Kdy říct dítěti pravdu?

3643
15.7.12 17:02

Kdy říct dítěti pravdu?

Hezké odpoledne, řešíme s mamkou zda říct mé 8 leté neteři pravdu…

Situace je taková : když byla má mladší sestra těhotná (cca 3.měsíc),její přítel a otec dítěte spáchal sebevraždu. Měl problémy s drogami a nebyl to dobrý člověk. Nemá cenu se již zaobírat tím, proč s ním sestra byla, byla mladá, naivní a myslela, že se kvůli ní změní. Nezměnil…Sestře se narodila malá Vaneska a když jí bylo asi půl roku našla si sestra přítele. Asi po roce spolu začali bydlet a Vaneska ho má moc ráda. Sice mu neříká táto, ale asi ho tak bere, protože občas ho tak oslovila. Neptá se zatím na to, jakto že nemá tátu, takže asi ho za tátu považuje.
Loni sestra zemřela na leukémii a malou Vanesku dostala do péče babička, moje mamka. Sestry přítel o malou moc stál, ale nebyli se sestrou manželé, tak to nešlo. Bere si malou každý víkend k sobě, skoro každý den za ní jezdí, právě ted jsou spolu na dovolené v Chorvatsku.

A ted můj dotaz. Mamka chce už Vanesce říct pravdu, že on není její táta a že ten pravý zemřel ještě než se narodila. Zatím chce tedy mlčet o tom jak zemřel a jaký to byl člověk. Mamka si myslí, že už je na to dost velká a má strach, aby se to malá nedozvěděla od někoho jiného. Já si naopak myslím, že je ještě čas. Se sestry přítelem máme všichni moc pěkný vztah, bereme ho jako člena rodiny a jeho rodina tak bere i nás. Mám strach, že se to pokazí. Smrt maminky malá zvládla celkem dobře a ted mi měla přijít další rána :nevim:

Čtu to po sobě a je to nějak zmateně napsané, snad mě pochopíte. Pořád sestry smrt bolí, ale život jde dál a ted s mamkou řešíme tohle.

Takže co myslíte, je 8 let dost vysoký věk na to znát tuhle pravdu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
145
15.7.12 17:07

Já si myslím že je ještě fakt brzo, já bych jí to řekla až tak v 15letech, vždyt má suprovýho náhradního tátu tak proč to"kazit"…Aby to nenarušilo vztahy právě mezi něma :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
15.7.12 17:09

Je ještě malá pár let bych počkala…

• Citovat
  • Upravit
9649

Jeste bych par let nechala utvrdit vztah „otec x dcera“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240

Já bych jí to řekla a nejspíš o hodně dřív než v 8 letech. Nějak citlivě, tak, aby pochopila, že jde jenom o tu krev - jinak to její taťka v podstatě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
15.7.12 17:12

Určitě bych takovou věc neříkala v 15 letech, jak bylo psáno výše, jelikož s ní bude mlátit puberta. Myslím, že je pomalu nejvhodnější čas jí nějak šetrně říct, že táta není ten, komu se narodí, ale ten, kdo vychovává a dává lásku. Přeju aby to dobře dopadlo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
15.7.12 17:16

Myslim ze pokud maji s,,tatinkem,, hezky vztah tak by ho zbytecne nekazila… nejde o to jestli je biologicky otec ale o to jestli se tak chova. Mala prisla o maminku tak ji nechte aspon toho tatu.. a myslim ze i on by o tom mel rozhodnout jestli by to mela vedet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
15.7.12 17:22

@pavlinkaa tak ono je to hezké nechat jí tátu, ale zkus se na to podívat z druhé strany. Dozví se to jako puberťák někdy v 16 letech, a co pak? bude se cítit ublížená, naštvaná, zklamaná, že takovou věc nevěděla? Jako já se nikomu do ničeho nechci plést, ale dovedu si představit, že takovou situaci přenese přes srdce lépe v osmi letech, než později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
15.7.12 17:30

Určitě když se to citlivě a vhodně podá, tak není problém jí to říct a vysvětlit. Já bych jí to asi řekla už dřív, ale určitě při nějaké vhodné situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
15.7.12 17:30

Myslím, že už je velká na to abyste jí to řekli a myslím, že by jí to měl spíš říct „náhradní“ tatínek. Že sice není její biologický tatínek ale že ji považuje za svou vlastní dceru a má ji moc rád.
Určitě lepší, když jí to řekne on při nějaké vhodné příležitosti než když se to někdy později dozví od cizích včetně těch drog a ještě patřičně přibarvené a nejlépe v pubertě :zed:.

Příspěvek upraven 15.07.12 v 17:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
15.7.12 17:31

Nevysel ted nejaky zakon ohledne tohoto tematu? Myslim ze je to dokonce povinne diteti rict pravdu o rodicich ale fakt nevim jaka byla ta hranice. Myslim sedm let. Hlavne me nekamenujte, myslim ze to ted prislo s novymi zakony ohledne pestounske pece atd.Muj nazor je ten, ze divka je ve veku kdy uz o tom premysli, akorat si to neumi domyslet asi uplne tak aby ji to doslo. Nelhala bych ji. Nemusi vedet ze byl tata fetak, ale jen ze umrel. Pravdu proc umrel se muze dozvedet ve veku az se s tim bude umet uplne srovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
15.7.12 17:38

Tohle je blbá situace. Podle mě to bude ve vyšším věku horší. Malá půjde do puberty a tím by se ten vztah mohl kompletně pokazit…
Když budete dlouho čekat, tak bych se bála, aby jí to neřekl někdo cizí a to by byla ta nejhorší možnost…
Asi bych se jí to pokusila říct co nejdřív, dokud je ještě relativně malá a přístupná.
@pavlinkaa a jednoho nádherného dne jí to řekne nějaká zlomyslná sousedka. Nebo se holčička začne ptát, proč není na fotkách i s tatínkem, když byla ještě miminko…

• Citovat
  • Upravit
2787
15.7.12 17:43

A kolik bylo malé, když k nim přišel tenhle náhradní tatínek? je vůbec možné aby si toho biologického nějak pamatovala? ale když už bych to říkala, tak co nejdřív, holky mají pravdu v tom, že čím dýl, tím hůř, puberta je opravdu zrádná, mohlo by to pokazit jejich dosavadní krásný vztah. Jinak tedy myslím, že by jí to měl říct on sám, ne ty nebo mamka - babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
15.7.12 17:45

… přemýšlím nad tím horem dolem a vychází mi jedno: takhle malá to nepochopí, za pár let s tím bude mít možná problém.
Sakryš to je prekérka, musí se jí to vůbec říkat? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
15.7.12 17:54

Mel by ji to rict on a ne babicka a ano v 8 letech uz je cas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...