Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mam jeste jeden dotaz. Kdy se Vase deti zacaly samy posazovat. V knizkach to je teoreticke a lisi se to. Muj 9 mesicni Vitek leze po celym byte jak „motorova myska“, ale sam jeste nesedi. Nedela mi ovsem problem se sam zvedat v sedacce a ted ji zacina stoupat na kolena. Je to problem nebo je to v norme?Nerada bych byla „honena“ na ruzne rehabilitace.
Dekuji za odpovedi.
Klara
Kláro, náš malej uměl všechno kromě sezení a chůze. Posazovat sám se začal až v 11 měsících,chodit sám ve 13 měsících. Dle dětské rehabilitačky vše uplně v normě. Takže máte ještě čas a nemá cenu se stresovat.
Apolena
ahoj muj martinek si prvne jakoby sedl-na kolena a tak si vyhral,uplne sam si zacal sedat az po9 mesici,stal driv nez sedel ![]()
Ahoj holky, diky za Vase postrehy. Snazim se se nenerovovat. Jen mi jde o to, ze lezet v kocarku nechce, tak mame polohovaci sportak a stejne mi pripada, ze ho ten polosed unavuje. Jake mate zkusenosti? Planuji, ze mui koupim tu rozkladaci jidelni zidlicku(stul, zidle), ale to je jeste brzo, bojim se abych mi neublizila. Tu umelou polohovaci zidli mu nechci porizovat. Klara
ahoj,
tak nase malá se po:,–(ila z kolen v 8,5 m. Ale stála taky dřív než lezla. Je to fakt různé.
Ahoj Kláro,
Ondra si sedl až v roce…prostě do té doby klečel a nějak ho to nenapadlo. Já jsem neposazovala. Neboj, každý si sedne ![]()
Sylva
Kláro, malého jsem dávala do sedačky na jídlo už od 8 měsíce, dle dětskařky na tu chvilku to nevadí. V kočáru to bylo horší, ale dalo se to vydržet, vždycky jsem vyměkkla a trochu ho po:,–(ila (samozřejmě s opěrou), když jsme šli domů a měli barák na dohled.
Apolena
Ahoj ![]()
Matýskovi byl minulý týden rok a za celou dobu si sám sedl dvakrát a to ještě spíš náhodou…
Začal si klelat a zjistil, že mu to vyhovuje, ruce má volné stejně a rychleji se z kleku dostane do pohybu, takže hi nenutí nic, aby seděl. Když ho po:,–(ím, sedí krásně, ale nebaví ho to. ![]()
Takže u nás se místo sedu klečí.
Hanka a Matýsek
Ahoj, ja si myslim, ze ked dieta samo klaci, tak ho mozes kludne do kociku po:,–(it. Predsa ked ma chrbtove svaly natolko silne ze dokaze samo klacat, tak nebude vadit ani ked bude sediet.
Pokial ale samo ani neklaci, tak radsej pockaj. Urcite to uz dlho nepotrva.
Ahojky.Maty se začal plazit,pak se postavil,pak to začal skoušet po čtyřech a nakonec si sám sedne.Takže my to máe trochu obráceně.V kočárku jsem ho posazovala asi od deváteho měsíce,ikdyž si ještě sám nesedl.Připadá mi,že je pro něj pohodlnější u všeho ležet.Takže vydrž,příjde to samo,o to je to hezčí.
Klarinko,
jak tu všichni přede mnou psali, chce to vydržet. Sedne si, až o to bude stát. Naše Tonka se nejdřív naučila lozit a sedla si až dva měsíce nato, v devíti měsících. V kočáře jsem ji poloposazovala už dříve, protože pokud nespala, byla vzteklá, že na nic nevidí. Ale byla dostatečně pevně připoutaná, takže se nesesouvala apod.
Jiný případ jsem byla já, když jsem od devíti měsíců začala chodit, v deseti prý už úplně v pohodě a s přehledem, ale sedět jsem uměla až v 11,5 měsících. Prý jsem byla docela směšná, když jsem lítala po bytě a když jsem se chtěla zastavit a odpočinout si, ze stoje jsem si lehla. Švagr zase seděl už od čtyř měsíců, chodil od devíti. Ale zase mluvit začal mnohem později.
Zkrátka každý to má zorganizováno jinak.
Tak hodně trpělivosti s vývojem dítka.
Iva
Ahoj maminky, prosím o vaše rady, názory a zkušenosti. Máme 8,5měsíčního chlapečka, který se narodil ve 37. tt, a od narození cvičíme Vojtovku, protože používá hlavně pravou stranu těla, levou ručičku má pořád v pěst atp. Je to ale pár dní, co se začal posazovat. V postýlce se chytí šprušlí, přitáhne se do sedu a hraje si. Nebo když se vrací z bříška, zůstane na sedět na jedné půlce. Ve sportovním kočárku pořád leží, ale už hrudníček zvedá, aby líp viděl. Rehabilitační doktorka říká, že to je to nejhorší, co se mohl naučit, že se dřív posazuje, než leze a ať mu to nedovolujeme. Malý vůbec neleze, zatím se jen plazí. Kdykoliv ho vidím v sedu, položím ho, ale ne vždy to uhlídám. Každé ráno když kouknu do postýlky, malý hačá a hraje si. Do sedu mu nepomáháme, kočárek nemáme ve zvýšené pozici, ale je pravda, že když jí, mám ho posazeného na klíně nebo v křesílku, i když ani posazování na klín se prý v žádném případě nesmí. Co myslíte, jak malému to sezení „přerušit“ nebo je to opravdu tak velký problém, když ještě neleze? Děkuji za reakce.
@Jsem jaka-jsem píše:
Ahoj maminky, prosím o vaše rady, názory a zkušenosti. Máme 8,5měsíčního chlapečka, který se narodil ve 37. tt, a od narození cvičíme Vojtovku, protože používá hlavně pravou stranu těla, levou ručičku má pořád v pěst atp. Je to ale pár dní, co se začal posazovat. V postýlce se chytí šprušlí, přitáhne se do sedu a hraje si. Nebo když se vrací z bříška, zůstane na sedět na jedné půlce. Ve sportovním kočárku pořád leží, ale už hrudníček zvedá, aby líp viděl. Rehabilitační doktorka říká, že to je to nejhorší, co se mohl naučit, že se dřív posazuje, než leze a ať mu to nedovolujeme. Malý vůbec neleze, zatím se jen plazí. Kdykoliv ho vidím v sedu, položím ho, ale ne vždy to uhlídám. Každé ráno když kouknu do postýlky, malý hačá a hraje si. Do sedu mu nepomáháme, kočárek nemáme ve zvýšené pozici, ale je pravda, že když jí, mám ho posazeného na klíně nebo v křesílku, i když ani posazování na klín se prý v žádném případě nesmí. Co myslíte, jak malému to sezení „přerušit“ nebo je to opravdu tak velký problém, když ještě neleze? Děkuji za reakce.
Bohužel rehabilitační má pravdu. Tento sed je pro dítě špatný, zvlášť pokud už teď má chybné pohybové vzorce a cvičíte Vojtovku. Do postýlky bych dala nějaké pevné mantinely, aby se nemohl přitahovat a v kočárku bych ho vozila na břiše, aby viděl, ale nepřitahoval se do sedu. Všeobecně ať tráví většinu bdělého času na bříšku na zemi, ať má možnost posílit břišní a zádové svalstvo, rozleze se a pak už ten sed přijde správně.