Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak na jednu stranu je fakt, že bych se všemožně snažila dávat ho spát dřív a byla velmi tvrdá vůči vylézání ven a dělání blbin. Na druhou jsem dost alergicá na tvrzení, že každému dítěti jde nastavit režim, školkové dítě musí být v posteli v osm a do půl hodiny spát, popř. že např. sůvě ten skřivanovskej režim dokážu vnutit. Sama mám dítě, které od roka a půl přes den nezabralo a s nástupem do školky, ač teda každodenně v 8:30 ležela v posteli, i kdyby měla další dvě hodiny jenom čučet do stropu a převalovat se, tak prostě před desátou neusnula, nikdy. Vstávala v 6:30. Tři roky v kuse pokus o nastavení režimu, tři roky bez sebemenšího výsledku. Školkový spánek byl pro mě ukazatelem - pokud byla přetažená, tak tam prostě usnula. Pokud ne, tak jí evidentně domácí spánek stačil. O víkendu si ráda pospala, ale - jedná se o ranní spánek, večer usíná stejně blbě. Mám pro ni naprosté pochopení, taky mě přinuťte do postele v devět a do půlnoci se tam budu jenom převalovat, i když ráno nemám problém si vydatně přispat. Se školou se nezměnilo nic - v 8:30 je v posteli a když do pokoje v deset strčím hlavu, sice v té posteli furt je, ale s očima dokořán.
Já jsem zas alergická na to, když někdo zpochybňuje nastavování režimu odmala. Nikde neni psany, že podle něj dítě pojede hned. Ale je důležitý, aby ho rodiče nějak vedli. ![]()
Já posílám dítě do postele 20:00 v pracovní dny, starší taky tak od mala, špatně usínala, dodnes usíná hodinu. Teď už je velká, je to jiné, ale jako školková a mladší školní prostě v 8 v posteli, pak si prostě usínej.
Tak snad jsi taky rodič, ne? Dej ho spát ty, když tě to tak trápí. Aspoň si to vyzkoušíš, že to třeba není úplně jednoduchý a přestaneš držkovat na emiminu ![]()
Tak především se potřebujete naučit komunikovat s manželkou tak, abyste si nemusel na internetu stěžovat, že vona vás neposlouchá a vona kazí vaše dítě.
Na způsobu výchovy je potřeba umět se domluvit. Domluvit se neznamená, že jeden z diskutujících zašlape argumenty toho druhého a donutí ho uznat, že měl pravdu. (a už vůbec ne faulem „ženské na internetu říkaly“).
Domluvit se znamená najít takové řešení, které vyhovuje všem zúčastněným.
Pro začátek - proč vaše žena je proti tomu, aby dítě chodilo spát dřív? A jak moc jste vy zapojen do procedury uspávání? Jak férový díl práce v domácnosti a výchovy je na vaší zodpovědnost? Kolik toho necháváte na manželce?
V okamžiku, kdy tedy za večerní rutinu - nakrmit, umýt, přichystat na zítra a uspat - převezmete vy plně do své režie, alespoň na měsíc - tak třeba se vám povede proměnit synův režim tak, abyste měl pocit, že to je správně.
Moje 3 letá a 6 letá chodí pravidelně o půl 8,do 8 spí,ať je víkend nebo prázdniny. Jsou tak zvyklé a vím,že ráno jsou vyspane. Je to o zvyku,bude trvat,než si zvykne,ale chce to vydržet.
Jinak spánek u dětí je dost individuální záležitost, a to že to někdo má stejně a nebo jinak ještě nic neříká o tom, co potřebuje a nebo nepotřebuje konkrétní dítě.
Tak 7:30 je dobrý. Za rok touto dobou už bude muset být na cestě do školy,tak to asi nebude chodit spát v 22 a později.
Ono mít režim je bezva,ale některé děti to částečně sabotují. Zvlášť ty s adhd ( v předškolním věku bych nechala udělat nové vyšetření,to co píšeš je u těchto dětí běžné). Já mám staršího adhd a ten sice od 1 roku chodil spát v 19h bez problémů,ale vstával vždycky brzo,před 6h , později jako batole i kolem 5h. I když jde někdy spát později, vstává stejně brzo. Dneska chodí do 2 třídy, vstává pořád brzy, 5:30 je obvyklý čas,ale kolem 20h už čteme pohádky v posteli. Mladší je prvňák,chodí spát stejně,ale kolikrát ho v 7h musím budit, ať stíháme.
