Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny. Ač jsem tak trošku kynolog (vystudovaná čzu s tímto oborem), nevím si rady s jednou věcí. Budu ještě necelé dva roky na MD, strašně chci psa. Bydlíme na vesnici, máme dvě malé děti. Ještě letos mi to přišlo nereálné, všem jsem říkala že nemáme čas. Malá mi první rok života prořvala, bylo to náročné. Nyní je jí rok a půl, na jaře jí budou dva. Myslíe, že je lepší si pořídit psa teď, pořádně ho vycvičit, socializovat, a až poté jít do práce, nebo si ho pořídit, až budu chodit do práce? Určitě chci psa perfektně vycvičeného, chci s ním dělat amatérsky canisterapii, takže s ním udělat zkoušky atd. Na to by bylo ted více času. Zase nevím, jestli si nezvykne, že bude pořád se mnou, a pak najednou většinu dne doma sám. Co vy na to? Kdy je to lepší? Aby si hned od začátku zvykl na občasnou samotu, nebo prostě být s ním, a pak až začnu pracovat ho nechat doma? Hodně se o psi zajímám, chci ho mít všude s sebou, cestovat, zvykat. žádný štěkající hajzlik u plotu. Pokud by to bylo možné, v budoucnu si najít práci, kde by mohl být se mnou.
Tak to ted resim taky. Ja ho chci poridit, dokud jsem doma, abych mohla prave vychytat ty problemy, kdyz ma pes zustat doma sam. Takze samozrejme zvykacka na samotu. My jsme v byte, takze ho urcite nechci poridit, az pujdu do prace, a pak se dej vule bozi
To uz se resi o dost hur, ne teda, ze by to neslo.
Já bych do něj šla hned. Myslím, že v prvních měsících pes potřebuje tolik péče jako mimino - a když bude dobře vycvičenej a bude vám důvěřovat, tak pochopí, že se holt situace změnila a bude doma sám (kdyby nemohl do práce). Já bych se teda nerozmejšlela ani chvíli (ale teda kynologii vystudovanou nemám
).
Já čekám třetí miminko jsem v 8měsíci pořídila jsem si s manželem Anglického Buldoka je to ještě štěnátko tak mám práci nad hlavu
a ještě máme kocourka který na štěně prská tak snad si zvykne ![]()
Asi jo, máte pravdu. Je lepší ho vychovat a pak až řešit jak to bude s prací. Manžel je hasič, takže pracuje jen jednou za 3 dny, dva je doma. Nicméně, on psa nechce. vidí jen tu práci, výkaly…kolem má odstrašující případy, já poslední dobou také…psi vyrůstající na řetězu, a pak se lidi diví, že když utekl, někoho napadl atd…chci mu dokázat, že to tak neni., že pes je kámoš, pomocník a člen do party. ale musím ho udolat.
Snad se dá. Další věc jsou finance…Máme rozpočet jen tak tak, nestrádáme, máme tak nějak co potřebujem, nic moc nám nezbývá, a to dost šetříme. pak čekáme na výplau a rodičák jak na boží smilování…
Momentálně teda mám přivýděle, ale nevím na jak dlouho… zkrátka nevím, zda to zvládnem. pořídit ano, to se našetří. Ale spíš ty pravidelné výdaje. Kolik vás vyjde větší pes měsíčně? Nechci prémiové granule, ale ani šunty. něco mezi. díky
@Kulišanda já bych si štěně pořídila hned, dokud jsi na md a máš na něj relativně čas. Co se týče výdajů, pokud chceš větší plemeno, tak je lepší koupit kvalitní výživu. To štěně roste, potřebuje mít zdravé klouby, takže tam bych nešetřila. Takže z tohohle hlediska bych pejska zvážila, pokud máte napjatý rozpočet. My dali cca 1000Kč za granule měsíčně. K tomu ještě očkování, poplatek za psa máme nízký, bydlíme v okrajové části města.
