Zkušenosti s odkladem školy

1192
27.5.11 21:49

Zkušenosti s odkladem školy

Dobrý večer,
vím,že rozhodnutí je na rodičích,ale stejně ráda přečtu vaše názory…
Dcera narozená v červenci, 6let,tudíž by měla v září nastoupit do školy.....je šikovná,má zájem o písmenka,počítání,hodiny atd.,od mala živější dítě…
vzrůstem patří mezi menší děti,střízlík…
Byli jsme původně v PPP né kvůli odkladu,ale nevyhraněnosti ruky,což se po půl roce opětovné návštěvy srovnalo a testy školní zralosti také prošla.Tak nám odklad vůbec nebyl navrhnut.
Jenomže při návštěvě psycholožky v MŠ chyběla,tak jsme dodatečně musely za ní do ordinace…vědomostně prošla,ale bylo nám doporučeno přiklonit se k odkladu z důvodu nedostatečné soustředěnosti a únavě.....
No a ted váhám,dva odborníci a dva jiné názory.Co ted?
Dát dceru do školy a risknout,že to zvládne.Chodila by s dětma,které zná ze školičky i když by tam byla nejmladší nebo druhá varianta nechat ji ve školce kde jsou ale smíšené třídy,tudíž bohužel pro ten příští rok hodně malých dětí,jelikož ten silný ročník předškoláků odejde.....
Mám trošičku strach aby tam „nezakrněla“ nebo se nenudila ale i z té nezkušenosti (je prvorozená) jak to půjde ve škole,jestli toho po pár měsících nebudu litovat…
Je tu některá mamka,která odkladu né litovala,ale třebas si řekla,že ten rok tomu dítěti ve školce už nic nedal,nudil atd.? Předem díky za každý příspěvek......
P:S:Bohužel do třetí PPP nestihnem zajít:) tlačí nás rozhodnutí do konce května:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2596
27.5.11 22:22

Ahoj já jsem učitelka v Mš a pokud se ti jeví jako samostatná šikovná tak bych jí do školy dala ty jí vidíš nejvíc a víš jaká je nejvíc ze všech.zeptej se hlavně učitelky ta jí také vidí hodně. V té poradně jseš dvě hodiny a pokud dcera nemá zrovna dobrou náladu nebo se špatně vyspala tak to může hodně ovlivnit.Jinak u mě ve třídě jde do školy pět červencových a srpnových dětí myslim že nebude nejmladší.
 ZUZAN

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
28.5.11 08:23

Ono taky dost záleží na jskou školu jí dáš. My tady máme celkem na výběr od hodně náročný jazykovky, po školu kde se věnují dětem dost individuálně. Pokud z té školky většina starších dětí odejde do školy, tak bych jí asi dala taky, protože se tam bude nudit. To byl případ naší Lucky. Když minulej rok nastupovala do školky, tak tam v podstatě ve třídě byla jako středňák sama, pak tam byly mrňata a předškoláci kteří jí mezi sebe jako čtyřletou nevzali a s mrňatama se nudila, protože je dost napřed. Takže z toho byla dost nešťastná. Tenhle rok to bylo už lepší, že po obědě seskupili všechny předškoláky dohromady a pracovali s nima individuálně a to se jí už líbí. V září nastupuje do školy, smůla je, že jde skoro sama,, protože hodně dětí dostalo odklad. Malý vzrůst není důvod pro to nechávat dítě ve školce. některý děti vyrostou až pozdějc, nebo jsou prostě menší než ostatní. Pokud je samostaná a šikovná, ty jí znáš asi nejlíp, ale stejně bych to ještě probrala s učitelkama, protože ty jí zase znaj z jinýho pohledu. Jestli se dokáže delší dobu soustředit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SandraM
28.5.11 10:28
zuzan píše:
Ahoj já jsem učitelka v Mš a pokud se ti jeví jako samostatná šikovná tak bych jí do školy dala ty jí vidíš nejvíc a víš jaká je nejvíc ze všech.zeptej se hlavně učitelky ta jí také vidí hodně. V té poradně jseš dvě hodiny a pokud dcera nemá zrovna dobrou náladu nebo se špatně vyspala tak to může hodně ovlivnit.Jinak u mě ve třídě jde do školy pět červencových a srpnových dětí myslim že nebude nejmladší.
ZUZAN

naprosto souhlasím se Zuzan, taky bych dala na vlastní intuici a případně na učitelku te školky a ne na psycholožku, kterou malou viděla chvilinku. A souhlasím i s dalším názorem, že hodně záleží na výběru školy.

