Kdy se vyplatí jít na MD

Anonymní
9.5.12 10:41

Kdy se vyplatí jít na MD

Ahoj holky,
můžete mi prosím poradit, kdy je nejvýhodnější nastoupit na mateřskou dovolenou, (6 nebo 8 týdnů před), 6 týdnů by mi vycházelo myslím od 7.7, když mám termín porodu 18.8? Někde jsem tu četla, že není dobré nastupovat na MD v půlce měsíce, ale na konci, že by se jinak přišlo při poslední dávce o peníze, ale nějak nechápu z jakého důvodu. Můžete mi poradit? Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
9.5.12 10:47

Myslím, že teď je to už úplně jedno, protože každý má danou sumu rodičáku 220 000 a tu si může vybrat „jak chce“.
Dřív to bylo tak, že když v tom měsíci, co končila mateřská a začínal rodičák, byla mateřská vyšší tu část měsíce, než je rodičák, rodičák jsi nedostala.
Takže bylo výhodnější, aby MD skončila co nejvíc na začátku měsíce.

Ale teď dostanou všichni 220 tis a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
9.5.12 12:35

teď je skutečně jedno kdy nastoupíš (týká se to jen těch, které nastupují na podzim a počítají délku MD v dalším roce s ohledem na nárok na dovolenou v zaměstnání a to se Tebe netýká). Rozpočítáš si 220tis. na dobu, jak dlouho chceš být doma -třeba 2roky a 7měs. nebo na 3 na 4 (to je max.). Na 2roky akorát musí být příslušná výše denního vyměřovacího základu-to řeknou na sociálce.Mě to vyšlo do 5.4., takže mi vyplatili PPM (peněžitá pomoc v mateřství) za 5dní a zbytek dostanu do mnou vypočítané výše rodičáku. Zkrátka za duben dostanu 7096 a tato částka se skládá ze zbytku PPM a části rodičovského příspěvku. Rozpočítala jsem si rodičák do 3let věku dcery a vyšlo mi 7096Kč. Paní na sociálce se mi málem posmívala, že jsem si to vypočítala do 3let přesně,ale „uklidnila“ mě, že si ale můžu vydělat na rodičáku kolik chci - hnusárna,co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.12 12:39

Akorát když jde člověk z nemocenská na MD, tak je východnější jít, co nejdéle. Protože stejně dostnane 28 týdnů PPM a 220 000,–. Kdyby se šlo o 2 týdny dřív, tak se akorát uchudí o 2 týdny nemocenské.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex