Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, včera jsem měla termín a stále nic. Mám dvojčátka (3 roky) a jsem z toho běhání za nima tak strašně unavená a vyčerpaná. Mám strašně bolestivý tříselný sval, že si ani nemůžu zavázat boty. Večer se bolestí nemůžu ani hnout. Pořád čekám na to vysvobození, ale stále nic. Ted jsem přijela z kontroly. Na křivce opět pár nepravidelných kontrakcí (jako vždy
). Zátka (myslím, že to byla ona) mi odpadla minulý týden v úterý.
Dnes je nález takový: Čípek 2,5 cm měkký pro prst. Hlavička ještě daleko. Minulý týden to byl čípek 2,5 cm poloměkký pro půl prstu. Když se zeptám doktorky, tak mi řekne vždy, že se to jednou přijde. To mi ale řiká už od 36 týdne a nic podrobnějšího. Znamená to, že už jsem otevřená na prst čili 1 cm, nebo, že jsem stále uzavřená jelikož mám čípek 2,5 cm? Já to moc nechápu. Budu ráda, když mi to některá z vás vysvětlí.
Celé těhu jsem dost aktivní (u dvojčat to jinak ani nejde
) a moje doktorka mi říkala, že budu ráda, když malé donosím alespon do 37 týdne při mojí aktivitě. No a ono pořád nic. Každý večer lezu do teplé vany, sex nepomáhá (hlavně jsem tak rozlámaná, že na něj nemám ani pomyšlení), skákání na míči je k ničemulisty z malin nemám
. Nevíte ještě pár variant jak na miminko?
u mě zabrala polévka zvaná kyselice… recept najdeš na netu
zabrala více lidem, na někoho nepůsobí. Vím, jak ti je
držím pěsti, ať se mimís dlouho nešlechtí ![]()
Martino,nevím co pomáhá na urychlení porodu,ale jdu aspon podpořít,protože vím jaký to je opruz.Já jsem malou přenášela skoro 14 dní a bylo to fakt peklo(a to jsem neměla doma žádného sviště za kterým bych musela běhat).
Mně asi pomohly nervíky,protože v pondělí jsem už měla nastoupit na vyvolání,no a Anet se narodila z neděle na pondělí ![]()
tak přeju hodně síly a co nejpohodovější porod a mimíska brzo v náručí ![]()
Ahoj.
Já jsem měla termín na Mikuláše a rodila jsem 28.11. Prý pomáhá skořice na „vyvolání“ porodu.Já si ji tak 2 -3 týdny rvala do všeho nejmíň lžičku…do čaje,do mlíka,do kávy.....Ale nevím,jestli to bylo tím.Předchozí 2 děti jsem rodila 4 dny po TP a přesně v den TP.
Jinak mi dr.říkal,že čípek nemusí být zcela spotřebovaný,že se někdy vytratí až při porodu.Hlavní je,že je měkký. A že jsi na prst taky nic neznamená…U prvního jsem byla cca od 23.12 na tři a rodila jsem až 6.1. (TP 2.1.)
Ale myslím si,že všechno je jen na malém a na přírodě.Když se ani jednomu nechce,tak se můžeš stavět na hlavu a nepůjde to. ![]()
Přeju,ať je to co nejdřív.Ať už brzo držíš v náručí ten malý,voňavý uzlíček štěstí.
Ahoj, verim, ze to je desne.
Z babskych rad me napada snad jen uvarit si svarak. Pohybu mas jinak urcite dost…
Preji brzke vylodeni
Terik
Ahoj, jedna z babskych rad je krome sexu a zvysene telesne aktivity pry i jist hodne korenene jidlo. Ja jsem zkousela vsechno a nic se nedelo ![]()
Marti, tak na mě zabrala čočková polévka, četla jsem tehdy na netu od nějaké paní příběh o porodu a o tom, jak jí maminka radila čočkovou polévku, že jí pomohla k porodu, tak ji vyzkoušela a jela , tak jsem neváhala také odzkoušet. Tonoucí se stébla chytá a já už týden přenášela, takže jsem si tu čočkovou fakt uvařila a hned týž den večer jela a to jsem byla ráno v porodnici na kontrole a dr. říkal, že to na porod stále nevypadá.
Takže u nás zabralo tohle…
Kořeněné jídlo jím velmi často
, takže tělo je asi navyklé. Čočkovou polévku bych zkusila ráda, ale trpím v těhu dost nadýmáním, takže se docela bojím co by se dělo po porodu
Pokusím se o tu skořici a večer si dám svařáka. Nervíky už mám taky v poslední době a to ze známých. Pořád mě kamenují sms tak kdy už, už to je, to je doba apod. ![]()
Takže to mám brát jako že už jsem otevřená na ten prst? I když to není rozhodující, tak mě to trochu uklidnuje, že alespon něco
Četla jsem o porodnici kam docházím, že vyvolávají od 41+3. Sice jsem to nechtěla mít vyvolávané (protože jsem měla dvojčata vyvolávaný v 38 týdnu a ty bolesti ze začátku byly fakt strašný), ale ted za to budu ráda! Už je to dlouhý a únavný.