K těm krmivům-jsou i levnější-docela kvalitní např. Brit. Teď mi známá říkala, že používá Eminent a spokojenost. Hlavně ne ty ze supermarketu, Pedigree a pod…Většinou je zdarma i dovezou, takže s tím nemáš žádnou práci ![]()
A umíš si představit ten šrumec, až se vrátíš do práce?
Budeš děti vodit do školek, možná nějaký kroužek, odpoledne pofackovat domácnost, nakoupit… já teda psa coby zaměstnaná s dvěma dětmi stíhám tak tak
Mám doma bordel, ale zas skvělého manžela
Ale štve mě to, je to můj koníček a chtěla bych se psem podnikat také nějakou větší aktivitu. Psy chovám od 14 let, tj. 27 let a za tu dobu jsem bez psa vydržela jen rok a půl. Chtěla jsem druhé dítě a zodpovědně jsem si říkala, že si dalšího psa pořídím, až se s miminem sžijeme. A také jsem to konzultovala s manželem a se starším synem. Kdyby byli proti, nejdu do toho. Neměla bych odvahu si dupnout a mít v rodině odpůrce. Občas prostě starost o psa přejde na ně.
@ankasz píše:
@Kulišanda já bych si štěně pořídila hned, dokud jsi na md a máš na něj relativně čas. Co se týče výdajů, pokud chceš větší plemeno, tak je lepší koupit kvalitní výživu. To štěně roste, potřebuje mít zdravé klouby, takže tam bych nešetřila. Takže z tohohle hlediska bych pejska zvážila, pokud máte napjatý rozpočet. My dali cca 1000Kč za granule měsíčně. K tomu ještě očkování, poplatek za psa máme nízký, bydlíme v okrajové části města.
K tomu se pridavam, nekdy to byva tak, ze co se usetri na zradle, da se pak veterinari ![]()
Ještě k ceně-záleží jak velké plemeno plánuješ. My máme celkem malé plemeno a granule vydrží až 3 měsíce
Ale u velkého plemena je to na měsíc. Já dám našemu psovi klidně i zbytky od oběda-tedy pokud zbyde nekořeněné maso, tak namíchám třeba s těstovinami nebo s rýží.
Chtěla bych asi maďarského ohaře. Ještě nejsem na 100% rozhodnutá, ale asi jo.
Šla bych do toho hned, není problém vyrazit si na procházku s dítětem a psa nechat doma, nebo na nákupy - tak bude zvyklý být doma sám, až pak zmizíš do práce, tak už bude dospělý a slušně vychovaný a nejspíš to doma spokojeně prochrápe, aniž by dělal alotria ![]()
Mám teď 6ti týdenního syna + doma dvě feny výmařského ohaře, chtěla jsem si splnit sen a koupit si ještě jednoho z mých oblíbených plemen psů. A taky nyní přemýšlím, kdy pejska pořídit, jestli teď, když budu na mateřské ještě dost dlouhou dobu, ale budu mít na starost 5 dětí z toho jednoho novorozence, nebo až někdy potom, co nastoupím do práce a bude zase jiný frmol
.
V tvé situaci bych si pořídila psa teď, dokud se mu můžeš dost věnovat
.
Taky bych si psa pořídila, dokud jste doma. Vše bude jednodušší, vychováte ho, naučíte ho být sám. Budete mít svůj režim a bude to určitě jednodušší, než když už by jste pracovala a nebyla doma tak často.
Tak jste mě ukecali. Začnu pomalu udolávat manžela. Ale asi ho budu chtít až na jaře. I když to taky neví mco je lepší. Zas na zimu by to bylo pěkné zpestření a hezká aktivita. Lonskou zimu jsem sama na vesnici zavřená doma s ubrečeným miminem a batoletem zvládala hrozně…
Zas máme barák, studenější podlahy, venku bude zima…nevím zda je to pro štěně ideoš…