Kdy si pořídit druhé dítě?

Anonymní
18.1.21 00:01

Kdy si pořídit druhé dítě?

Dobrý den mám dotaz. Doma máme 3leteho chlapečka letos v říjnu už mu budou 4 roky..A já tak přemýšlím jestli mu máme pořídit sourozence.. Manžel je pro, ale já tak tápu jaký to asi bude když už nebude jen on..Docela mám i strah jestli to není ještě brzo. Jsem mladá maminka je mi 24 a s manželem jsme spolu od mích 17 let a syn nebyl nijak plánovaný. Přišlo to samo tak jsme to přijali i přes to že jsem byla mladá mamina a vím že na druhé mam asi dost času než to bude rizikové, ale bojím se toho že nastoupím do práce a pak už druhé nebudu chtít protože popravdě jsme si říkali že bude jen jedno, ale je mi líto synka když se kouká na ostatní děti když si snima třeba straší sourozenec hraje.. vždycky utíká k nám a obejme nás a tím chce dětem ukázat že má nás :(.Co myslíte?? Jak to máte vy.. Jaký věkový rozdíl má být mazi dětmi?.. Máme ještě počkat? Vím že je to jen na nás a je to naše rozhodnutí, ale třeba je tu taky někdo kdo přemýšlel úplně nad vším než si pořídil druhé. :srdce: Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
18.1.21 00:15

My si naplanovali, aby se druhe narodilo v cca 3,5 letech prvniho, stalo se, ale druhatko se na konci tehotenstvi narodilo mrtve, takze vsechno jinak.
Ted jsem znovu tehotna, rozdil bude lehce nad 4,5 roku, pokud tentokrat dojdeme vsichni zivi do cile.
Za me bych necekala, se svym sourozencem jsem o 5,5 roku a zda se mi to uz dlouho.

• Citovat
  • Upravit
22582
18.1.21 00:18

Zadny univerzalne spravny vekovy rozdil sourozencu neexistuje. Vetsinou kazdy napise, ze tak jak to ma on, tak mu to vyhovuje. Popripade, ze zalezi na povahach deti. Ja mam mezi detmi 2roky a 8 mesicu. Hraji si se stejnymi hrackami a bavi je dost podobne veci. Je to narocne a ma to i sve vyhody. My jsme si se segrou celkem blizke a hodne jsme si v zivote vzajemne pomohly, ale v detstvi se ty 4 roky rozdilu zdaly hrozne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.21 00:39
@Anonymní píše:
Dobrý den mám dotaz. Doma máme 3leteho chlapečka letos v říjnu už mu budou 4 roky..A já tak přemýšlím jestli mu máme pořídit sourozence.. Manžel je pro, ale já tak tápu jaký to asi bude když už nebude jen on..Docela mám i strah jestli to není ještě brzo. Jsem mladá maminka je mi 24 a s manželem jsme spolu od mích 17 let a syn nebyl nijak plánovaný. Přišlo to samo tak jsme to přijali i přes to že jsem byla mladá mamina a vím že na druhé mam asi dost času než to bude rizikové, ale bojím se toho že nastoupím do práce a pak už druhé nebudu chtít protože popravdě jsme si říkali že bude jen jedno, ale je mi líto synka když se kouká na ostatní děti když si snima třeba straší sourozenec hraje.. vždycky utíká k nám a obejme nás a tím chce dětem ukázat že má nás :(.Co myslíte?? Jak to máte vy.. Jaký věkový rozdíl má být mazi dětmi?.. Máme ještě počkat? Vím že je to jen na nás a je to naše rozhodnutí, ale třeba je tu taky někdo kdo přemýšlel úplně nad vším než si pořídil druhé. :srdce: Děkuji

já osobně bych se rozhodovala podle materiálního zabezpečení a také podle vašich psychických možností. Pokud máte dostatečný příjem abyste alespoň průměrně uživili více dětí a troufáte si na ně i mentálně, pak je mějte. Pokud si chceš dát chvilku pauzu a jít na chvíli do práce pak jdi. Já mám o 10 let starší ségru a bylo to fajn.

• Citovat
  • Upravit
Janli
18.1.21 00:59

Já chtěla vždycky děti co nejblíž u sebe, nakonec je to 2,5roku a už je to pro mě na hraně. Sourozenci by k sobě měli mít věkově blízko, aby měli stejné zájmy, stejné potřeby a nevznikali tam zbytečně třenice. Sama mám sourozence o dost starší a i když se máme rádi, tak tam nikdy nebyl ten správný sourozenecký vztah.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.1.21 03:15

Taky to mam stejne jako ty. Male tedy budou v cervnu 2.Manzel uz by nejradsi na mimi pracoval, ale ja furt otalim. Vekovy rozdil je lepsi mit co nejméně, kvuli potrebam. Kamaradka ma rozdil 6.let a kazdy si jede svoji.