Martino soucítím s tebou - fakt nezávidím. napadlo mne jen jak jsi psala co všechno pro vyvolání mimča děláš - jestli to skákání na míči je nejlepší způsob ??!! Jsem sice hodně kritická k tomu co mi řeknou „odborníci“ , že se má nebo nemá, a co je i třeba při porodu dobře nebo špatně - u všech jejich rad uvažuju jestli to není zas nějaká blbina a jestli ta rada je logická - ale ten míč a přímo skákání - když nejsi oevřená pro prostupnost hlavičky, tak byxch řekla ,že sklepáváním hlavičky co nejvíce dolů malýmu způsobíš tak maximálně bouli na hlavě
ne že by to byla trága, ale otvírání a porod tím zřejmě nepřivoláš. Různé pohupování a další cviky na míči jsou určitě přínosné, už jen pro tvou páteř, jen toto bychbýt tebou zvážila.
No alehlavně , at už to máš brzy za sebou a koukáte si s prckem z oka do oka ![]()
har.
Halka píše:
Prý ještě věšení záclon a válení těsta.
Mě zase PA říkala,že věšet záclony se nemá,že ak se zvedají ruce nad hlavu a ještě se u toho natahuješ,tak by se mohla prckovi omotat kolem krčku pupeční šňůra nebo se zamotat a skřípnout. ![]()
Martino - držím palečky, ať je to co nejdříve
… Ale vůbec bych se neřídila tím, na kolik jsi či nejsi otevřená a jak je dlouhý čípek. Honzík byl termínový a to mi už ve 36 tt říkal Dr. že do termínu asi nevydržíme…čípek zkrácený hooodně.....cca deset dnů před porodem jsem byla otevřená na prst…Dr. v porodici kroutila hlavou, že ještě nerodím…den před porodem na dva prsty.. To mi Dr. říkala, že některé ženy otevírání na dva prsty protrpí v kontrakcích…Pak jsem od prasknutí vody rodila po 12ti hodinách..Někdo není otevřený vůbec (třeba moje sestra nebyla) a od prsknutí vody byla malá na světě za 4 hodiny… Takže z toho vyplývá, že v tomhle fakt žádná pravidla asi neexistují.. A za sebe bych se vykašlala na babské rady a raději šetřila zbytky sil na porod..a může to přijít každou hodinu.. Tak ještě jednou přeji, ať přijde!
Ahoj,
já jsem oba svoje kluky vystrnadila ven ricinovym olejem. Vyčetla jsem to v jedné knížce (buď to bylo Zdravé těhotenství, přirozený porod nebo Partner u porodu - už nevím, jmenoalo se to honosně „ricínový koktejl“).
Píšou tam zhruba to, že pokud je mimi a děloha připravená na porod, tak pokud se rozhýbou střeva (po projímadle nastoupí střevní kontrakce), tak se rozhýbe i děloha a rozběhne se porod. U nás to v obou případech fungovalo, u prvního porodu do 8 hodin, u druhého do 4 hodin.
Vám o čem píšeš, u druhého prcka mě bralo jedno tříslo tak, že jsem nemohla skoro chodit, když mě manžel viděl, zeptal se mě, jestli bych si ten ricin přeci jen neměla dát.
Ale pozor rozhodně si projímadlo neberte pokud ještě nemáte termín porodu - pokud by se porod rozběhl a miminko ještě nebylo zralé, může potom mít problémy.
Tady jsem o tom něco našla…
http://www.rodina.cz/…/article.asp?…
květa
Vyzkoušela jsem nedávno kde co. Sex, červené víno, horkou vodu, skořicovo-hřebíčkovo-zázvorové odvary, aromaterapii…celé těhotenství jsem lítala za batoletem a do poslední chvile tahala jejích 12 kg, ale nemělo to žádný vliv. Přenášela jsem a porodila po vyvolávací tabletě 8 dní po termínu.
Nechci strašit, ale žádný zaručený recept není dost dobrý, pokud mimi ještě není připravené jít ven.
Jak moc jsi otevřená taky není moc důležité, někoho straší otevíráním od poloviny těhotenství a stejně přenáší. Někdo je zas zavřený do poslední chvíle. Mě můj dr. stejně vždycky říkal, že během pár hodin může být všechno jinak a přiroda si to zařídí.
No přeju ti, ať to na tebe brzy přijde. ![]()