Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Skoro pětiletý syn ovládá roční období, měsíce, dny v týdnu. Dokáže pochopit, co je to „za hodinu, zítra, za týden“, když mu to přiměřeně vysvětlím..
Já to nějak extra neřeším, řešíme to nějak svévolně v každé situaci, ukážu mu kalendář, snažím se mu vysvětlit ručičkové hodiny, ví, kde je velká ručička, když je hodina celá, půl, čtvrt, třičtvrtě..Když čekáme na nějaký časoví úsek, vezmu obyčejný kalendář, sám si to odpočítá..
Prostě se „učí“ během všeho, co celý den dělá. Abych vymýšela nějaké extra náčrty nebo něco kreslila, to ne.
Máme samozdřejmě knížky, je „studijní“ typ, rád řeší různé úkoly pro předškoláky, kde jsou i úkoly na procvičení času, souslednosti a všeho..
Ale myslím si, že nejdůležitější je dítěti trpělivě vysvětlovat,odpovídat na jeho zvídavé otázky v různých situacích během den, pochopí to brzy samo ![]()
Pojem „o čase“ se děti učí průběžně.. vědi, že ráno se stává, večer se jde spát, odpoledne je nějaká hra,apod. Ale třeba v MŠ se začínají učit dny v týdnu už od 3 let (jak nastoupí), aspoň tam kde pracuji. A s „časem“ (hodiny) mají kolikrát problém i předškoláci.Jinak se učí vyjmenovat jarni, letni, zimni a podzimní měsice, postupně se to prohlubuje tak že se je učí znát správně za sebou.A to stejné dny v týdnu, nejdřive aspoň vyjmenovat (na pátek máme pomocníčka, že si bereme pyžamka domu a na pondělí že si nosíme pyžamka na lehátko,apod.) Stejně tak když jsem hlídala v rodinách, tak jsme prohlíželi knížky (např. „moje první knížka“), kde je rozkreslené ráno, poledne, večer a přislušné obrázky k tomu. Myslím, že jedině opakování je učiné… Ale opravdu ujištuji, že spoustu děti i předškolního věku má problém se znalostí času. ![]()
ahoj, od 4 let chodí do školky, v tý době jsem jí koupila dětský stolní kalendář a vyznačily jsme si na něm víkendy, kdy se do školky nejde a naučily jsme se tak dny v týdnu,,,, tím jsme začaly a šlo to poměrně jednoduše. Pak jsme pokračovaly měsíci, ostatně ty taky probírají ve školce… zase jsme v kalendáři označily roční období, holka si tam namalovala obrázky, které to období charakterizují,,,, třeba na začátek zimy namalovala sněhuláka a dokud jsme v kalendáři nenarazily na malůvku kytek, tak prostě byla zima…a v té době jsme trénovaly měsíce,, ale ty ještě nemá zdaleka zmáknutý:((( je jí šest, v září jde do školy. Má tam označený narozky, vánoce, velikonoce.
Takže ty dny v týdnu byly OK, horší jsou měsíce,,, ale určitě místo malůvek ten kalendář mi připadá lepší.
A jinak si myslím, že přiblížit čas čerstvě čtyřletému dítěti způsobem „ještě 3krát se vyspíš“
je úplně normální a odpovídající jeho chápání. Nemůžeme po dětech chtít, aby chápaly abstraktní pojmy. Toto přiblížení je účinné a pro dítě představitelné..
moc děkuju.. ona právě půjde do školky až za rok, letos nás nevzali.. nechci aby byla o něco ochuzená, proto i zjišťuju co se ve školkách učí a co by měla umět.. nějaký režim není.. semtams e jede o víkendu za babičkou a dědečkem… ale jinak nic čeho by se člověk chytnul…
a navíc moje dcera studijní typ rozhodně není.. je spíš velmi hravá.. používat mozeček na něco jiného než blbiny ji zatím moc nebere…
nerada bych ale něco podcenila..
