Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, rozhodně nechci nijak snižovat znalosti a dovednosti vaší doktorky, ona zná váš případ a ví, co má dělat. Každopádně můj syn, narozený 36+6 s dalšími komplikacemi nelezl, nestavěl se, neseděl, ve 14 měsících se postavil „jelo to“… chodil, seděl, plazil se ze dne na den, všechno. Začal mluvit hrozně brzo a dnes je z něj normální kluk, který půjde v září do školy. Vojtova metoda cvičení je nejvíc, mě po dětské mozkové obrně postavila komplet na nohy, mimo asi o 1cm zkrácené končetiny mě dnes nic neomezuje, na vzdory prognózám jsem porodila dvě děti, žiju normální život a po mateřské budu pracovat naprosto v pohodě, a to bylo za krále Klacka. Chci vás uklidnit, všechno má svůj čas. nesrovnávejte nesrovnatelné, žádné dítě není stejné, žádné, tak jako žádný porod není stejný. Pokud se opravdu zvedne o šprušle sám, nechala bych ho, je to úspěch, v žádném případě nepomáhat, ale pokud zvládne sám, pak je to jeho úspěch ne? Nechala bych mu ten pocit, že to zvládl. Všechno dožene. Znám i dítě co mělo v nějaké 29 týdnu 900g, narodilo se a půjde také už do školy. Chce to klid. Kdyby to nebyl můj první syn, ale 2., 3., vnímala bych to asi méně tragicky. Držte se, pilně cvičte a to myslím vážně a ono to bude dobrý, nebojte.
@Světluš.Pe No, já bych byla opatrná s tímto tvrzením. Úspěch to možná pro něj je, ale pro jeho svalstvo a páteř je to průšvih… Mě to také potvrdila fyzioterapeutka, když měl syn tendence zvedat se o madlo kočárku (a to přitom už na všechny 4 uměl), tak jsme dočasně jezdili kočárem jen když spal. Během pár týdnů vypiloval šikmý sed a bylo.