Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj devcata, chtela bych se poradit (zkonzultovat) jak naucit mimco jist nemixovanou stravu. Mam 9 mesicniho chlapecka a on jezdnoznacne odmita v polevce nebo zeleninove omacce sebemensi kousek, zvedne se mu zaludek a prestav jist. Jidlo polika jak mleko a nekouse. Pritom piskot a dokonce i kurky chleba uspesne ukousne. Zubu jeste moc nemame, zatim ma na pul venku 3.. Kdy Vase ratolesti zacali jist kousky?
Diky za odpovedi
Hezky vecer, Klara
Ahoj Klarinko,moje rada je vydrž.Prvního syna jsem začla přikrmovat v pátém měsíci,nikdy jsem nemixovala a.Krájela jsem nebo mačkala a nikdy nebyly problémy s kousky.Ale mladší syn začal kousat až mezi jedenáctým a dvanáctým měsícem
.Byl jen kojený do osmého měsíce a potom jsem ještě začla mixovat
.
Taky už jsem z toho byla zofalá,že snad už budu mixovat do puberty a potom se to zlomilo.Mase mi poprvé pokousalněkdy v roce.
Takže vydrž.Ono to půjde.Zkoušej pomalu a postupně.
dana
Ahojky.
Já strašně děkuju mé Dr., která mě hned, když jsme najížděli v 6měs. na příkrmy poradila, abych jen na pár prvních příkrmů mixovala a pak mačkala vydličkou. Říkala, že jsou s tím pak problémy naučit dítko kousat. Takže já mixovala asi 3příkrmy a pak už jen mačkala. Jinak by jsme na tom byli asi stejně
Já mám tyhle problémy s jabkem a hruškou. Na těch se mi dáví a nebo jenom vycucne šťávu a pak to loví z pusy ven ![]()
Ahoj Marcy,tak s tím jablkem jsme na tom stejně
.Hrušku jsem ještě nezkoušela,ale o oc lepší by to asi nebylo.Jablka musím strouhat a postupně zkouším.
Dívám se,že máme skoro stejně staré děti ![]()
dana
Ahoj Klarinko,
tak tohle je i náš velký problém. Kubovi je skoro 13,5 měsíce a jsem vděčná za každé polknuté větší sousto. Chce to fakt velkou trpělivost a nelámat nic přes koleno. Byli jsme už v takovém stadiu, že odmítal cokoliv ze lžičky ze strachu, že se bude dávit. Kolikrát u jídla i zvracel. Psala jsem i do poradny MUDr. Gragory a ten poradil postupně to zkoušet, třeba se i na čas vrátit zase i úplně k mixovanému, aby si nevypěstoval averzi na jídlo. Radil krmit potravou s kousky, když bude mít hodně hlad, že spíš tu nevoli v sobě překoná. Teď co pomáhá u nás:
Kuba je moje třetí dítě. Starší děcka neměla s kousky vůbec problém, ale Kuba je fakt tvrdý oříšek. Je to možná tím, že jsem ho na kousky začla zvykat později, jídlo jsem mu mixovala, nebo dávala najemno mixovanou zeleninu od Hami a Hippu. Nebo je to tak, že je prostě dávivý typ a měl by s kousky problém i kdybych hned zezačátku jen mačkala vidličkou, kdo ví. Doufám, že i my se časem dopracujeme k normálnímu jezení ![]()
Přeji hodně zdaru a trpělivosti. Alte
tak j ataky porad mixovala,asi od 5mesice,pak jednou jsem zkusila linde dat takovej suchar,susenku por deti kde psali ze hned rozpusti a ze je vhodna pro deti aby se naucili cucat" potom kousat a ulomovat prvni kousky,navic susenka je chutna,sladka..tak se linda naucila chroupat,ted ma 10mesicu a rozmelni uplne vsechno,kousek chleba i s kurkou,ovoce,suchar.a to nema ani 1zub,je tak pecliva pri tom zvykani ze se az divim,chce vsechno do ruky,zkus uvarit mrkve na prouzky a uvidis ze bude dite zvedave co ze to je a zacne sam jist,to ho bude bavit a nauci se kousat..
JAkmile okusi jake to je sam neco umet,bude ho to bavit..ja uvarim linde ty mrkve +brambor,par ji jich dam na jeji talirek a zbytek do kase ktreou ji davam lzici,mezitim ona si bere sama mrkev a je spokojena..