Jana206: Jani naprosto souhlasim, myslim, že je to dostačující, hodně děti i ve školce to tak řiká, že se třeba ještě 2× vyspinká a jede k babičce. ![]()
eMaminka: ta knížka co jsem zmiňovala je vyloženě taková dětská většinou žádný text a jen obrázky. Ve školce se vlastně řiká, každé ráno jaký je den, my si opakujeme každé ráno den a měsic a řekneme si jestli je jaro, nebo leto,apod. Starší děti se ptají třeba jaký je datum.Ale spoustu z nich ani nevědí v jakém měsici mají narozeniny… Návic máme smišenou třidu nejen věkově (3-7 let) ale i vice národnosti, máme tam češi, ukrajince, rusa a i vietnamce. ![]()
Emaminko, pokud nechodí do školky, tak bych se dítěti v tomto věku rozhodně více věnovala než ho jen nechávala hrát - to jistě děláš ![]()
Ty knížky pro předškoláky jsou fajn, jsou rozdělené podle věku - od 3,4, 5 let. Kvalitní, sestavené psychology a pedagogy jsou od nakladatelství Svojtka. Tam si skutečně můžeš otestovat úroveň rozvoje dítěte podle tabulek, je tam napsáno, co by mělo umět, když to nejde, jak to procvičovat..Rozhodně bych nekupovala ty obyčejné v levných knihách, i když jako doplněk těch kvalitnějších třeba ano..Ale není to potřeba, protože je možné vymýšlet sama nové a nové úkoly.Není to kniha „Jak vzdělat dítě“, je to spíš takové vodítko,jak si účelně hrát, aby se něco naučilo.
Malé dítě neudrží dlouho pozornost, stačí se tomu věnovat třeba párkrát denně ve chvilkách po 5 minutách..
Potom je důležité kreslit, skládat nějaké skládačky, puzzle, něco vyrábět(procvičovat jemnou motoriku).
I ty skládačky a puzzle mohou být na motivy dnů v týdnu, na motivy času, čísel, abecedy..
Malej má v pokojíku hodiny, kde jsou čísla a u čísel zvířátka. Když třeba nechce jít spát, tak ho posílám, ať se podívá jak moc je hodin a on ještě nespí.
Ne že bych počítala, že v tomto věku to bude mít valný význam, ale snad se mu to do podvědomí pomalu dostává.
Dny v týdnu začínám také řešit. Poměrně pravidelně se nám střídají činnosti (v Po se mnou, v Ut u jedné babičky, ve St druhá babička atd.), takže to také opakuji pořád dokola. V „chytré knížce“ jsem četla, že se má dětem pověsit na zeď kalendář (kde je na jedné stránce 1 týden) a do jednotlivých dnů i kreslit obrázky, co se dělá: tzn. obrázky jako budík-kus chleba-kartáček na zuby-bábovičky-talíř s jídlem-poštář (spinkání) atd. (snad nemusím vysvětlovat, co mají obrázky znamenat). Chystám se to udělat už teď, i když je možná ještě brzo. Ale myslím, že tím nic nezkazím… ![]()
to já vím, že už by si neměla jen hrát, že by měla semtam už zavnímat a zjistit něco nového.. systematicky se o to snažím.. pozornost mi neudrží ani těch pět minut ale… Zlepší se to? Čím častěji, déle se o to budu snažit, půjde to?… Já vím, že je velmi chytrá, citlivá, hotový zlatíčko v normálních chvílích.. jen do té doby než se jí snažím „učit“ to je protivná a vrčí na mě…
máme knížku „moje první knížka“ od Librexu, dostala jí od babičky k narozeninám.. nevím co to je, na jaké úrovni, nedá se být až tak špatná.. ale asi skáknu pro ty co tu popisujete.. v téhle co dostala je vše co už zná, krom těch hodin na konci teda..
To, kolikrát se syn vyspí, používá taky, já to používám, tak mu to přibližuju. Jen s tím rozdílem, že si to už umí odpočítat i v kalendáři - pozná dny v týdnu podle prvního písmene. Ale je téměř o rok starší..
