebo zkus jen vodu
@martulkasloník a prosím tě tu vodu mám trochu přihřát, nebo mu mám nalejt pokojovou teplotu? vůbec nevim
@nikolkadixinka píše:
@Peťa77 a tu voda by měla mít pokojovou teplotu nebo teplejší?
Tak já jsem tu vodu nechávala zchladit volně, takže mohla mít pokojovou teplotu.