• Citovat
  • Upravit
1192
28.5.11 10:56

S p.učitelkou jsme to také probíraly,ale trošku mě to zklamalo,proto ted tak tápu v rozhodování.
Oni ve školce o tyto děti „nestojí“ jelikož jsou 2 roky po sobě neplatiči školkovného…takže při první debatě,že to zvládne,že sice měla na přelomu roku takové období „zasnění“,ale už to přešlo.....
Pak se vlastně řešilo,že by pro ní nejspíš nebylo místo (už bylo po zápisech).....tak by jsme jí museli přenechat místo,které by uvolnil její mladší bráška (který byl přijat na září)........i přesto,že byl u ní hlášen otazník o rozhodování s odkladem
Nakonec se tento týden vzdal odkladu jeden chlapeček a tím se vše vyřešilo…a následně nám bylo zděleno,že je dobré přiklánět se k odkladu,že přeci jen je pomalejší a v úlohách pro předškoláky chybuje atd. Prostě mě zmátlo,že každou chvilku byl jiný názor v období od začátku tohoto roku.....jinak předtím byla naopak chválena,šikovná,bystrá.....
No vůbec jsem netušila,jaké mě čeká těžké rozhodování :-)
My se přikláníme ke škole…
Děkuji za vaše názory!! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SandraM
28.5.11 11:03

Podle toho, co píšete, to určitě zvládne! :-)

• Citovat
  • Upravit
100
28.5.11 12:46

Tak synovy taky jedna učitelka navrhla odklad že je jeste hodne hraví a ta druha co sme byly u zapisu se zas divila proč by jako nemel jit do Školy že je šikovny.Doktorka taky souhlasila že je bystry a zvladl by to ale že klidne ješte muže počkat že mu nic neuteče a za ten rok bude zase vyzralejši a hlavne větši je to takovi špuntik.Takže sem mu odklad dala ,taky se mi to vlastne vic hodilo jelikož se mi v řijnu narodila dcera a škola je daleko musim tam dojiždet autem takže bych i mesični dceru musela tahat sebou.Tak pujde do školy ted.Dcerka je už vetši tak je to i lepši.A myslim si že za ten rok je trochu samostatnejši a že mu nic neuteklo.Ale trochu se už tady začinal nudit.Tak sem zvedava jak mu to ve škole pujde.To je změna bude už znej školak jak staršne ten čas leti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
28.5.11 19:27

Ahoj,
já bych holčičku nechala ještě ve školce. Sama mám budoucí předškoláky (dvojčata, na podzim jim bude 6). Chtěla jsem, aby už byli předškoláci tento rok (byli jsme na psychologickém vyšetření kvůli tomu, že jsou hodně předčasně narození a vyšlo, že oba, kluk i holka jsou v pěti letech na 7 let), ale psycholožka, doktorky i učitelky ve školce doporučily, abych děti ještě rok nechala. Hlavně kvůli klukovi. Je sice dost chytrý, ale taky hravý.....
Pokud jde o to, že je Tvoje dcerka malá, mohl by to pro ní být do budoucna problém. Tady u nás dala paní do školy pětiletou holčičku, je ze spolužáků jednoznačně nejšikovnější, ale taky je nejmenší (má malé rodiče, takže nemá po kom být čahoun) a děti jí to dávají pěkně sežrat. Výškou je tak na slabé čtyři roky.
A ještě mám kamarádku, která je narozená na začátku července. Šla do školy, bylo jí sotva 6 let. Začala na dvojkách a docela se trápila s učením celou základku. Srovnala to až na učňáku, kde měla převážně jedničky a učila se bez problémů. Říkala mi, že by pro ni bývalo bylo lepší, kdyby šla o rok později. Ale tenkrát se to nenosilo.

• Citovat
  • Upravit
6926
31.5.11 22:23

Ahojky!
Mně jako dítku odklad nedali a šoupli mě do školy (narozená o prázdninách) a trápila jsem se. :-( Srovnalo se to až tak nějak na druhým stupni, kdy jsem „psychicky dohnala ostatní děti“).
Já jsem všema dvaceti pro odklad, u prázdninových dětí. Pak to porovnávej s dítkem, který je v září - dyť je mezi nima rok rozdíl.
Mamka je učitelka a říkala, že ještě nezažila rodiče, kteří by litovali, že dali odklad! Většinou děti dozrály a učivo jim pak šlo i lehčeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.11 09:14

Ještě jednou dík za názory,zkušenosti.....
Opravdu nikdy jsem si nepomyslela,že to pro mě bude tak těžké rozhodování…i slza ukápla :oops:
Ještě jednou jsem se byla poradit s oběma p.uč. ve školce,zvážila pro a proti a i když to bylo 50 na 50 tak nakonec jsme se rozhodli pro odklad…tak snad to je to „správné“ rozhodnutí…

• Citovat
  • Upravit
6926
1.6.11 11:09

Anonymní, víš co, ono je to těžké rozhodování, na druhou stranu (dle mých negativ. zkušeností a zkušeností učitelek) odklad udělá leda případnou nudu ve školce (když dozraje kolem zimy…), kdežto neodklad udělá neplechu. :( Já se dřela jak prdlá, učila se mnohem víc než jiné děti, nesecvakávalo mi to tak jako jim… Docela jsem si vytrpěla. Nějak kolem páté třídy se to pomalu rovnalo a od 7 vejš už jsem naopak byla lepší, bystrá… Ale ty začátky. A mamka mi nedala odklad, protože „byla taková doba“. :roll: Pak sama litovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
1.6.11 14:52

ja mam dceru narodenu 26. augusta a tiez sme davali odklad a to pre viacere priciny. Bola velmi malicka, teraz ma len 112 cm a zachvilu taha na 7 rok ale to by nebolo prvorade. Ona sla do skolky az 4,5 rocna, takze v case normalneho zapisu chodila do skolky iba 1 rok a este sa len zaradovala medzi deti, na zapise povedala v skole ze ona sa chce este hrat v skolke. Tak nam hned dali cislo na psychologicku a isli sme na testy skolskej zrelosti. V niektorych oblastiach bola zrela, ale mnohych oblastiach bola slabsia, to sme videli aj doma…nesustredenost, slabe matem. predstavy {mala problem mechanicky naratat do 5, nespocitala ziaden pocet}, nezrela kresba atd…navyse mala doslova strach zo skoly, nezaujem sa ucit..tak nam navrhli odklad a nelutovali sme. Za ten rok velmi vyzrela, mnohe veci sa naucila, je sebavedomejsia, po novom zapise v januari si zacala sama pytat ucenie a co je najdolezitejsie do skoly sa velmi tesi a nemoze sa dockat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
1.6.11 14:58

Inak psychologicka nam odporucila, ak sa uz da dietatu odklad, aby sa nenechalo len tak lezat ladom… treba mu poskytnut nove podnety, niecim ho zatazit. Zmenou skolky aby si muselo zvykat na ine prostredie, nove kruzky, aktivity, doma sa viac venovat predskolskej priprave atd… aby ten odklad mal vyznam.

My sme dali dceru na gymnastiku, co jej pomohlo na sustredenie a podvihlo sebavedomie :palec: , takisto sme boli kvoli stahovaniu nuteni zmenit skolku a v novej inojazycnej skolke musela zrazu hovorit cely den po madarsky, takze bola zatazena novou recou a naucila sa ju plynule. Este mala posledny rok aj anglicky a tanecny kruzok priamo v skolke…sama si ich vybrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SandraM
2.6.11 15:17

tohle si myslím že je super nápad. Ten rok odkladu by pro dítě měl mít určitě nějaký smysl a zájmové kroužky jsou skvělé v mnoha směrech. A navíc dítě přijde do jiného kolektivu :)

• Citovat
  • Upravit
Taona
3.7.11 10:56

Ahoj, syn měl v červnu 6 let a má odklad, ale umí číst velká písmena a zkouší je i psát. Počítat začal taky sám. Nebude se v první třídě nudit a tím i zlobit?
Už teď je to s ním někdy složité.
Jsem zvědavá, co zvládne za ten rok, který stráví ještě ve školce.
Pomůžou kroužky a nějaká zájmová činnost? Ve školce jsou se sestrou, které bude v září pět. To je další otázka. Máte někdo zkušenosti s prvňáčkem v necelých šesti letech?
Ne že bych děti chtěla někam tlačit, jen přemýšlím, když by se využilo toho co umí, že by nasměrovaly energii na něco užitečného.

Přeju všem pěkné prázdniny, u nás to ale teď vypadá jak před povodní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML