Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Děkuju za reakce.
Tam to bylo tak, že prostě tatínek nebyl a nikdy se o něm nemluvilo. Někdo se tu ptal, nevím už kdo, tak malá tohodle „tatínka“ zná od svých 6měsíců, pravý se zabil před jejím narozením.
Vaneska ho oslovuje jménem a třeba když něco hodně chtěla, tak mu řekla TATI a věděla, že ho to potěší a koupí jí to. Myslím si, že tuší, že to její táta není, ale nechce to řešit. Zatím se na to nikoho z nás neptala.
Jen jednou mi sestra vyprávěla, že když Vanča začala chodit do školky, tak se jí doma ptala „mami, mě umřel tatínek?“.Že jí to tam říkali děti. Možná tehdy se hodilo jí to říct, ale sestra to nějak zamluvila.
Psychologa jsme volali když sestra umřela, malá chtěla na pohřeb, tak zda jí tam vzít. A bylo nám řečeno, že je ještě malá a smrt maminky jí dojde tak kolem 10.roku.
Ted je to prostě v pořádku a já mám strach, aby nezačala trucovat a třeba toho „tatínka“ odmítat ![]()
A třeba jí to řekl „tatínek“ zrovna teď na té dovolené v Chorvatsku
jestli je to jak píšeš Suzo, tak to vypadá, že už to Vaneska tuší.
@SuzaG tím spíš, že mu říká jménem a táto jenom občas, bych jí ještě nic neříkala
buď už ví, co se stalo, když to nějaké děti říkaly už ve školce a nechce o tom teď sama mluvit. Řekla bych, že se zeptá sama, až se na to bude cítit dost silná ![]()
@SuzaG ty děti to ví, pohybuji se v náhradní rodinné péči, tak vím, že ta vhodná doba - ideální - není, jen jedno pravidlo - čím dřív, tím líp
@Lili5 Přesně,taky jsme to našemu řekli teď, když má 5 a rozhodně nebylo brzo, sice úplně suprově v tom jasno nemá, ale alespoň ho nikdo nepřekvapí. Byl v pohodě. A holka v osmi letech??? No tak, není hloupá a dost věcí pochopí.
Čím dřív tím líp, podle mě vhodná doba už byla a i kdyby to tehdy nepobrala stoprocentně, tak až to plně pochopí, nebude mít pocit, že ji bylo léta něco tajeno nebo nedejbože lháno. ona ji to totiž může říct i nějaká dobrá duše a to ji ublíží mnohem víc než od vás. nejenom děti jsou krutý, mnohdy záměrně ubližují i dospělí.
@SuzaG nechci byt nejak necitliva, ale kdyz si zminila ten pohreb sestry…ted uz je to sice jedno, ale podle me je ten nazor psychologa ponekud zvlastni. jasne male deti byt na pohrbu nemusi, ale ji bylo 7 a slo o jeji maminku…nebrala to pak jako ze jste se s ni vsichni sli rozloucit a ji jste to rozlouceni zakazali?
ja vim, je to ozehave tema, ale pokud to brala jako krivdu a jeste se pak v puberte dozvi, ze jste ji lhali/nerekli pravdu- sice v dobrem umyslu..
no vime co dokaze puberta.
ja bych necekala, na takovou vec neni nikdy vhodna doba, cim driv tim lip. treba uz to vazne tusi a oceni, ze ji „netahate za nos“
a urcite by to mel udelat tatinek
@lucie.t nene,ona na ten pohřeb šla. Bylo to tak, že ona chtěla jít, pak zase nechtěla, pak zase jo, tak se volalo psycholožce a ta řekla, že jí vzít máme, že to bude pro ní způsob rozloučení se s maminkou, ale že ta ztráta maminky jí plně dojde až tak kolem 10.roku.Nakonec malá na pohřeb vybrala kytku a těsně před místností se rozhodla dovnitř nejít, tak jsme jí nenutili a kamarád s ní zůstal venku.Asi tak v půlce obřadu tam s ním přišla, prý toho kamaráda o to požádala, že tam chce jít.
Vím že v 8letech už to není malá holka, která by to nepochopila, ale nějak z toho mám strach.Za poslední 4 roky si zažila tolik špatného, když sestra onemocněla, že bych jí nejraději ochránila všeho zlého až do jejího důchodu ![]()
Ale máme strach z rodiny biologického otce, nikdy o malou zájem neměli, tak aby se jednou neobjevili a nezačali jí vše vysvětlovat. Takže myslím, že opravdu se jí to bude muset nějak ohleduplně říct…
Děkuju moc za vaše názory, budu tedy muset dát mamce za pravdu ![]()
@SuzaG
nečetla jsem všechno, ale mého tátu taky vychovával člověk, který jeho biologickým otcem nebyl. Když bylo mému otci nějaký asi 16 let tak ten jeho nepravý táta tragicky zahynul…
i když byl můj táta v té době v pubertě, nikdy nepátral po svém biologickém otci, celý život až do dnes tvrdí, že táta je ten kdo ho vychoval, kdo si s ním hrál… né někdo kdo jeho matku jen oplodnil…
myslím že v 8 letech dítě dokáže už pochopit hodně, ale když nedávno malá přišla o mámu, tak bych asi s touto zprávou ještě počkala…je fakt že když se to doví od jinud, tak to bude větší rána… no těžko soudit, a určitě by jí to babička neměla říkat sama, možná by si nad ní měli sednout i s tím sestřiným přítelem, a hezky jí to vysvětlit, jak se věci mají, citlivě a říct jí, že se pro ní nic nemění…
@SuzaG jj tak to jo, ja myslela, ze psycholog nedoporucil aby tam sla. uz si toho opravdu zazila dost ![]()