Smíšené třídy jsou hrůza. Když byl syn menší, chválila jsem to, že se naučí od starších. Teď jsem ráda, že se dostal do výběrové třídy jen předškoláků(od září), ne dětí s odkladem, bude se učit angličtinu. Jsou to děti vybrané psycholožkou,„studijní“ typy, u nichž se předpokládá později dobrý prospěch. Potom bude z většinou z nich ve škole(ta patří ke školce)..
Podle mého názoru jsou předškoláci v běžné třídě trochu opomíjeni, učitelka se musí věnovat malým dětem ![]()
Ale stejně je nejlepší učení během dne v různých situacích než nějaké mentorování doma za stolem, s kusem papíru vysvětlovat dítěti abstraktní pojmy..
My se „učíme“ i během vycházky, pobytu venku..Buď nějaké rostliny, které poznám, nebo se doma potom podíváme do těch jeho encyklopedií. Venku na dvorku má svůj dětský mikroskop, společně se sousedovic chlapcem dokážou zkoumat různé věci i celé odpoledne..Když už se nudí a jsem tam s nimi, tak hrajeme hry ve stylu, co kolem sebe vidíme, kterým písmenem to začíná, kterým končí, vytleskává počet slabik(ovládá to už dokonale, jen ještě tápe v tom, čím slovo končí)..Rozezná první písmeno od první slabiky..
Kluci dostali svůj kalendář a budík s ručičkami - do kalendáře jsme si malovali kolečka (kdy přijede babička, kdy půjde plavat a podobně), na budíku se zase učili, že Večerníček bude, až budou ručičky tady … V pěti letech dostal starší hodinky a začal chodit sám ven (jen kolem domu, aby byl na očích) s tím, že se má hlásit v celou hodinu. V pohodě pochopil.
Librex jsou podle mého taky kvalitní knížky, ale Svojtka jsou ještě trochu propracovanější. Úplně nejlepší jsou ty tlusté v pevné vazbě(nejen od svojtky). Jsou sice dražší na pořízení, ale já z nich kopíruju a schovávám později pro dcerku..
Ahoj,
naše princezna je mladší, ale čas zařazuji nenásilně do her. Úžasná je hra Roční doby, kdy se učí nejen společenské hře, ale i roční doby, prcvičuje jemnou motoriku a ještě se o zvířátkách něco dozví (pokud tedy dospělák vypráví).
S hodinami jsme začali pracovat náhodou. Princezna zvracela a když se otrakala, tak chtěla jíst. Takže jsme trochu rýže a když chtěla ještě, tak jsem ukázala na hodiny a velkou ručičku a až bude ručička dole, tak to bude půl a můžeme zase trochu jíst. Dnes to používám běžně - večerníček, přijde taínek/návštěva… Malá mrkne na hodiny a ví.
Dny v týdnu neřeším, snažím se posloupnost 2-3 dnů zařadit občas do konverzace- opět významné body jako přijde babička, půjdeme plavat.
Rok je pro ní zatím moc abstraktní pojem.
to bych nejak neresila,ze bude o neco ochuzena,moje dcerka zacla chodit do skolky az ted od zari,bude ji pet…nemyslim si ze by o neco prisla a ne ze bych ji chtela mit dom,proste ji nevzali az letos…
Ahojky, chtěla bych poradit kdy a hlavně jak jste učili své děti dny v týdnu, měsíce v roce.. hodiny.. prostě pojem o čase… mám 4letou holčičku a už mě omezuje ji říkat: „Ještě 3* se vyspíš a pojedem tam a tam“.. a pod.
Chtěla bych aby věděla jak jdou po sobě dny v týdnu a měsíce a kdy má narozeniny, vysvětlit jí,že jsou narozeniny jednou za rok a nějak jí dát najevo jak dlouho ten rok trvá…
Prosím rady,názory a zkušenosti jak byste na toto šli.. po hodince náčrtů,počítání atd.mi to začíná přijít nemožné… mockrát děkuji