• Citovat
  • Upravit
11026
18.1.21 06:22

My chtěli spíš menší věkový rozdíl, ale bohužel se některé věci naplánovat nedají. Syn ma už 4,5. Takže pokud se druhé vůbec podaří ten rozdíl už bude docela velký. Okolí občas komentuje, že je syn chudák, že v tomhle věku nebude mít už parťaka a budeme mít dva jedinacky. Já ty řeči prechazim bez komentáře, o druhé jsme se začali snažit, když mu byl rok a půl a prostě se nedaří. Většina kamarádek má děti spíš u sebe, a někdy to byl určitě mazec, ale jak rostou, je to lepší. Ale malý věkový rozdíl taky není zárukou hezkého sourozeneckeho vztahu. Moje nejlepší kamarádka je mladší o 2 roky od sestry, moc si nerozumnely v dětství a v dospělosti se to nezměnilo. Pro každého je ideál něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
18.1.21 06:24

Nechci ti brát iluze, ale s takovým velkým věkovým rozdílem už si nejspíš moc hrát nebudou. Dejme tomu že než otehotnis, porodis, druhému bude aspoň rok na nějaké to hraní, tak staršímu bude cca 6-7 let minimálně. To už budeš mít spíš dva jedináčky. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2933
18.1.21 06:25

Někdy je lepší nad tim moc nepřemýšlet :-D třeba já jsem vždycky chtěla děti dvě, a tak je mám, 11,5 měsíce od sebe :-) teď mají 1,5 a 2,5 roku…jo, první rok to bylo dost náročný. Teď, když už tohle mám za sebou, tak to má pro mě jen samé výhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
18.1.21 07:19
@Anonymní píše:
Dobrý den mám dotaz. Doma máme 3leteho chlapečka letos v říjnu už mu budou 4 roky..A já tak přemýšlím jestli mu máme pořídit sourozence.. Manžel je pro, ale já tak tápu jaký to asi bude když už nebude jen on..Docela mám i strah jestli to není ještě brzo. Jsem mladá maminka je mi 24 a s manželem jsme spolu od mích 17 let a syn nebyl nijak plánovaný. Přišlo to samo tak jsme to přijali i přes to že jsem byla mladá mamina a vím že na druhé mam asi dost času než to bude rizikové, ale bojím se toho že nastoupím do práce a pak už druhé nebudu chtít protože popravdě jsme si říkali že bude jen jedno, ale je mi líto synka když se kouká na ostatní děti když si snima třeba straší sourozenec hraje.. vždycky utíká k nám a obejme nás a tím chce dětem ukázat že má nás :(.Co myslíte?? Jak to máte vy.. Jaký věkový rozdíl má být mazi dětmi?.. Máme ještě počkat? Vím že je to jen na nás a je to naše rozhodnutí, ale třeba je tu taky někdo kdo přemýšlel úplně nad vším než si pořídil druhé. :srdce: Děkuji

Vždy jsem chtěla jedno dítě pak přišel jiný partner a chtěl dítě. Takze mám 2 děti 7let od sebe. A rozumu si spolu krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
18.1.21 07:28

Pokud váháš, tak ještě počkej, jsi mladá.
Děti už tak od sebe budou mít docela věkový rozdíl.
Já jsem chtěla děti blízkou sebe, aby to byla jedna parta, měla jsem to všechno jedním vrzem a aby mě nelákalo, v případě většího rozdílu, dělat takové to přehazování povinností na nejstarší, jak to vidím v okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
18.1.21 07:30

Já bych to prostě brala úplně podle toho, jak se cítíš ty a manžel, jak to zvládnete finančně, časově atd. Protože krásný sourozenecký vztah ti nezaručí žádný věkový rozdíl, ani nemůžeš odhadnout, jak starší dítě přijme miminko. V okolí mám úplně všechny varianty od dvojčat až po ty, co jsou od sebe třeba i o 13 let, a ty vztahy jsou velmi různorodé, někteří jsou parťáci, jiní se skoro nevídají a prakticky spolu nemluví (třeba má kamarádka a její o 2 roky mladší brácha, co se vidí jen na vánoce u jejich rodičů, vzájemně se nezvou ani na narozky atd., maximálně si napíšou SMS). Upřímně si i myslím, že právě ten vztah můžou docela hodně ovlivnit rodiče - třeba zrovna ta kamarádka to měla těžké, brácha jako kluk byl v rodině protežován, ona doma hlavně makala a nic moc jí nedopřáli… :nevim: Sama mám s bráchou rozdíl 4 roky a celkem pohoda, nejsme nejlepší kámoši, ale několikrát do měsíce si dáme vědět, jak se vede, celkem často se i s rodinami scházíme, a to jsme v pubertě byli prakticky denně na nože. Ale naši k nám vždy byli fér a do našich puberťáckých sporů se většinou vložili, až když to vypadalo, že dojde k zabití :lol: Takže jsme si ten vztah prostě vybudovat museli, abychom spolu vydrželi. A dneska jako dospěláci bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
18.1.21 07:34

Já mám děti 20 měsíců od sebe a i když je to někdy fakt nářez, tak jsou od půl roka mladší neskuteční parťáci. Než dostanou trochu rozumu, tak asi zešedivím, ale nemyslím si, že je velký rozdíl mít mimino a starší v pubertě. To má příbuzná a hroutí se úplně stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
18.1.21 07:39

Mám děti 2,5 roku od sebe. Manžel chtěl druhé (já se nechala ukecat). Naznala jsem, že nejlepší bude, když bude mateřská navazovat na rodičák. Věděla jsem, že jakmile bych nastoupila do práce, tak by se mi odcházet nechtělo.
V okolí znám hodně případů dvou jedináčků v jedné rodině - dětí s velkým věkovým rozdílem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
18.1.21 07:39

Myslím, že by sis měla hlavně rozmyslet, zda to druhé opravdu chceš. Od toho se pak odvíjí zbytek. A více než věkový rozdíl dělá povaha dětí. Děti se můžou nenávidět s ročním odstupem, stejně jako být kámoši s 10ti letým. Malý odstup je dobrý pro to, že se vše točí (oblečení, hračky..), můžeš mít společný program pro obě děti, baví je plus mínus to samé. Na druhou stranu jsem slyšela už dost o tom, že pro vývoj dítěte je lepší mít jedináčka, případně děti dál od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí