Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Russet píše:
I v létě?
já mám děti 6 a 12, malá je v posteli v 8, starší jde do těch 8:30. Nedělám to pro volné chvilky, ale pro to, aby prostě měly obě naspáno. A pokud je školní rok, tak i v létě prostě. Přes prázdniny je to mně osobně šumák, to si lítají ještě v půl desáté venku, ale jak musí ráno vstávat, jdou. Už jsem povolila, a v pátek a v sobotu nechávám malou do devíti a starší jde až v deset, ale je vidět, jak jim to narušuje biorytmus. U tříletého dítěte bych držela plus minus stejné časy i přes léto. Určitě mi nechodily jako tříleté do postele večer třeba v devět nebo později.
@marcela-matej píšeš, že po šesté vstává, a že ho necháš max půl hodinku přes , takže jako spící dítě o víkendu budíš v půl sedmé ráno, aby se mu nerozhodil rytmus?
@terinka4444 píše:
@marcela-matej píšeš, že po šesté vstává, a že ho necháš max půl hodinku přes , takže jako spící dítě o víkendu budíš v půl sedmé ráno, aby se mu nerozhodil rytmus?
Ano, když spí, většinou už ne. Stačí, když roztáhnu rolety a připravuji snídani a to ho probudí. Já osobně bych se válela v posteli ještě ta do půl osmé, třeba s knížkou, ale na to musím ještě pár let zapomenout.
Děkuji za vaše zkušenosti. Ono je v tomhle s manželkou potíž. Dokonce jsme se o tom bavili i v rodinné poradně a domluvili se na rozumnou dobu, ale manželka si dávala dítě spát minimálně o hodinu později, než byla domluva.
Takže se teď cítím jako dozorce, hlídám, kdy má dítě jíst. Nabídnu se, že udělám večeři, tak stejně umytí dítěte. Ale mám neblahé tušení, že na mě její příbuzní zkusí jako v minulosti, že mám nějaký syndrom či co, když chci, aby dítě chodilo spát rozumě pravidelně nějakou dobu a pořádně se vyspalo. Spát 8 hodin do školky u 5-ti letého je fakt málo. Nezbývá mi, než to risknout.
@a00dohnal píše:
Milí rodicove,obracím se na vás, ohledně spánku dítěte. Má 5 let a bohužel málo spí. V pracovní dny chodí do školky a je buzen 7:30. Manželka ho dává do postele mezi 21:30 - 22:00. A dítě usíná asi hodinu. Je hodně neklidny vyleza z postele a snaží se na sebe upoutat blbinkami. Ve dvou letech jej manželka dávala do postýlky běžné kolem půlnoci. Dítě spalo i 12 hodin. Teď o víkendu spí cca 11 hodin, než se vzbudí samo. Problém jsou však zmíněné pracovní dny, kdy mnohdy nespí ani 9 hodin a ve školce nespí.
Osobně se domnívám, že by měl jít do postele driv - ideálně i ve 20 hodin ale u manželky nepochodim. Dítě je obecně neklidné nevydrží ani sedět u jídla, pořád se snaží na sebe upoutat pozornost zlobenim. Ve školce také nejsou spokojeni s jeho chováním. Dokonce ho poslali pred rokem do poradny, kdy však konstatovali, že je dítě v pořádku. Domácí nespaní a alotria manželka zamlčela.
Co by jste poradili?
Diky
No tak s tím něco dělej ne?
další, co si myslí, že manželka má vzadu v hlavě tlačítko, který si zapne a hned ví, co má jak dělat s dítětem ![]()