Osobně nechápu rezignaci u mimina, a batolete,aby chodilo spát po 22h nebo kolem půlnoci,a spalo pak do oběda. To bych nedala,a snažila bych se postupně o rozumnější režim. Je fakt že my jsme v 7.30 už jezdili venku s kočárkem,ale aspoň jsme stíhali aktivity dopolední a po obědě mi děti spávaly denně do 2,5 roku minimálně,a večery jsme měli volné. Ani se školkou a školou pak nebyl problém.
@Anitramm píše:
Já jsem zas alergická na to, když někdo zpochybňuje nastavování režimu odmala. Nikde neni psany, že podle něj dítě pojede hned. Ale je důležitý, aby ho rodiče nějak vedli.
Jestli to byla reakce na mě, tak jsem asi hroznej nýmand, když jsem za sedm let dávání dítěte spát v tutéž dobu to dítě ještě nedokázala přinutit k tomu, aby mu to vyhovovalo a přizpůsobilo se tomu
Dělám to proto, že to tak vyhovuje mně. No nic, ještě mám před sebou druhej pokus, třeba to klapne.
Pokud je to narážka na me. Tak jsem zastánce toho ze deti mají mít režim. Však nemusí spat ale ležet. A časem to třeba přijde samo někdy to opravdu nejde. Hlavně když dítě je celý den doma nemá pohyb nemá se kde unavit. Dcera je jiný spac než syn. Nepotřebovala odpolední spánek ale šla si lehnout. Když ji nechám o víkendu jde spát i v jedenáct ale pak spí az do poledne. Ale v týdnu v stává tak je v osm v posteli a lezi. Syn je jiný spal do šesti i po oběde a nejpozději v devět spí. A to má adhd. Na druhou stranu má hodně pohybu. Každé je jiný ale mají stejný rezim.
Režim a důslednost, nic víc poradit nejde. Malé dítě si přeci nemůže dělat co se mi zlíbí
naše malá (3) je naučená, že musí být nejpozději v osm v postýlce, přečtu pohádku a nechám ji dokud si sama neusne, někdy ji to taky trvá dost dlouho, ale za žádných okolností z postýlky nevyleze, ví že má spát a ne si jít ještě hrát např. To by pak totiž litalo i to, co peří nemá
A díky tomu máme s manželem taky nějakou chvilku pro sebe ![]()
Deti 10 a 8 chodí spát okolo 21:00.Syn usne většinou do půl hodinky a dcera až okolo půlnoci do tě doby křičí,skáče a děla hovadiny nebo naopak pláče (má PAS+stmr)
@Anonymní píše:
Režim a důslednost, nic víc poradit nejde. Malé dítě si přeci nemůže dělat co se mi zlíbínaše malá (3) je naučená, že musí být nejpozději v osm v postýlce, přečtu pohádku a nechám ji dokud si sama neusne, někdy ji to taky trvá dost dlouho, ale za žádných okolností z postýlky nevyleze, ví že má spát a ne si jít ještě hrát např. To by pak totiž litalo i to, co peří nemá
A díky tomu máme s manželem taky nějakou chvilku pro sebe
I v létě?
Já byla nespavá a nespavé mám i dítě. Upřímně jsem nenáviděla ty hodiny bdění v posteli, kdy jsem nemohla usnout. Starší brácha si v klidu spal a já nic. Některé děti tolik spánku nepotřebují. S malým v posteli čteme, někdy před osmou se zhasíná. Většinou tak do půl hodiny spí. Po šesté vstává. I když někdy se v pět vzbudí a vyhlásí budíček. Mívá období, kdy nemůže usnout, ale ta tak do týdne odezní. Ve školce nespí i když musí v klidu ležet docela dlouho. Stalo se jen dvakrát, že usnul - při změně času a když na něj něco lezlo. To pak bylo uspávání na hodiny a šťastný z toho nebyl nikdo.
O víkendech spí stejně, ale nenechávám ho moc přespávat, když náhodou nechce vstávat - max o půl hodinky, jinak se režim rozhodí.
Já bych začala budit v hodinu, kdy potřebujete i o víkendu a vypozorovala v kolik už je unavená a připravená spát a pak ukládala a budila ve stejnou dobu.
U některých dětí ne. Starší si režim drží a u mladšího nic. Snažíme se už 4,5 roku a prostě nejde. On si lehne, ale neusne. Tak 2× do měsíce probíhá snaha o bojkot režimu.